Riitta Kolari

RIITTA KOLARI

asuu ja työskentelee Tampereella.

Riitta Kolari harrasti teini-ikäisenä maalaamista, mutta sitten harrastukseen tuli 25 vuoden tauko. Kun Kolari opiskeli sisustussuunnittelijaksi, opettaja huomasi, kuinka innostuneesti hän paneutui kuvaamataidon tehtäviin. Opettaja ehdotti Pirkan opistoa, jossa voi opiskella myös kuvataidetta. Kolari aloitti taideopinnot vuonna 2009.

Taiteen katsoja ei pelkästään keskity siihen, miltä taideteos näyttää, vaan häntä kiinnostaa usein myös se, miten taideteos on tehty. Ei ole ihme, jos Riitta Kolarin maalaukset ovat aivan erityisesti tällaisen kiinnostuksen kohteena. – Mikä siis on maalaustesi tekniikka ja miten olet sen kehittänyt? – Vuonna 2012 taidekoulun oppilaat saivat isokokoisen harjoitustehtävän omavalintaisesti toteutettuna. Sen tekeminen jäi minulta tietenkin viime tippaan ja siksi piti päättää, millä täytän ison pinnan nopeasti. Silloin ensimmäisen kerran kokeilin keksimääni tekniikkaa. Vuodesta 2013 aloin käyttää sitä maalauksissani.

Tekninen oivallus oli syntynyt sattuman johdattelemana jo kymmenen vuotta aikaisemmin kotitalon peruskorjauksen yhteydessä. Nykyään maalausprosessi alkaa siitä, että taiteilija valuttaa sisustusmaalia mdf-levylle ja painaa sen sitten toisen levyn päälle. Hän erottaa välittömästi levyt toisistaan ja asettaa ne kuivumaan. Näin maalauksiin syntyy elävä tekstuuri ja osin krakeloidulta vaikuttava pinta.

Riitta Kolari tekee enimmäkseen eläinaiheisia maalauksia: – Olen elänyt lapsena maaseudulla ja nykyisin kaupungissa asuessani olen hyvin vähän kosketuksissa luontoon, joten luulen, että tästä johtuu halu tehdä kiireettömiä eläinaiheisia maisemakuvia. Minusta on myös hauska peilata eläinten kautta ihmismäisiä käyttäytymistapoja ja tunnetiloja teoksissani.

Kolarin maalauksissa ei ole kehyksiä, sillä mdf-levyn geometrisen tarkka muoto riittää. Tavallaan taiteilija maalaa kehysmäisen kuvioinnin maalauksen reunoille, vaikkei tarkoitus olekaan kehystää: – Olen vain alun perin halunnut tuoda jotain uutta ja mielikuvituksellisen ’hassua’ kuvaan, koska kuva näytti niin perinteiseltä. Kuviot sekoittavat hauskasti alla olevaa kuvaa ja tuovat siihen uuden ulottuvuuden.

Kolari kuuluu taidekoulussa perustettuun PirkAnia ryhmään, joka on viime vuosien aikana järjestänyt useita näyttelyitä. Naivistit Iittalassa -näyttelyssä Riitta Kolari kertoo vierailleensa vuodesta 2000 asti. Sitten lähipiiri alkoi yhä voimallisemmin ’painostaa’ häntä lähettämään töitään Iittalaan. Vuonna 2017 hän oli ensimmäisen kerran mukana kesänäyttelyssä. Omaperäisen taiteilijan ajoitus oli täsmällinen.