Eino Viikilä

S. 1954
Asuu ja työskentelee Kuhmoisissa.

 

Eino Viikilä asuu Kuhmoisten Patavedellä punaisessa talossa metsän ympäröimänä. Pihapiiriä ja puutarhaa hallitsevat Viikilän veistokset hyvässä parisuhteessa kukkaistutusten kanssa. Pihan laidalla on työhuone, joka on erityisesti varustettu keramiikkaveistosten tekemiseen.

Puutarhan yhteydessä on myös aivan oma paviljonkinsa näyttelyiden järjestämiseen. Viikilä on vuosien ajan osallistunut Kuhmoinen kuhtuu -tapahtumaan ja avannut ovensa taideyleisölle. Jokakesäiset näyttelyviikot ovat olleet hyvin suosittuja ja ikimuistoisia.

Eino Viikilä on monipuolinen taiteilija. Keramiikkaveistosten lisäksi hän tekee kivi- ja pronssiveistoksia. Sen lisäksi hän maalaa ja piirtää, tekee puupiirroksia ja metalligrafiikkaa. Jos on päässyt päärakennuksen keittiöön kahville, huomaa, että niin kuppi kuin tuolitkin ovat taiteilijan tekemiä ja kuvittamia keittiön kaapeista ja niiden koristelluista ovista puhumattakaan. Jokainen uusi teos liittyy eri tahoille rönsyilevään luovaan perheeseen, joka taiteilijan kotipiirissä laajenee kokonaistaideteokseksi.

Taide on Eino Viikilälle elämäntapa ja välttämättömyys. Hän ei mielellään kutsukaan itseään taiteilijaksi, vaikka onkin tehnyt taidettaan täysipäiväisesti jo lähes 30 vuotta:

En ole koskaan halunnut olla taiteilija, mutta en minä voi mitään omalle luovuudelleni.

Taiteen tekeminen on ollut mahdollisuus halutun elämäntavan ylläpitämiseen. Viikilä on todennut, ettei hän koskaan haikaile myydyn teoksensa perään, sillä uusia toteuttamiskelpoisia ideoita syntyy kaiken aikaa: Patsaan myyminen antaa mahdollisuuden tehdä uutta. Päärakennuksestakin löytyy huone, jossa on työpöytä ja seinillä vedostettua grafiikkaa ja piirustuksia. Sen merkitys selittyy Viikilän työrytmillä ja ahkeruudella. Kun hän herää aamulla varhain, voi aloittaa piirtämällä ja siirtyä vasta sitten keramiikkaveistosten pariin tai kiven työstöön.

Eino Viikilä tunnetaan parhaiten humorististen keramiikkaveistosten tekijänä. Huumori ei kuitenkaan ole hänen päämääränsä sinänsä. Ihmisten oikkujen ja omalaatuisuuden kuvaaminen vain johdattaa hänet huumoriin ja satiiriin, johon voi yhdistää myös kantaaottavaa sisältöä ilman maailmanparantajan leimaa:

Huumori tulee esiin kuin itsestään omana ilmaisutapanani.

www.einoviikila.com