Hanna Meuronen-Majamaa

S. 1948
Asuu ja työskentelee Lappeenrannassa

www.hannameuronen.fi

Hanna Meuronen-Majamaa aloitti 11-vuotiaana opiskelun taiteilija Väinö Roution perustamassa Lappeenrannan taideyhdistyksen piirustuskoulussa. Siellä hän oppi maalauksen perusasiat perspektiivistä öljyväritekniikkaan:

Silloin, 60-luvun alussa harjoittelimme vuosia leveälle voipaperille maalaten.

Elämänsä myöhemmässä vaiheessa hän osallistui taidekursseille, joiden opettajina olivat muun muassa Paul Osipow ja Esko Tirronen. Vuosina 1992–93 hän opiskeli vapaassa Taidekoulussa Helsingissä.

Kotisivullaan Meuronen-Majamaa kuitenkin painottaa, että naivistina hän on itseoppinut. Akaisemmin hän oli maalannut aiheita Lapista, Vanhasta Tallinnasta ja ulkosaaristosta. Vuosien aikana myös tyylit vaihtelivat, kunnes hän 2000-luvun alussa löysi naivismin, jota hän kutsuu henkiseksi kodikseen.

Hanna Meuronen-Majamaan taiteen ydinasia on väri. Jos naivismia edeltävän opiskeluvaiheen tiivistäisi yhteen sanaan, se olisi väri. Vapaasta taidekoulusta on vuosikymmenten aikana valmistunut nimenomaan maalauksen peruselementteihin ja ennen kaikkea väriin keskittyneitä taiteilijoita. Meuronen-Majamaa siis pakkasi väripalettinsa kirkkaat värit mukaan, kun hän siirtyi naivismiin.

Naivistisissa maalauksissa esiintyvät aiheet ja niiden selkeä pelkistetty hahmotus antaa mahdollisuuden keskittyä kolorismiin. Meuronen-Majamaa myös liittää esimerkiksi viehättävien punaposkisten naishahmojensa kuvaukseen visuaalisia yksityiskohtia, joiden parissa värimaalarin on hyvä työskennellä. Sellaisia ovat muun muassa raidat, ruudut ja salmiakkikuviot. Sama toteutuu naishahmojen lainehtivien hiusten kuvauksessa.

Taiteilija pyrkii kylläiseen värimaalaukseen, jossa valo loistaa aivan kuin maalauksen sisältä. Maalatut ääriviivat korostavat värien valohehkua samoin kuin kerroksellinen ja osin lasuurimainen maalaustekniikka. Taiteilija osoittaa, kuinka aihe voi olla hyvinkin yksinkertainen ja kuinka väri tekee siitä lopulta täyteläisen.

Viime vuosina Hanna Meuronen-Majamaa on laajentanut näyttelytoimintaansa. Kotimaisten näyttelyiden ohella hän osallistuu aktiivisesti naivismin kansainvälisiin katselmuksiin. Ensimmäisen kerran hän oli mukana Naivistit Iittalassa -näyttelyssä vuonna 2017.