Kaarlela, Ullakaisa

Paikkakunta:

Pori

Syntymävuosi:

1950

Tekniikat:

tekstiilitaide

Ullakaisa Kaarlela kasvoi pienessä rannikkokaupungissa Raahessa. Hän on maalannut lapsesta saakka. Koulutukseltaan hän on merkonomi ja mainossihteeri, mutta sanoo tehneensä elämäntyönsä ison perheen äitinä.

Toisessa kädessäni oli soppakauha, toisessa maalausruisku, hän kuvailee arkea.

Kaarlelan perheyritys teki lasten leikkinurkan kalusteita päiväkodeille Korkeakosken Mörkölässä. Kun hänen nuorin lapsensa sairastui vakavasti, hän siirtyi Suomen Gallupille haastattelijaksi. Hän kertoo saaneensa sieltä uskomattomia tarinoita, joita hän kirjoi.

Kiireisessä arjessa aikaa löytyi käsityönä tehtäviin kuviin, kangaspaloihin ja lankoihin, joista Kaarlela loi tarinallisia, upean ekspressiivisiä tekstiiliteoksia.

Luovuuskieleni on ollut kirjonta, maalaan langoilla elämän riemua, surujakin, hän kertoo.

Kaarlelan kirjontateoksissa hehkuu usein aurinko. Taivas on vaikuttava ja ihmiset pieniä. Hän kirjoo kuin maalaisi, jälki on sopivasti rosoista, alisteista ilmaisulle. 

Hänen teoksiaan nähtiin vuonna 2023 Kansallismuseossa ja vuosien saatossa niitä on nähty useissa museonäyttelyissä Suomessa. Mielenkiintoinen anekdootti on se, että Kaarlelan täti Lea Kauppi on ollut Naivistit Iittalassa näyttelyn taiteilijana 1990-luvulla.