Paikkakunta:
YlöjärviSyntymävuosi:
1954Asuu ja työskentelee Kurussa.
Anita Backlund on kertonut, että kun hän näkee vaikkapa ihanan valon kuusien välissä, hän alkaa välittömästi muuntaa havaintoaan naivistiseksi. Naivismi merkitsee hänelle siis tyyliä, jonka hän tuntee sopivan itselleen parhaiten.
Siirtyminen naivismiin tapahtui monivaiheisen taidekoulutuksen jälkeen. Backlund opiskeli vuosina 1978–79 Oriveden opiston kuvataidelinjalla, jonka jälkeen siirtyi ”rapakon taakse”. Hän jatkoi taideopintojaan Floridassa vuosina 1980–81 (Norton Gallery the School of Art). Juuri siinä vaiheessa, kun hän sai stipendin taiteen opiskeluun New Yorkissa, tuli tieto äidin sairastumisesta. Backlund palasi välittömästi takaisin Suomeen.
Vuonna 1981 ilmestyi naivistitaiteilija Hannu Konolasta kirja, jonka Anita Backlund lainasi kirjastosta. Konolan taide vaikutti häneen käänteentekevästi.
Koin sellaisen ahaa-elämyksen et täähän on mun juttu ja se vaan lähti heti käyntiin, Backlund muistelee.
Naivismi syrjäytti ekspressionismin Backlundin maalauksissa ja myös palaute oli sellaista, että päätös tuntui oikealta.
Sain heti seuraavana vuonna (v. 1983) töitäni Hämeen aluenäyttelyyn ja näyttelyesitteen kannessa oli kuva maalauksestani Mykkäkoulu.
Vuonna 1999 Anita Backlund muutti omakotitaloon Kuruun. Siellä taiteilijalla on aivan oma työrauha ja myös aiheet löytyvät pääosin omasta elinympäristöstä. Asuinpaikka on naivistille täydellinen. Taiteilija pyrkii maalaamaan joka päivä, ja kun tekeillä oleva maalaus on sopivassa vaiheessa, hän jatkaa seuraavana päivänä.
Erityisesti talviaikaan sijoittuvat aiheet ovat ominta Backlundia.
Tykkään talven väreistä. Vihreä, kesän väri, ei ole koskaan ollut mun juttu.
Vaikka lumeen verhoutunut talvi onkin inspiroivinta aikaa, se myös rajoittaa hänen työskentelyään.
Maalaan ainoastaan päivän valolla, joten talvella jää työpäivät lyhyeksi.
Väri on taiteilijalle tärkeä, eikä hän voisi kuvitella tekevänsä mustavalkografiikkaa. Silti hänen maalauksensa voi nähdä myös graafisina, mikä korostuu erityisesti talvisissa aiheissa. Hän nimittäin suosii ääriviivaa ja symmetristä sommittelua. Ääriviiva ja symmetria aivan kuin pysäyttävät maalauksen tapahtuman hetkeksi, jotta katsojilla on kyllin aikaa taideteoksen kokemiseen. Sitten liike taas jatkuu.
Naivististen maalausten rinnalla Anita Backlund tekee myös pilakuvia. Hänen mukaansa huumori ja satiiri sopivat hänelle.
Olen kaksi kertaa saanut töitäni Italian Tolentinossa sijaitsevan Satiirisen taiteen museon näyttelyyn.