Kanerva, Maija

Paikkakunta:

Tampere

Syntymävuosi:

1946

Tekniikat:

taidegrafiikka, sekatekniikka, ympäristötaide

Kun Maija Kanerva jäi vuonna 2011 eläkkeelle Tampereen kaupunginkirjastosta, hän halusi jatkaa opiskeluaikojen taideharrastusta. Hän maalasi öljyväreillä naivistisesti. Pienessä työhuoneessa vernissan ja tärpätin käyttö osoittautui kuitenkin mahdottomaksi. Hän löysi linopiirroksen.

Linopiirros on taidegrafiikan menetelmä, jonka tekniikka on sama kuin puupiirroksessa. Vedostukseen ei tarvita prässiä, vaan vedostus tapahtuu käsityönä. Pieni työhuone tai vaikkapa kesämökin terassi sopivat mainiosti linopiirroksen tekoon.

Oppia linopiirroksen tekoon Kanerva on saanut netistä. Hän on myös mukana kansainvälisessä linopiirtäjien facebook-ryhmässä Linocut Friends, jonka jäsenet vaihtavat vilkkaasti keskenään tietojaan ja kokemuksiaan. Vuodet linopiirroksen parissa ovat osoittaneet, että menetelmä on kuin Kanervaa varten tehty. Vedoskoossa on suurta vaihtelua pienestä huomattavan suureen.

Maija Kanervan pääaihe on kissa. Hänen kissansa ei ole pelkästään lekottelija ja auringosta nautiskelija, vaan seikkailee erilaisissa ympäristöissä kuin omintakeinen turistiopas. Usein kissa liikkuu Pispalan kaupunginosassa ja antaa graafikolle oivan mahdollisuuden kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuisen miljöön kuvaamiseen. Siihen ei enää aina edes tarvita kissan johdatusta.

Kanervan koti on Tahmelassa ja työhuone Hyhkyssä, joten hän kävelee usein Pispalan läpi, ja siksi vanhat rakennukset ja niiden voimakkaat perspektiivilinjat siirtyvät hänen vedoksiinsa viikoittain syntyvien havaintojen seurauksena. Näin Kanerva jatkaa toisen tamperelaisen graafikon, Olli Viirin, puupiirroksina luotua Pispala-kuvausta.

Tavallaan Kanerva jatkaa grafiikkaan liittyvää monistettavuuden ideaa silloinkin, kun painattaa vedoksistaan postikortteja ja joka vuosi kalenterin. Hän on tehnyt myös kissa-aiheisen sarjakuvan.

Taiteilijan blogissa Linocat – Linokissa voi tutustua paitsi taiteilijan työskentelyyn ja teoksiin, myös hänen tekemiinsä näyttelyraportteihin. Kissakorttien kerääminen ja asiantunteva esittely ovat blogin toistuvaa sisältöä.