Kuraattori_Veikko Halmetoja_Elämä_edessä Naivstit 35 vuotta -näyttelyn oviaukossa.

Elämä edessä! Naivistit Iittalassa 35 v.

Naivistit Iittalassa -näyttely täyttää tänä kesänä 35 vuotta. Se on pitkä aika, viisi vuotta pidempi kuin Mäntän kuvataideviikoilla ja yli kymmenen vuotta pidempi kuin Kiasmalla.

Silti Naivistit Iittalassa on nuori, sillä on vielä Elämä edessä. Sen ei tarvitse olla valmis tai vakava, se voi katsoa kirkasotsaisena tulevaisuuteen ja odottaa kaikkea kaunista tapahtuvaksi.

Näyttely on tänä vuonna vaaleanpunainen kuin flamingo. Väri rytmittää näyttelytilaa, kuten kahtena edellisenä vuonna. Sävy on kuitenkin röyhkeämpi kuin aiemmat sininen ja vihreä. Se toimii kontrastina monien maisemallisten teosten sävymaailmalle, mutta nostaa esiin myös teoksia, joissa on samankaltaisia vaaleanpunaisen sävyjä.

Teemaksi ja näyttelyn nimeksi valitsemani ”Elämä edessä” on eräänlainen huudahdus. Sen on tarkoitus olla toivoa täynnä. Kaiken raskaan jälkeen voidaan todeta: onneksi vielä on elämä edessä! Tämä tematiikka näkyy hyvin näyttelyn teoksissa, jotka ovat tavallistakin hyväntuulisempia, lempeitä ja iloa täynnä.

Suurin kiitos kuuluu näyttelyn viidellekymmenelle taiteilijalle. He ovat tehneet jälleen ison työn osallistuakseen näyttelyyn. Mukana on tekniikoita laidasta laitaan, naivismin tekniikoiden kirjo laajenee vuosi vuodelta. Ei ole myöskään olemassa mitään yhtenäistä naivismia, vaan teokset edustavat tekotapojensa ja esimerkiksi maalaustyylinsä suhteen hyvin erilaisia ilmaisutapoja.

Nyt minä kuraattorina olen alistanut näkemykseni yleisölle, ja taiteilijat ovat päästäneet teokset pesästään. Odotamme yleisön palautetta. Näyttelyllä ja teoksilla on elämä edessä. Katsojilla on valta nostaa ja laskea. Olennaisempaa on kuitenkin tuntea ja kokea, on lupa nauraa ja on lupa itkeä. Tärkeintä on, että tähän näyttelyyn ei tarvitse tulla kyllästymään.

Toivotan kaikille ihanan kesäistä Naivistit Iittalassa -näyttelykokemusta!

Veikko Halmetoja

kuraattori