Toivonen, Pive

Paikkakunta:

Helsinki

Syntymävuosi:

1976

Tekniikat:

maalaustaide, taidegrafiikka, piirustus, ympäristötaide, muu

Pive Toivonen on Helsingissä asuva kuvataiteilija. Hän valmistui Taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta / Aalto-yliopistosta vuonna 2002. Hän työskentelee maalauksen, kuvituksen, ympäristötaiteen sekä taidekasvatuksen parissa ja on pitänyt lukuisia näyttelyitä Suomessa ja Skandinaviassa.

Toivonen päätti piirtää kuvan joka kerta kun käy uudessa saunassa. Hän on piirtänyt vanhoja yleisiä saunoja, joissa on valtava kiuas ja rauhallinen tunnelma. Hän on piirtänyt uimakeskusten meluisia löylyhuoneita ja omakotitalojen pieniä sähkösaunoja. 

Menen aina uuteen saunaan luonnosvihkon ja kynän kanssa. Katson, mitä erityistä paikassa on. Joskus se on näkymä ulkopuolelta, joskus mielenkiintoisimmat yksityiskohdat ovat pukuhuoneessa. Enimmäkseen piirrän kiukaan ja itseäni tai jonkunmuun rentoutumassa lauteilla. Luonnos pitää tehdä nopeasti ennen kuin paperi kostuu löylystä ja hiestä, hän kuvailee.

Hänen teoksensa välittävät saunavierailun tunnelman ja kokemuksen. Hän kuvaa ihmiset eläimen muodossa ja on itse oranssi kettu, muut hahmot muistuttavat karhuja ja saukkoja. 

Saunasarjani dokumentoi suomalaista saunakulttuuria, joka on päässyt Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Muita suosikkiaiheitani ovat meret ja saaret, joihin tutustun mielelläni melomalla ja purjehtien, hän kertoo.

Toivosella on oma kesägalleria maalla Salmensuun tilalla Sauvossa. Samassa pihapiirissä on Hereford-lihapuoti, Piven ateljee ja laitumella lampaita ja lehmiä.