Mia Bergqvist

MIA BERGQVIST

s. 1974

Asuu ja työskentelee Espoossa.

Mia Bergqvist on kertonut, että hän on edennyt naivismiin vähitellen kokeilujen kautta. Tunnistettavasti hän on samalla tutustunut naivismin historiaan. Hänen taiteestaan löytää yhteyksiä aina naivismin pioneeriin Henri Rousseau’on (1844–1910) asti. Rousseau’n maalaus Nukkuva mustalainen inspiroi Bergqvistiä ilmiselvästi yhä uudestaan ja uudestaan.

Nukkuva mustalainen (1897) edustaa naivismin huippua, jota monet surrealistitkin ovat ihailleet. Tyylien läheisyyden tunnistaa myös Bergqvistin maalauksissa. Tuntuu kuin uni ja fantasia seisahtuisivat siksi ajaksi, kun hän maalaa ne tauluunsa. Tai sitten hän pysäyttää arjen, ja maalaa siitä unen ja fantasian kaltaisen kuvauksen.

Kun taiteilija on muotoillut aiheen, hän luo haluamansa tunteen ja tunnelman voimakkaiden värien voimalla. Bergqvist on todennut, että hän nauttii myrskystä ja kaamosajasta, minkä voi ymmärtää inspiroivana vastavoimana hänen lempeän maagiselle taiteelleen. Taiteilijan omin sanoin:

Olen onnellinen ihminen. En pysty maalaamaan ahdistavia tauluja. Haluan tunteellani tuoda ihmisille hyvää mieltä.

Ranskalainen Henri Rousseau sai elantonsa tullimiehenä ja siksi hänellä oli mahdollisuus maalaamiseen vain vapaa-aikoina. Sama tilanne on vallitsevasti koskenut naivisteja hänen jälkeensäkin. Niinpä naivisteja alettiin kutsua myös sunnuntaimaalareiksi. Omalla kohdallaan Bergqvist on laajentanut sunnuntaimaalarin työskentelyaikaa. Hän on työssä Kansallisarkistossa, ja kotiin palattuaan hän tarttuu siveltimeen heti sopivana hetkenä.

Minä vain rakastan maalaamista niin paljon. Työn jälkeen maalaaminen ei tunnu raskaalta. En koe sitä työksi.

Kotona odottavat kissat ovat ilmiselvästi tarjonneet aiheita maalarille ja samalla pitäneet yllä taiteilijan katkeamatonta maalausrytmiä. Parhaillaan kodin piirissä eletään suuren muutoksen aikaa. Toukokuussa perheeseen syntyy toinen lapsi. Onkin syytä tutkia tarkkaan, miten tämä onnellinen myrsky näkyy Mia Bergqvistin uusissa maalauksissa. Myös taiteilijan oma blogi toimii katsojalle hyvänä lähteenä maalausten lähestymiseen.

http://miabergqvist.blogspot.fi/

Teos_Mia_Bergqvist