SHIN TANAKA & ASTA PULKKINEN

Naivismia kahden maan silmin

Marraskuun puolivälissä Naivismikeskuksessa aukeaa yhteensä kolme uutta näyttelyä. Jo ensimmäisessä salissa on laaja kattaus nykynaivistien teoksia. Pidemmälle asteltaessa vastaan tulee teoksia, jotka kertovat naivistisia tarinoita kahden eri maan kansalaisen silmin – konkarinaivisti Asta Pulkkisen sekä 70-luvulla syntyneen japanilaisen kuvittaja-taiteilija Shin Tanakan.

Asta Pulkkinen (s. 1947) on osallistunut Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyyn ensimmäisen kerran vuonna 1996. Yhteistä historiaa Japanin kanssa Astalta on vuosilta 1979-1983, jolloin hän suunnitteli naivistisia koruja yhdelle Japanin suurimmista tavarataloista, Mikimatolle. Kaikki korut, jotka Pulkkinen suinkin kykeni tekemään, myytiin heti Japaniin.  Mittavien tilausten avulla Pulkkinen on pystynyt taloudellisesti keskittymään taiteen tekemiseen. Aiheita maalauksiinsa Pulkkisen harvoin tarvitsee hakea kotipiiriä kauempaa, vaikka teoksissa toisinaan vilahtelevatkin myös Espanjan ja Italian maisemat. Pulkkinen kertoo, että hänelle tärkeintä on se, että kaikki mitä hän tekee, on jollain tapaa hänen itsensä kokemaan – jotain ihan tavallista, läpihengitettyä arkea.

Shin Tanaka (s. 1979) on japanilainen monitaituri, joka työskentelee mm. kuvittajana, lavastajana, vaatesuunnittelijana ja lisäksi hän luennoi ja ohjaa erilaisia työpajoja.  Vuonna 2002 työskennellessään taidemaalarina Tanaka alkoi maalata kuvituksia kirjoihin. Hän on julkaissut useita kirjoja, joissa kaikki kuvista lauseisiin ja toimitustyöstä kirjansidontaan on hänen omaa käsialaansa.
Saavuttaakseen yksilöllisen materiaalin tunnun Tanaka käyttää teostensa peruspintana rantahiekkaa Akashin alueelta, jossa hänen työhuoneensa sijaitsee. Erittäin hienojakoinen hiekka syntyy. kun aallot lyövät rantaan ja vuorilta laskeutuu mereen kiviä ja hiekkaa. Tanaka huuhtelee keräämänsä hiekan, puhdistaa sen suolasta ja kuivattaa auringossa. Näin hän todella vangitsee auringon energian kankaalle.

Pulkkisen ja Tanakan tiet kohtasivat Tanakan vierailessa Suomessa, Hollolassa Asta Pulkkisen luona. Nyt myös heidän työnsä pääsevät kohtaamaan ja käymään vuoropuhelua Iittalan puukoulun tiloissa.