Kallio, Emmi

Paikkakunta:

Akaa

Syntymävuosi:

1970

Tekniikat:

maalaustaide

Emmi Kallio on kuvataiteilija, jonka maalaukset näyttävät ensisilmäyksellä edustavan abstraktia ekspressionismia. Vähitellen teoksista alkaa löytyä esittäviä elementtejä, tarinan päitä ja tunnistettavia yksityiskohtia. Hänen teoksensa Iittalassa tuovat eteemme ryhmän muotokuvia persoonallisista kissoista. Hän on maalannut kissoja myös aiemmin, vaikka onkin viime vuosina keskittynyt enemmän ooppera-aiheisiin.

Emmi Kallio on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereella. Kallio on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä Helsingissä ja muualla Suomessa. Kallion teoksia on ollut esillä monissa Veikko Halmetojan kuratoimissa ryhmänäyttelyissä muun muassa K.H. Renlundin museossa Kokkolassa, Mäntän kuvataideviikoilla ja Nastolan kesänäyttelyssä.

Vaikka Kallio ei edusta puhtaasti abstraktia ekspressionismia, on sukulaisuus tyylisuuntaan ilmeistä. Hän maalaa koko kehollaan. Taiteilijan liike ja fyysiset ulottuvuudet näkyvät maalauksissa. Rajut siveltimenvedot, pursuava maali ja hehkuvat väripinnat tekevät kokonaisuudesta rikkaan ja herkullisen. Olennaista on, että Kalliolle kauneus ei ole yhdentekevää. Kauneus on tavoittelemisen arvoista, mutta Kallio kuvaa teoksissaan enemmän tätä tavoittelua kuin saavutettua lopputulosta.

Hän on itse kertonut työskentelystään, että hän maalaa tyylillä, joka hänelle itselleen tuntuu kaikkein luontevimmalta.

Vaikka usein puhun maalaamisesta ajattelun muotona, olen eriyttänyt ajattelutyön varsinaisesta maalaamisen hetkestä.

Pohdin teoksiani pitkään, mutta en maalaa mietiskellessäni. Kypsyttely jatkuu usein vuorokauden ympäri, myös työhuoneen ulkopuolella. Kun sitten ryhdyn maalaamaan, päästän irti kaikista ajatuksista ja annan mennä. Silloin luotan liikkeeseen ja keholliseen kommunikaatioon teoksen kanssa. Hetken päästä astun taas kauemmas ja pohdin, mitä tuli tehtyä ja mihin suuntaan maalausta tulisi seuraavaksi viedä, Kallio kuvailee maalausprosessia.