Artikkelit

Naivistien omat joululahjamyyjäiset 9.12. klo 11–16

Naivistien omia joululahjamyyjäisiä vietetään lauantaina 9.12. klo 11–16 Iittalan puukoululla Naivismin talvi -näyttelyn yhteydessä. Tuotteitaan ja pikku teoksiaan ovat tulossa paikan päälle myymään ainakin seuraavat naivistit apulaisineen:

Ira Grünfelder

Minna Iso-Lähteenmäki

Maija Kanerva

Esa Leppänen

Anna Luostarinen

Tervetuloa tapaamaan taiteilijoita ja tekemään uniikkeja ja mukavia joululahjahankintoja suoraan tekijöiltä itseltään! Varaathan mukaan varmuuden vuoksi myös käteistä ostoksia varten.

 

Anna_Luostarinen_Joulusatu_Iittalassa
Anna Luostarisen teos Joulusatu Iittalassa, akryyli levylle, 2023

 

 

 

Naivismikeskus tyhjeni hetkeksi

Naivismikeksus_alakerta_14.9.2023

Kesä on ohi

Kesä on ohi ja talo on nyt tyhjä. Elämä edessä -näyttely päättyi sunnuntaina 27.8.2023. Väsyneinä, mutta onnellisina totesimme, että teimme kävijäennätyksen: 21 000 näyttelyvierasta, ja teosmyyntikin hipoi ennätyksiä. Tänä vuonna saimme vierailtamme erityisen paljon kiitosta näyttelystä. Näyttelyn tunnelma, hienot teoskokonaisuudet ja monipuoliset tekniikat saivat vieraat viihtymään.

Näyttelyn onnistumiseen vaikuttavat monet tekijät. Ensimmäisenä ovat mielenkiintoiset ja taidokkaat teokset, joita 50 taiteilijaa toi Iittalaan. Kuraattori Veikko Halmetoja valitsi taiteilijat ja suunnitteli sekä ripusti näyttelykokonaisuuden. Tänä kesänä uutuutena olivat Anna Pekkalan dinot ulkona, Petra Heikkilän instahuone, Taidetalli ja terassille avattu Kärry Cafe.

Monen kesätapahtuman onnistumiseen vaikuttaa myös sää. Tämän kesän sää helli meitä epävakaisuudellaan ja sillä, että ei tullut pitkiä hellekausia. Onneksi iso maalämpörakennustyömaakaan Naivismikeskuksen ympärillä ei vaikuttanut tunnelmaan.

Naivismikeksus_yläkerta_14.9.2023

Talo tyhjäksi

Kun ovet sulkeutuivat sunnuntai-iltana, alkoi talon tyhjentäminen. Taiteilijat veivät myymättömiä teoksiaan pois jo sunnuntai-iltana. Tunnelma oli sekä iloinen että haikea.

Ensimmäinen viikko näyttelyn jälkeen meni pakkaamisessa ja teosten luovuttamisessa uusille omistajilleen. Seuraavalla viikolla inventoimme, teimme raportteja ja tilitimme teosmyyntejä taiteilijoille.  Lisäksi pakkasimme tavaroita, järjestimme ja siivosimme. Kolmas viikko vierähti naulojen poistamisessa, paklaamisessa ja näyttelytilan järjestämisessä seuraavaa näyttelyä varten.

Samaan aikaan talon tyhjentämisen kanssa suunnittelimme Syysloma-näyttelyä ja Naivismin talvi -näyttelyä. Aikataulutimme teosten tuonti- ja noutopäiviä, ripustuspäiviä, avajaisjärjestelyjä, tiedottamista, työvuoroja jne. Näyttelyiden suunnittelu ja niihin valmistautuminen, niinkuin purkaminenkin, on sitä näkymätöntä työtä, minkä määrää ei ehkä tule ajatelleeksi näyttelyssä vieraillessaan. Ja hyvä niin. Taustatyö tehdään mahdollisimman hyvin siksi, että taiteilijat saavat ansitsemansa näkyvyyden näyttelyssä, asiakaspalvelu sujuu hyvin ja näyttelyssä viihtyy.

Nyt henkilökunta kiittää taiteilijoita ja yleisöä sekä poistuu Naivismikeskuksesta hetkeksi viiden kuukauden työrupeaman jälkeen.

 

Vielä ennen ovien sulkemista muutama muistutus tulevasta:

Taiteilijahaku vuoden 2024 kesänäyttelyyn on avoinna 15.9.–30.10.2023. Muistathan hakea tai vinkata tutuille naivistitaiteilijoille.

Seuraavan kerran ovet avautuvat Syysloma-näyttelyyn (nykytaidetta) lauantaina 7.10. klo 15, kun vietämme näyttelyn avajaisia. Tervetuloa!

Naivismin talvi -näyttely on avoinna 25.11.2023–3.3.2024  pe–su klo 11–17. Tervetuloa!

Syksyn ja talven tapahtumat löydät  tapahtumakalenteristamme.

 

Ulla Heinonen

Toiminnanjohtaja 

Naivistit Iittalassa -säätiö

 

 

 

 

 

Naivismi kohtaa ITEn

Naivistit Iittalassa -näyttelyn kuraattori Veikko Halmetoja naivismin ja ITE-taiteen eroista ja yhtäläisyyksistä

Monet ovat minulta kysyneet, miten erottaa naivismi ja ITE-taide toisistaan. Tähän ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta vaan pikemminkin pitkä sotkuinen vyyhti tulkintoja. Pyrin kuitenkin muutamalla kohdalla avaamaan ongelman asettelua. Oikeita vastauksia ei ole, on vain tulkintoja, ja nämä ovat minun tulkintojani, mielipiteitä, eivät totuuksia.

1. Miten naivismin tunnistaa?

Naivismi on alun perin yksi modernistisen kuvataiteen lukuisista yksittäisistä tyylilajeista. Nykyään naivismi on irtaantunut ajasta ja paikasta. Siitä ei puhuta niinkään taidehistoriallisena tyylilajina kuin yhtenä nykymaalauksen lajityyppinä. Se on nykytaiteen rajapinnalla elävä oma kulttuurinen ilmiö, jonka tunnistaminen ei aina ole helppoa. Vaikeus johtuu siitä, että nykynaivismi ei edusta mitään tiettyä tekniikkaa tai tyyliä, vaan naivismia voi tehdä miten vain ja millä vain.

2. No miten sen nykynaivismin sitten tunnistaa?

Hyvän nykynaivismin tärkeimpiä piirteitä ovat vilpittömyys ja aitous, jotka yhdistyvät tarinallisuuteen ja mielikuvitukseen. Kyyninen, käsitteellinen ja vaikeasti ymmärrettävä taide on harvoin naivismia tyyliltään tai pyrkimyksiltään.

3. Miten naivismin sitten erottaa ITE-taiteesta?

Kysyn tähän usein vastakysymyksen, miksi ne pitäisi erottaa? Ero on niin veteen piirretty viiva, että sen julistaminen olisi typerää.

4. No jos eron haluaa kuitenkin tehdä?

On joitain asioita, jotka voi nostaa esiin tyypillisinä eroina. ITE-taiteilijat toimivat usein yksin, he tekevät taidetta itselleen tai hyvin pienelle yhteisölle. He ovat aidosti itseoppineita, eivätkä ole käyneet kursseja tai tunne taidehistorian konteksteja. Naivismia edustavat taiteilijat saattavat olla taidekoulun käyneitä, tai monenlaisia kursseja käyneitä. Osa heistä osaa maalata hyvinkin taitavasti ja tuntee maalaustaiteen perinnettä hyvin. Usein naivismin ja ITEn rajapinnan samankaltaisuus tuleekin enemmän esille esimerkiksi veistoksissa kuin maalauksissa.

5. Onko joitain taiteilijoita, joista on vaikea sanoa, kumpaan lajityyppiin heidät lokeroisi?

Onhan heitä varmaan isokin joukko. Ensimmäisenä tulee mieleen edesmenneet maalarit Enni Id ja Tyyne Esko. Toisaalta en haluaisi omasta roolistani käsin lokeroida ketään, koska ajattelen, että taiteilijalla eläessään on itsellään se valta. Rohkenen kuitenkin Naivistit Iittalassa -näyttelystä nostaa esiin Esa Leppäsen, jonka teoksissa on vahvoja ITE-taiteen sävyjä vaikka toki ovat selvästi myös naivistisia.

6. Miten sitten outsider-taide, onko naivismi outsider-taidetta?

Outsider-taide on yksi modernismin ja nykytaiteen merkittävimmistä osa-alueista. Naivismia edustava taiteilija voi olla osa outsider-taiteen laajaa kenttää, mutta ei ole sitä automaattisesti. Naivistista taidetta voi tehdä joku erityistä tukea tarvitseva taiteilija, joka on esimerkiksi kehitysvammainen tai autismin kirjon ihminen. Erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden taide lasketaan usein outsider-taiteeksi, vaikka heillä olisi taidekoulutuskin. Sen sijaan koulutettu ja tietoisesti naivistista taidetta tekevä taiteilija ei ole outsider-taiteilija, vaikka kieltämättä nykytaiteen kentän rajamaille asemoituukin.

Tässä oli kuraattori Halmetojan ajatuksia naivismin ja ITE-taiteen eroista ja yhtäläisyyksistä.

Lue lisää naivismin taustasta taidesuuntauksena.

Elämän puu -työpaja 20.-22.10.2023

Ota hetki aikaa oman elämänpuun rakentamiselle. Joskus on hyvä ottaa aikaa itselle ja miettiä omaa elämäänsä ja toiveitansa. Tällaisia hetkiä on tarjolla Naivismikeskuksessa Iittalassa, kun siellä alkavat Elämän puu -työpajat syksyllä 2023. Näissä työpajoissa yhdistetään luovien menetelmien ja valokuvan käyttö oman puun rakentamiseksi. Työpajan ohjaavat valokuvaterapian menetelmäohjaaja Tarja Kolari ja valokuvaaja Ulla Heinonen.

Hetki aikaa oman elämänpuun rakentamiselle 20.-22.10.2023

Joskus on hyvä ottaa aikaa itselle ja miettiä omaa elämäänsä ja toiveitansa. Tällaisia hetkiä on tarjolla Naivismikeskuksessa Iittalassa, kun siellä alkaa Elämän puu -työpajat syksyllä 2023. Näissä työpajoissa yhdistetään luovien menetelmien ja valokuvan käyttö oman puun rakentamiseksi. Työpajan ohjaavat valokuvaterapian menetelmäohjaaja Tarja Kolari ja valokuvaaja Ulla Heinonen.

Elämän puu rakennetaan valokuvin ja luovin menetelmin tarkastellen omaa elämää, sen vahvuuksia ja haasteita. Työpajassa tutkitaan omaa ympäristöä sekä menneitä että nykyisiä elämänvaiheita, jotka vaikuttavat tähän päivään. Kuvien avulla tarkastellaan omia taitoja, vahvuuksia ja voimavaroja sekä etsitään ja löydetään omia unelmia ja tavoitteita.

”Tässä työpajassa teemme omat puumme valitsemalla kuvia perhealbumista, etsimällä symbolisia kuvia lehdistä ja valokuvaamalla. Valokuvien ottaminen onnistuu kännykällä. Puun juuret, runko, lehdet ja hedelmät syntyvät kuvien avulla ja samalla saa rauhassa tutkia itseään ja ympäröivää maailmaa,” sanoo Ulla Heinonen.

Työpajan tavoitteena on itsensä sekä toisten ymmärtämisen lisääminen sekä yhteyksien vahvistaminen omiin elämäntapahtumiin ja yhteisöön. Kuvien avulla pohditaan omaa arvomaailmaa ja löydetään uusia unelmia.

”Elämän puu -menetelmän ovat kehittäneet Ncazelo Ncube ja David Denborough. Menetelmä pohjautuu mielikuvaan puusta, jota verrataan ihmisen elämän eri osa-alueisiin ja aikoihin. Menetelmä on levinnyt ympäri maailmaa,” kertoo Tarja Kolari.

Työpaja järjestetään kaksi kertaa syksyn 2023 aikana. Toinen syyskuussa viikon välein ja toinen lokakuussa yhtenä viikonloppuna. Yksi työpajakokonaisuus kestää yhdeksän tuntia. Kokonaisuus on jaettu kolmeen kolmen tunnin tapaamiseen. Ensimmäisellä kerralla perehdytään omiin juuriin ja runkoon, toisella kerralla lehtiin ja hedelmiin. Kolmannella kerralla tarkastellaan valoa ja pilviä taivaalla.

Työpajakokonaisuus järjestetään
20.–22.10.2023  klo 10–13

 

Varaa paikkasi työpajaan.

 

  • Työpajan kesto 3 x 3 tuntia
  • Aika 20.-22.10.2023 klo 10-13
  • Ota mukaan kamera tai kännykkä, jolla voit ottaa kuvia
  • Selaile omia perhealbumeitasi ja valitse kuvat, jotka tuovat sinulle muistoja. Voit ottaa mukaan vaikka koko albumin.
  • Muun materiaalin saat työpajassa.
  • Työpajan hinta 290 euroa (sis.alv 24%) / osallistuja. Ilmoittautuminen on sitova.
  • Osallistujamäärä 6-10 henkeä.
  • Paikka Naivismikeksus, Hollaajanti 2, Iittala

 

Työpaja järjestetään yhteistyössä Naivistit Iittalassa ja Kulttuurikiikari.

 

Lisätietoja. Ulla Heinonen p. 040 5111 466

Varaa paikkasi työpajaan.

Nyt voit hankkia teoksia myös osamaksulla Elämä edessä -kesänäyttelystä

Naivistit Iittalassa -säätiö välittää Elämä edessä -kesänäyttelyn teoksia myös osamaksulla elokuun alusta lähtien. Huomaathan kuitenkin, että kaikissa näyttelyn teoksissa ei ole osamaksumahdollisuutta. 

• Osamaksumahdollisuus on merkitty näyttelyssä olevien teosten teostarraan vihervioletilla logolla. Huomaathan, että teoksia ei laiteta näkyviin sivustollemme Taidelainaamoon, vaan ne ovat nähtävissä vain näyttelyvierailun yhteydessä.

• Teossopimus tehdään kassalla, tai yhteyttä voi ottaa myös sähköpostitse.

• Voit joko hakea itse teoksen galleriastamme Iittalasta näyttelyn päättymisen jälkeen tai valita postituksen. Postitus- ja toimituskulut ovat n. 50 €. Vastausaikamme teoskyselyihin sähköpostitse on 1–3 työpäivää.

Maksuehdot

• Maksaminen tapahtuu kuukausijaksoissa. Maksuaika riippuu teoksen hinnasta. Kuukausierä on vähintään 20 euroa kuukaudessa ja maksuaika on korkeintaan 10 kuukautta. Teos luovutetaan ostajalle näyttelyn päättymisen jälkeen, ja kun sopimus on allekirjoitettu.

• Erä maksetaan kuukausittain. Teos katsotaan taiteilijan omaisuudeksi teoksen kokonaissumman maksamiseen asti.

• Teoksen voi lunastaa omakseen joko kertamaksulla tai maksamalla kuukausieriä, kunnes teos on kokonaan maksettu. Osamaksun voi suorittaa loppuun myös nopeammin kuin alkuperäisessä suunnitelmassa.

Lisätiedot ja kyselyt

Toiminnanjohtaja Ulla Heinonen, 040 511 1466, ulla.heinonen@naivistitiittalassa.fi

Lauri_Lahtinen_Koiranpennut
Lauri Lahtinen, Koiranpennut, öljy kankaalle, 2022, 1200 € tai 120 €/kk

 

 

Kuvataiteen päivä Naivismikeskuksella 10.7.

Kansallisena Kuvataiteen päivänä maanantaina 10.7. klo 11–16 Iittalan Naivismikeskuksen pihamaalla on naivismitaiteilijoita maalaamassa/ esittelemässä omia tekniikoitaan, kertomassa taiteestaan ja myymässä tuotteitaan:

Petra Heikkilä

Merja Hämäläinen

Maija Kanerva

Ulla Kauhanen

Kåira

Esa Leppänen

Aleksiina Salmi

Pekka Salminen

Pihalla palvelee myös Kesäkahvila Kärry, josta voit ostaa makeaa ja suolaista, kahvia ja virvoitusjuomia sekä herkkujäätelöitä.

Lapsille on tarjolla ratkaistavaksi etsintätehtävä näyttelyssä ja tietovisa koko Iittala Villagen Lasimäen alueella.

klo 11–15 Kaputa ry:n toteuttama Non Stop maalaustyöpaja aikuisille.

Klo 11–15 Hämeen taidearttelin järjestämä avoin maalauspaja lapsille ja aikuisille. Voit tuoda omia välineitä tai käyttää yhdistyksen papereita ja värejä. Paikan päällä taidearvonta.

 

Pihamaalla tapahtuviin aktiviteetteihin on kaikilla vapaa pääsy.

Lämpimästi tervetuloa!

Kuvataiteen päivä 10.7. on kansallinen kaikille avoin vuotuistapahtuma, jota järjestetään eri puolella Suomea kuuluisan kultakauden taiteilijamme Helene Schjerfbeckin syntymäpäivänä. Kuvataiteen päivän tapahtumilla voi olla alueellisia kokoonkutsujia ja koordinoijia, mutta kuka tahansa voi osallistua Kuvataiteen päivään vaikka istumalla kotona maalaamassa tai tekemällä taidetta, tai osallistumalla paikallistapahtumiin. Monissa kylissä ja kaupunginosissa on omat kuvataiteen päivän tempauksensa, joissa järjestetään työpajoja, kursseja, taiteilijatapaamisia ja näyttelyitä. Naivistit Iittalassa on ollut mukana kuvataiteen päivässä jo ainakin viitenä vuonna.

Elämä edessä! – Naivistit Iittalassa 35 vuotta -näyttelyyn ovat voimassa normaalit pääsymaksut:

Peruslippu 12 €

Alennusliput 10 € (eläkeläiset, opiskelijat, työttömät)

Alle 18-vuotiaat maksutta.

Lippu on henkilökohtainen. Samalla lipulla voit vierailla näyttelyssä koko kesän ajan.

Elämä edessä! Naivistit Iittalassa 35 v.

Naivistit Iittalassa -näyttely täyttää tänä kesänä 35 vuotta. Se on pitkä aika, viisi vuotta pidempi kuin Mäntän kuvataideviikoilla ja yli kymmenen vuotta pidempi kuin Kiasmalla.

Silti Naivistit Iittalassa on nuori, sillä on vielä Elämä edessä. Sen ei tarvitse olla valmis tai vakava, se voi katsoa kirkasotsaisena tulevaisuuteen ja odottaa kaikkea kaunista tapahtuvaksi.

Näyttely on tänä vuonna vaaleanpunainen kuin flamingo. Väri rytmittää näyttelytilaa, kuten kahtena edellisenä vuonna. Sävy on kuitenkin röyhkeämpi kuin aiemmat sininen ja vihreä. Se toimii kontrastina monien maisemallisten teosten sävymaailmalle, mutta nostaa esiin myös teoksia, joissa on samankaltaisia vaaleanpunaisen sävyjä.

Teemaksi ja näyttelyn nimeksi valitsemani ”Elämä edessä” on eräänlainen huudahdus. Sen on tarkoitus olla toivoa täynnä. Kaiken raskaan jälkeen voidaan todeta: onneksi vielä on elämä edessä! Tämä tematiikka näkyy hyvin näyttelyn teoksissa, jotka ovat tavallistakin hyväntuulisempia, lempeitä ja iloa täynnä.

Suurin kiitos kuuluu näyttelyn viidellekymmenelle taiteilijalle. He ovat tehneet jälleen ison työn osallistuakseen näyttelyyn. Mukana on tekniikoita laidasta laitaan, naivismin tekniikoiden kirjo laajenee vuosi vuodelta. Ei ole myöskään olemassa mitään yhtenäistä naivismia, vaan teokset edustavat tekotapojensa ja esimerkiksi maalaustyylinsä suhteen hyvin erilaisia ilmaisutapoja.

Nyt minä kuraattorina olen alistanut näkemykseni yleisölle, ja taiteilijat ovat päästäneet teokset pesästään. Odotamme yleisön palautetta. Näyttelyllä ja teoksilla on elämä edessä. Katsojilla on valta nostaa ja laskea. Olennaisempaa on kuitenkin tuntea ja kokea, on lupa nauraa ja on lupa itkeä. Tärkeintä on, että tähän näyttelyyn ei tarvitse tulla kyllästymään.

Toivotan kaikille ihanan kesäistä Naivistit Iittalassa -näyttelykokemusta!

Veikko Halmetoja

kuraattori

Naivistinen Helmifest 11.–12.2.

NAIVISTINEN HELMIFEST

11.–12.2.2023

Iittalan vanhalla puukoululla, Hollaajantie 2, Iittala.

Naivismin Talven ja naivismin klassikon Tyyne Eskon teoksia sekä mielikuvituksellisia minimaailmoita on käynyt katsomassa jo yli tuhatpäinen joukko ihmisiä.

Meillä on ilo järjestää ohjelmallinen viikonloppu, jossa tapaat sekä nykynaivistejamme, kuraattorimme Veikko Halmetojan että nukkekotitaiteilijoita. Kaksi tuttua naivistiamme, Petra Heikkilä ja Kåira, ovat kumpikin laatineet tahoillaan luovuutta ruokkivan oppaan. Nämä kirjat julkistetaan virallisesti festivaalilauantaina Iittalassa.

Helmifestissämme on myös työpajoja, joihin voi osallistua ilman ennakkovarausta vain pääsylipun hinnalla. Lauantaina julkistamme kesän 2023 taiteilijat. Kiehtova viikonloppu siis luvassa – lämpimästi tervetuloa Iittalaan!

 

OHJELMA

LAUANTAI 11.2.2023

11.30     Kirjajulkkarit: Petra Heikkilä: Luovuusloota ja Kåira: Naivismimaalauksen ABC

12–14    Työpajoja

    Hassut nassut -kollaasipaja 2–120-vuotiaille, taiteilija Petra Heikkilä

    Ystävänpaiväkortteja tahraviivatekniikalla, taiteilija Kåira

12.30    Kuraattori Veikko Halmetoja esittelee Tyyne Eskon näyttelyn

14.00    Kuraattori Veikko Halmetoja haastattelee naivistitaiteilijoita

16.30    Kesän 2023 taiteilijoiden julkistaminen

    Pullakahvit

SUNNUNTAI 12.2.2022

11–16    Salapoliisitehtävä lapsille

11.30–13.30     Ystävänpaiväkortteja tahraviivatekniikalla, taiteilija Kåira

11.30    Intohimona nukkekoti – nukkekotitaiteilijat kertovat harrastuksestaan

12.30–13.00    Nukkekotien esittelykierros

14–16    Nukkekodin viherkasveja -työpaja non stop, Hannele Lemmetyinen

    Pullakahvit

 

 

 


 

 

 

 

Naivismin talvi -näyttely on avoinna pe–su klo 11–17
ja myös tapahtuman aikana voimassa pääsymaksut:
• peruslippu 10 €
• alennuslippu (työttömät, eläkeläiset, opiskelijat) 8 €
• alle 18-vuotiaat maksutta 

Lisäsimme avoinnaoloa vielä myös hiihtolomaviikoille 8 ja 9:
ke–su 22.–26.2. klo 11–17 ja ke–su 1.–5.3. klo 11–17

Naivistitaiteilija Panu Hemminki

Panu Hemminki asuu ja työskentelee Lapualla. Panu Hemmingillä on pitkä ura taiteilijana alkaen jo 1990-luvulta. Hän on maalannut enimmäkseen naivistisella tyylillä, mutta tehnyt myös maisemamaalauksia ja abstrakteja töitä. Hänen tuotantonsa merkittävä piirre on surrealismin ja pohjalaisuuden yhdistäminen ja hän on luonut oman pohjalaiseksi surrealismiksi kutsumansa tyylisuunnan. Panu Hemminki on osallistunut Iittalan näyttelyyn kaksi kertaa.

Panu, mikä veti sinut naivismin pariin ?

Sanoisin, että yleinen positiivisuus, leikkimielisyys, huumori ja iloisuus. Elämänasenteellani tykkään purjehtia “optimistijollalla elämän merellä”. Tästä tulikin mieleen, että optimistijollaa en ole vielä teoksiini maalannut. Täytyypä vielä maalata sellainen jossain vaiheessa. Ja tietenkin sitten vastapainoksia samaan maalaukseen pessimistijolla. Miltähän sellainen mahtaisi näyttää ? Olen sitä mieltä, että naivismissa on asennetta, jota maailmaa tarvitse.

Lisäksi on ollut todella hienoa päästä naivistien yhteisöön mukaan. Jokainen taiteilija tarvitsee yhteisönsä. Yhteisöllinen energia antaa todella paljon.

Ketkä taiteilijat ovat vaikuttaneet sinuun ?

Itseeni on vaikuttanut paljon naivismin lisäksi surrealismi ja erityisesti Salvador Dali. Sanoin jopa nuorena, vuonna 1989, että sinä päivänä kun Dali kuoli (1989), minä synnyin suurrealistina. Pidän myös Rene Magrittesta, jonka tapa tehdä surrealistista taidetta on sekä yksinkertaista, että puhuttelevaa.

Naivismin alueella luonnollisesti Henri Rousseau on ollut tärkeä. Suomalaisista klassisista taiteilijoista pidän Hugo Simbergistä. Johtuen siitä, että olen kotoisin ja asun Pohjanmaalla, ovat myös pohjalaistaiteilijat olleet aina merkittäviä. Heistä voisin nostaa esille Veikko Vionojan, Armas Vainion, Juhani Palmun ja Soile Yli-Mäyryn. Kaikesta Palmun tuotannosta en ole niin kiinnostunut, mutta se mistä pidän, on värimaailma sekä pohjalaisen avaruuden ja tilan kuvaaminen. Soile Yli-Mäyryn teoksissa viehättää voimakkaat värit vaikka itselle abstraktio ei ole ollut koskaan oma juttu. Pidän enemmän figuratiivisesta taiteesta, koska siinä voi kertoa tarinaa.

Voitko nostaa jotain taideteosta tai taideteoksia, jotka ovat erityisesti vaikuttaneet sinuun tai inspiroineet sinua ?

Niitä on monta, mutta tässä voisin nostaa esille kolme:

Rene Magritte: Ihmisen poika. Pidän siitä, että Magritten maalauksissa on samaan aikaan yksinkertaisuutta ja syvyyttä. Teoksissa on tarinallisuutta ja arvoituksellisuutta, jonka teoksen nimi avaa. Esimerkiksi tässä teoksessa se kuinka “ihmisen poika” – nimen voi esimerkiksi liittää kuvassa olevan mystisen omenan Raamatun paratiisin kiellettyyn omenaan ja kuinka se on arkipäiväisessä hahmossakin läsnä. Mutta tähän on monia muitakin tulkintoja. Magrittella teos syntyy vasta katsojan mielessä ja teos haastaa vuorovaikutukseen katsojan kanssa.

Salvador Dali: Muiston pysyvyydestä (1931). Surrealismin klassikkoteos, joka pysäyttää joka kerta ja saa ajattelemaan.

Salvador Dali: Kansalaissodan ennakkovaroitus – Premonition of civil war (Soft construction with boiled beans, 1936). Teos joka sai minut kiinnostumaan surrealismista nuorena. Se on visuaalisesti todella vaikuttava ja siinä yhdistyy yhteiskunnallinen ja henkilökohtainen hienolla tavalla.

Onko mikään muu maalaustyyli kiehtonut naivismin lisäksi ?

Minua on aina kiinnostanut taiteessa rohkeus kurkottautua näkyvän ulkopuolelle. Ja siksi kuten aikaisemmin mainitsin niin surrealismi on ollut hyvin merkityksellinen. Siksi olenkin tuonut omiin naivistisiin teoksiini surrealistisia elementtejä. Samaa ajatusta, mutta hieman eri näkökulmasta on myös symbolismissa ja siksi se on myös kiinnostanut. Esimerkiksi voisi nostaa vaikka Hugo Simbergin tunnetut teokset.

 

Panu Hemminki – Pohjalainen pyykkipäivä
Akryyli kankaalle, 2021

 

Mitkä teemat ovat juuri tänään eniten mielessä maalatessasi ?

Suvaitsevuuden ja avarakatseisuuden korostaminen on paljon juuri nyt ajatuksissani. Asun itse Lapualla ja hiljattaiset paikalliset tapahtumat liittyen sukupuolivähemmistöjen tapahtumien häiritsemiseen ovat painaneet mieltä. Koko alue on nähty negatiivisessa valossa muutamien ihmisten toiminnan vuoksi. Itse kaupungin mottona on jo pitkään ollut vahvuutena välittäminen.

Lisäksi itseen vaikuttaa myös Ukrainan sota ja siksi mielestäni on tärkeää korostaa töissäni rauhan symboleja. Taiteen pitää heijastaa omaa aikaansa.

Mikä ilahduttaa sinua tässä ajassa ?

Minusta on ollut hienoa nähdä kuinka näin vaikeina aikoinakin puhalletaan yhteen hiileen. Eurooppalainen yhteishenki ja yhteisten länsimaiset arvojen puolesta taisteleminen lämmittävät mieltä. Taistellaan yhdessä vapaan maailmaan puolesta ja on hienoa nähdä, että mustien pilvien lisäksi on myös auringonpaistetta

Mikä tekee sinut surulliseksi tässä ajassa ?

Se, että sotimista tapahtuu näinkin lähellä ja kuinka valtioterrorismi ja orwelilainen maailmankatsomus leviää vaikka toivoi sen jo olleen katoamassa.

Mitä annettavaa naivismilla on mielestäsi tälle ajalle ?

Toivon näkökulma, eli se että ei anneta periksi vaan uskotaan parempaan. Ajatellaan myönteisesti ja etsitään niitä pieniä valopilkkuja elämästä. Joskus voi unohtaa harmaan arjen ja antaa taiteen ilahduttaa – siinä on juuri naivismin voima.

Joskus tuntuu siltä, että edelleen monella on käsitys siitä, että taidenäyttelyyn pitää tulla puku päällä. Naivismi madaltaa kynnystä. Jossain määrin taide voi olla kirkon korvike.

Mihin suuntaan sinun mielestäsi naivismin taidemuotona pitäisi mennä ?

Minusta naivismin pitäisi olla kuin puu joka rönsyilee moneen suuntaan. Monimuotoisuudessa on naivismin voima. Pitää tulla erilaisia tyylejä ja ilmaisutapoja. Minusta ei kannata ripustautua “klassiseen naivismiin” vaikka sillekin on luonnollisesti oma paikkansa.

Digitaalinen taide – uhka vai mahdollisuus naivismille ?

Kuten edellä mainitsin naivismin voima on mielestäni monimuotoisuudessa ja kaikki uudet ideat ovat aina tervetulleita eli miksipä ei. Mielenkiintoista nähdä millaista voisi olla digitaalisesti tehty naivismi. Itse en ehkä ole vielä valmis siirtymään siihen suuntaan vaan pidän maalaamisesta. Mutta ehkäpä tulevaisuudessa… Yksi uusi mielenkiintoinen aspekti jonka digitaalisuus voisi tuoda on vuorovaikutteisuus – siinä on jotain kiehtovaa, jonka ympärille voisi rakentaa jotain.

 

Haastattelu tehtiin Iittalan Lasimäellä Kuvataiteen päivänä 10.7.2022.

Haastattelijana Juha Sipilä.

Lähteet:

Panu Hemmingin – kotisivu: http://www.panuhemminki.fi/index.php/fi/etusivu/

Henri Rousseau: https://fi.wikipedia.org/wiki/Henri_Rousseau

Veikko Vionoja: https://fi.wikipedia.org/wiki/Veikko_Vionoja

Armas Vainio: https://fi.wikipedia.org/wiki/Armas_Vainio

Juhani Palmu: https://www.juhanipalmu.net/, https://fi.wikipedia.org/wiki/Juhani_Palmu

Soile Yli-Mäyry: https://fi.wikipedia.org/wiki/Soile_Yli-M%C3%A4yry, https://www.soileyli-mayry.com/finnish.html

Rene Magritte: Ihmisen poika: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Son_of_Man, yksityinen kokoelma

Salvador Dali – Muiston pysyvyydestä: https://www.moma.org/collection/works/79018, Museum of Modern Art, New York, USA

Salvador Dali – Kansalaissodan ennakkovaroitus- Premonition of civil war (Soft construction with boiled beans) :  https://philamuseum.org/collection/object/51315, Philadelphia Museum of Art, USA