Esa Leppänen

ESA LEPPÄNEN

s. 1967
asuu ja työskentelee Kuusamossa

Esa Leppänen muutti vuonna 2010 Nokialta Kuusamoon. Hänen mukaansa ensimmäinen vuosi pohjoisessa oli vaikea, mutta vähitellen siihenkin on tottunut. Leppänen on liittynyt paikalliseen harrastajaseuraan ja osallistunut jo useaan näyttelyyn. Hän kertoo myös järjestäneensä markkinoilla pop up –tapahtumia, joissa on myynyt maalauksiaan ja veistoksiaan. Jotain on aina mennyt kaupaksikin.

Elämän vakiintumisen pohjoisella leveysasteella voisi päätellä myös Leppäsen taiteellisesta tuotannosta: teoksia syntyy runsaasti. Esa Leppänen on tällä hetkellä Naivistit Iittalassa –näyttelyn pohjoisin taiteilija.

Esa Leppänen on maalannut jo yli 30 vuotta ja yli kymmenen vuoden ajan hän on hitsannut veistoksia erilaisesta kierrätystavarasta ja romusta. Hän on myös tehnyt moottorisahalla puuveistoksia. Taiteen tekeminen on verissä. Maalauksille ja veistoksille näyttäisi olevan yhteistä, että idean jälkeen ne kehittyvät tekemisen aikana nopeiden reaktioiden ja assosiaatioiden voimalla.

Usein nykynaivismiin liitetään aivan ensimmäiseksi elämänilo ja huumori, eikä se ole poissuljettua Leppäsenkään taiteesta. Lähemmin tarkasteltuna maalauksista löytyy sen lisäksi myös ironisia viittauksia maailman ristiriitaisuudesta ja sen vaikutuksesta ihmisen elämään. Loppujen lopuksi sellaisia yksityiskohtia löytyy niin runsaasti, että katsominen voi muuttua huomaamatta lukemiseksi. Kuviin kätkeytyy myös kannanottoja, jotka löytäessään katsoja vaihtaa hymynsä otsarypyt synnyttävään mietteliäisyyteen.

Esa Leppäsen maalaustaide on siis moniselitteistä. Tässä mielessä hän on nykynaivismin vahva, lahjakas edustaja. Hänen suhteensa itseoppineisuuteen on myös niin ehdoton, että sitä voisi kutsua suorastaan naivistin etiikaksi. – Heti, jos kuulen neuvoja tai ohjeita, panen vähintään kädet korville!