Esteettömyys ja saavutettavuus

Naivistit Iittalassa -näyttelyyn saapuminen Helsingin ja Tampereen suunnasta

Naivistit Iittalassa -näyttely sijaitsee vanhalla puukoululla aivan Iittalan keskustassa Lasimäen vieressä, Iittalan yhtenäiskoulun kanssa samalla piha-alueella.

Voit saapua näyttelyymme junalla, linja-autolla tai omalla autolla. Etäisyys Iittalan rautatieseisakkeelta näyttelyymme on noin 700 m. Lähin linja-autoseisake on 500 m päässä. Esteetöntä liikkumista tarvitseva voi saapua omalla autolla tai taksilla puukoulun pihalle varovaisuutta noudattaen ja jättää matkustajan kyydistä aivan pääsisäänkäynnin edessä.

Saapuminen autolla

Esteetöntä liikkumista tarvitseva voi saapua omalla autolla tai taksilla puukoulun pihalle varovaisuutta noudattaen ja matkustajan voi jättää kyydistä jopa aivan pääsisäänkäynnin edessä.

Naivistit Iittalassa -näyttelyn osoite on Hollaajantie 2, Iittala. Voit pyytää kuljettajaa tuomaan puukoulun pääoven eteen (Meillä on muutoin sama osoite on yhtenäiskoululle, mutta sisäänkäynnit ovat täysin eri paikoissa ja rakennuksissa.)

Osa piha-alueesta yhtenäiskoululaisten välituntialuetta ja osa näyttelymme avoinnaoloajasta on kouluaikana. Kesälläkin koulun loma-aikana pihalla on ajoittain vilkastakin jalankulkijaliikennettä. Siksi suosittelemme, että auto paikoitetaan mahdollisuuksien mukaan Iittala Villagen paikoitusalueelle (kartassa merkitty P-tunnuksella). Iittalan yhtenäiskoulun paikoitusalueella puukoulun alapuolella on vapaita paikkoja vain loma-aikoina tai kun Iittala-Hallilla ei ole yleisötapahtumaa. Huomioittehan muut alueen käyttäjät paikoittaessanne autoanne ja pitäen reitit vapaina pelastusajoneuvoille.

Saapuminen junalla

Iittalaan pääsee R-junalla Tampereen ja Helsingin suunnasta.

Helsingistä saapuva: käytä kevyen liikenteen alikulkutunnelia (karttaan merkittynä nuolilla). Osa seisakkeen piha-alueesta on hiekkapohjaista, alikulku on asfaltoitu. Tampereen suunnasta tuleva, käytä laiturialueelta poistuessa katoksen viereltä lähtevää luiskaa. Osa seisakkeen piha- ja paikoitusalueesta on hiekkapohjaista.

Aseman osoite taksin tilaamista varten on Asemakuja 4, Iittala.

Naivistit Iittalassa -näyttelyn osoite on Hollaajantie 2, Iittala. Voit pyytää kuljettajaa tuomaan puukoulun pääoven eteen (Meillä on muutoin sama osoite on yhtenäiskoululle, joten kannattaa painottaa tätä puukoulun pihaan pääsyä).

Kartta

Kartassa näet Iittalan keskustaajaman ja kartan alla on listattuina käyntikohteita ja palveluita.

(magentanpunainen viiva) = saavutettava kevyen liikenteen reitti
(nuolenkärjet vastakkain) = alikulkutunneli
(katkoviiva) = jyrkkä mäki
(pisteviiva) = hiekkapohjainen osuus reittiä

Iittala kartta

R Rautatieseisake, Iittalan naivistinen Taideasema
1. Iittalan lasitehdas ja katseluparvi, Fiskars Oyj
2. Bistro Alvar & Cafe
3. Myymälä Pässinpää ja Naskali Leather (kivijalassa)
4. Iittala Outlet Iittala
5. Lasimäen Linnanrouva
6. Keramiikkapaja Anubis
7. RaamiDaamit
8. Iittalan lasimuseo
9. Kultasuklaa suklaatehdas ja tehtaanmyymälä
10. Kylätalo
11. Naivistit Iittalassa -näyttelyt, puukoulu
12. Taidetalli
13. Pukimo POP UP
14. Hyvän Olon Aitta
15. Kirppari ja Kauppamuseo
16. Iittala-halli ja Iittalan yhtenäiskoulu
17. Fazer Amica Sauvola
18. Kalvolan kirjasto ja Hyvinvointikeskus Sauvola, taidemuraali Uusi lehti
19. S-Market Iittala
20. Kalvolan Apteekki
21. R-Kioski
22. Tuulan Pub
23. Seutuliikenteen linja-autoasema, bussivuorot 500, 501 ja 550 Hämeenlinnasta

Reittiehdotus 1

Rautatieasemalta poistuessa alkavan Kotkajärventien kävelytie on asvaltoitu. Risteyksestä voi lähteä kulkemaan jalankulkuväylää S-marketin ohi kohti Iittalan kiertoliittymää, jossa seisoo yksi kylän uusimmista maamerkistä eli Iittalan lasitehtaan 140-vuotisteos. Kiertoliittymän kohdalta, jatka matkaa Iittalantietä pitkin suuntaan luoteeseen. Tämä reitti on Hollaajantielle asti tasaista ja asvaltoitua kevyen liikenteen väylää. Reitillä on neljä–viisi suojatiemerkittyä kadunylitystä ennen saapumista Naivistien puukoululle. Alueella on 40 km/h ajonopeusrajoitus. Suuri osa alkumatkaa on tasaista kulkureittiä ilman nousuja tai laskuja.

Könnölänmäentien kohdalla on mahdollista kääntyä Iittala Villageen eli myös Iittalan Lasimäkenä tunnetulle ostosalueelle. Tämä reitti on alkumatkan osalta tasaista ja asfaltoitua kevyen liikenteen väylää pitkin. Esteetön reitti kulkee Lasimäen paikoitusalueen vierestä vasemmalta oikealle ylämäkeen kääntyen ison lasimyymälärakennuksen päädystä sisäpihalle. Käänny sisäpihalle päästäksesi vasemmalle ja päädyn jälkeen taas oikealle. Sisäpihan kulkureitti on hiekkapohjainen. Heti vasemmalla sisäpihan reitin alussa punaisessa puurakennuksessa on esteetön WC ulko-ovista käyden oikealla. Saatat tarvita apua ovien avaamiseen.

Loppureitti on loivaa nousua noin 100 metrin matkalta ja viimeiset 20 m tasaista ennen puukoululle johtavaa suojatietä. Puukoulun piha on hiekkapohjainen.

Pääsisäänkäynti näkyy suojatieltä katsottuna suoraan edessä (sivusta päin). Pääsisäänkäyntiin johtaa pyörätuoliramppi. Ovemme on kesäisin hyvällä säällä auki, mutta kylmällä ja sateella saatat tarvita apua sen avaamiseen

Reittiehdotus 2

Alkureitti on Könnölänmäentien risteykseen asti sama kuin edellä (katso Reittiehdotus 1, 1. kpl).

Voit myös jatkaa suoraan Iittalantietä pitkin lasimyymäläalueen ohi, kunnes saavut vasemmalle ylämäkeen kääntyvään liittymään. Kulje mäkeä ylös ajoradan oikealla puolella kevyen liikenteen väylää pitkin. Mäki on paikoin aika jyrkkä ja kaartuu alussa vasempaan. Puukoulu tulee kohdallesi oikealta. Mäen laelle päästyäsi on yksi ylitys suojatietä pitkin.

Pääsisäänkäynti näkyy suojatieltä katsottuna suoraan edessä (sivusta päin). Pääsisäänkäyntiin johtaa pyörätuoliramppi. Ovemme on kesäisin hyvällä säällä auki, mutta kylmällä ja sateella saatat tarvita apua sen avaamiseen.

Reittiehdotus 3

Kolmas mahdollinen reitti rautatieseisakkeelta kulkee Tehtaantietä pitkin. Reitin alussa on ylitettävä ajorata Kotkajärventiellä. Reitti Tehtaantielle lähtee hieman alamäkeen, mutta loppumatka on tasaista, osan matkasta ajoväylän reunaa (n. 100 m) ja tehtaan nurkalta lähtien oikealle käännyttäessä asfaltoitua kevyenliikenteen väylää n. 50 m, ja taas ajoradan reunaa pitkin n. 50 m.

Matka Tehtaantietä pitkin päättyy Könnölänmäentien ylitykseen, jossa kannattaa noudattaa varovaisuutta, koska kohdalla ei ole merkittyä suojatietä. Tien ylityksen jälkeen reitti jatkuu kuten edellä: Lasimäen paikoitusalueen vierestä vasemmalta oikealle ylämäkeen kääntyen ison lasimyymälärakennuksen päädystä sisäpihalle. Sisäpihan kulkureitti on hiekkapohjainen. Se on loivaa nousua noin 100 metrin matkalta ja viimeiset 20 m tasaista ennen puukoululle johtavaa suojatietä. Puukoulunkin piha on pääsisäänkäynnin tuntumassa hiekkapohjainen. Pääsisäänkäynti näkyy suojatieltä katsottuna suoraan edessäsi (sivusta päin). Pääsisäänkäyntiin johtaa pyörätuoliramppi. Ovemme on kesäisin hyvällä säällä auki, mutta kylmällä ja sateella saatat tarvita apua sen avaamiseen.

Saapuminen linja-autolla

Hämeenlinnan suunnasta kulkevat kaupunkiliikenteen linja-autot 500, 501 ja 510 pysähtyvät alle 500 metrin päässä Naivistien puukoululta. Linja-autoasema (katettu pysäkki) sijaitsee Iittalantien toisella puolella suoraan vastapäätä S-Marketin tonttia. Sieltä voit kulkea seisakkeelta kiertoliittymän oikeanpuoleista suojateitä pitkin yli tai pysäkin toiselta puolelta suojatietä käyttäen Iittalantielle kevyenliikenteenväylälle. Siitä voit jatkaa suoraan Iittalantietä pitkin Könnölänmäentien risteykseen, jossa on ajoradan ylitys suojatietä pitkin.

Jatka matkaa suoraan vasemmalle jäävän Lasimäen ostosalueen (Iittala Village) ohi noin 100 metriä, kunnes saavut vasemmalle ylämäkeen kääntyvään liittymään. Kulje mäkeä ylös ajoradan oikealla puolella kevyen liikenteen väylää pitkin. Mäki on paikoin paikoin tasainen, paikoin taas aika jyrkkä ja kaartuu alussa vasempaan. Puukoulu tulee kohdallesi oikealta. Mäen laelle päästyäsi on yksi ylitys suojatietä pitkin. (Voit ylittää tien jo aiemmin yhtenäiskoulun paikoitusalueen kohdalla suojatietä pitkin, josta alkaa kevyenliikenteenväylä ajotien oikealla puolella.)

Jos tulet kevyen liikenteen väylää tien oikeata laitaa, kaarra koulun piha-alueelle oikealle puukoulun nurkan taakse ja olet sisäänkäynnin luona. Jos ylität suojatien mäen päällä toiselta puolelta tietä, pääsisäänkäynti näkyy suojatieltä katsottuna suoraan edessä (sivusta päin). Sisäänkäyntiin johtaa pyörätuoliramppi. Ovemme on kesäisin hyvällä säällä auki, mutta kylmällä ja sateella saatat tarvita apua sen avaamiseen.

Sisäänkäynti puukoululle

Naivistit Iittalassa -näyttelyyn on yksi esteetön sisäänkäynti. Puukoulun sisäpihalla on pääsisäänkäyntimme, johon johtaa pyörätuoliramppi. Ramppi on metallirakenteinen ja siinä on käsijohteet molemmilla puolilla. Rampin pohja on röpelöinen liukastumisen estämiseksi. Pohjassa on samasta syystä teräviä kantteja, joten perheen nuorimpia on hyvä selvästi kieltää juoksemasta rampilla. Kompastuessa voi saada ikäviä ruhjeita. Ramppi päättyy kivettyyn porrastasanteeseen, jossa on tavallinen pumpulla varustettu ulko-ovi.

Ovemme on useimmiten kesäkaudella auki, mutta sään sattuessa saatat tarvita lisäapua oven avaamiseksi. Sisätiloihin tullessasi tulet pieneen tuulikaappiin, jonka läpi on matalat kynnykset.

Lipunmyynti aulassa

Aulaan saapuessasi ja näyttelyyn aikoessasi käy oikealla olevan lipunmyyntitiskin kautta. Maksutapoina käyvät käteinen, yleisimmät pankki- ja luottokortit sekä sähköiset kulttuurisetelit Smartum, E-Passi ja Edenred. Aulamyymälään tutustuminen on maksutonta.

Liikkumiseen apua tarvitsevien henkilöiden avustajat ja avustajakoirat pääsevät näyttelyyn maksutta. Asiakas maksaa alennetun pääsymaksun.

WC

Lipunmyynnin seinän takana taas oikealla on yksi esteetön ja samalla talon ainoa yleisö-wc. WC:n edessä olevassa välikössä on vartioimaton pieni yleisönaulakko. Välikköön ja samalla WC:hen on lyhyt luiska, n. 10 cm korotuksella.

Esteettömässä WC:ssä on apukahvoja, korkeussäädettävä käsienpesuallas ja hipaisulla toimiva automaattihana.

Aulaputiikki

Aulassa on mahdollisuus tehdä ostoksia aulaputiikissa. Ostokset maksetaan lipunmyyntiin.

Näyttelytilat

Alakerran näyttelytilat ovat muutamaa nurkkahuonetta lukuun ottamatta esteettömiä.

Taideteosten tekijätiedot, tekniikat ja hinnat löydät teoksen vieressä olevista lapuista.

Aulasta Sali 1:n ei ole kynnystä. Aulasta Sali 2:een johtaa n. 5 cm korotuksella kynnysluiska. Sali 2:sta mennessä portaidenalushuoneessa on kynnys.

Sali 2:sta Sali 3:een johtaa lyhyt n. 60 cm luiska ja salin taka-osaan johtaa käsijohtein varustettu lyhyt luiska, n. 90 cm (korkeuserot molemmissa alle 10 cm). Talon toinen sisäänkäynti (yhteydessä Sali 3:een) ja sen yhteydessä olevat lasikuisti ja välikkö eivät ole esteettömiä.

Toinen näyttelykerros ei ole esteetön, sinne johtavat vain portaat. Portaissa on käsijohteet.

Toisen kerroksen teoksia voi katsella alakerran 1. salissa olevasta suurelta datanäytöltä.