Arja Jäppinen

ARJA JÄPPINEN

s. 1948

Asuu ja työskentelee Jyväskylässä.

Arja Jäppisen taide ei millään tavoin informoi siitä, että hän on opiskellut aikoinaan konepiirtäjäksi. Hänen mukaansa syy ammatinvalintaan johtuikin siitä, että jo koulutuksen ajalta maksettiin palkkaa ja asunnon vuokra. Miehen opiskellessa vaimo vastaavasti tienasi elannon.

Siinä vaiheessa, kun Arjan mies Jussi Jäppinen siirtyi opiskelumaailmasta työelämään, Arjan rooli muuttui kotiäidiksi. Kymmenen vuoden ajan hän oli neljän lapsen kotiäitinä, mitä hän kutsuu parhaaksi ajaksi elämässään. Juuri tässä elämänvaiheessa taide astuu esiin.

Jotta sain edes yhden vapaaillan viikossa, lähdin työväenopiston kuvanveistokurssille syksyllä 1984.

Kun nyt vuosikymmenten jälkeen tarkastelee Arja Jäppisen laajaa taiteellista tuotantoa, voi vain kiitellä viikoittaisia vapaailtoja, jotka käynnistivät hänen luovan virtansa. Vuosien aikana se on pulpunnut ehtymättömänä ja runsaana. Jäppinen ei ole rajautunut vain yhteen tekniikkaan, materiaaliin tai aihepiiriin, vaan kaiken aikaa hän on ollut valmis kokeilemaan jotain aivan uutta.

Ensin oli muutaman vuoden pronssikausi, sitä seurasi vuosikausia pitempi paperikausi. Sitten tuli muutama työntäyteinen vuosi villakautta ja nyt meneillään on nukkekausi, jota on kestänyt jo useita vuosia. Nukkekauteen liittyvät myös grafiikan retket.

Arja Jäppinen on ollut aktiivi Suomen Nukketaiteilijat ry:n toiminnassa. Jyväskyläläisille nukketaiteilijat ovat tulleet tutuiksi ja erityisen tärkeiksi aina joulunaikaan. Suomen Käsityön museon ikkunagalleriassa on jo 12 jouluna ollut esillä heidän loihtimansa pienoismaailma vuosittain vaihtuvine teemoineen. On aika yleistä, että yhdistysten aktiiveja on vähän, eikä poisjääneiden tilalle tule uusia. Suomen Nukketaiteilijoiden jäähyväisnäyttely oli Kainuun museossa vuonna 2020.

Arja Jäppinen otti ilolla vastaan osallistumiskutsun Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyyn, mutta lausahti:

En ole koskaan ajatellut, että olen naivisti.

Ehkei hän ole ehtinyt miettiä sellaisia asioita, sillä jokainen luomiskausi on tuonut esiin jotain aikaisemmasta poikkeavaa hänen luovasta minästään. Kuraattorin mielestä hänen taiteensa moninaisuudesta löytyy kyllä runsaasti sellaisia teoksia, jotka kotiutuvat oitis osaksi naivistien katselmusta.

”YÖN KUNINGATAR ja muita töitä vuosien varrelta” on vuonna 2018 ilmestynyt kirja Arja Jäppisen taiteesta. Kirjan graafisen suunnittelun ja taiton on tehnyt Jussi Jäppinen. Kirjan kustantaja on graafinen suunnittelutoimisto Jussi Jäppinen ky, www.jjky.fi

www.arjajappinen.com