Viidakon_laki_Hannu_Riikonen

Hannu Riikosen kaupunkikuvia Naivismin talvessa

Hannu Riikonen – Kaupunkikuvia

Kuvanvalmistusta ammattioppilaitoksessa opettanut Riikonen on taiteilijana itseoppinut. Hän aloitti dadaismi- ja poptaidevaikutteisilla esinekollaaseilla 1970-luvulla. Riikosen tyyliä luonnehditaan usein naivismiksi, mutta hän itse määrittelee tyylinsä laajemmin.

Runsaasti näyttelyitä pitäneen Riikosen töitä oli ensi kerran esillä Nuorten näyttelyssä 1970. 1980-luvulla Riikonen alkoi tehdä maalattuja puu- ja sekatekniikkaveistoksia sekä reliefejä. Noina vuosina hän kokeili myös video- ja tietokonetaidetta. 1990 mukaan tulivat veistosinstallaatiot. Riikosen taidetta on ollut esillä muun muassa Itäkeskuksen metroasemalla Helsingin juhlaviikoilla, Mäntän kuvataideviikoilla sekä Pärnun kansainvälisessä kutsunäyttelyssä. Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyissä Riikonen on ollut mukana aivan näyttelyn alkuvuosista aina 2000-luvulle. Yksityisnäyttelyitä on ollut muun muassa Galleria Sculptorissa, Mikkelin, Oulun, Keravan ja Hämeenlinnan taidemuseoissa sekä BELA Biennalissa Portugalissa.

Naivismin talvi -näyttelyyn saamissamme Hannu Riikosen kookkaissa, 1980-luvuilla syntyneissä akryylimaalauksissa on vahva, synkän runsas ja patinoitunut sotienjälkeinen värimaailma. Kaupunkinäkymät ovat aiheiltaan ja tunnelmiltaan tiiviitä, diagonaalit voimakkaita ja henkilöhahmot plastisia ja reheviä, niin kuin kuvien 1950-luvun autotkin. Ainoana veistoksena näyttelyssämme esillä oleva teos Vastahankaan sopii niin ikään Riikosen ”katukuvaan”.

Riikosen esittävät teokset käsittelevät usein yhteiskunnallisia teemoja pienen ihmisen näkökulmasta ja esimerkiksi suomalaisuuden olemusta. Ihmishahmot ovat enemmän tyyppejä kuin persoonia.

Kriitikko Hannu Castrén on kuvannut Riikosen veistoksia piikiksi runsaassa lihassa. Castrén on verrannut Riikosen pulleita figuureja Picasson 1920-luvun surrealistisiin, mutta antiikin perinnettä jatkaviin hahmoihin, ja Aaltosen Hämeensillan veistoksiin. Myöhemmissä abstraktimmissa veistoksissa on kaksoiskuvamaisuutta, ne peilautuvat symmetrisesti eri suuntiin.

Naivismin talvi -näyttelyssä on esillä myös valokuvaaja Stefan Bremerin naivistisia valokuvateoksia 1970-luvulta nykyhetkeen sekä nukketaiteilija Suvi Vasaman pandemia-aikana luomia paperilaminointiveistoksia. Alakerran saleissa on ihailtavana myös laaja otos Suomen nykynaivistien teoksia. Lauantaina 5.3. näyttelyssä vierailevat kaikki yksittäisnäyttelyiden taiteilijat eli Riikonen, Vasama ja Bremer, kuraattori Veikko Halmetojan esitteleminä. Saman päivän aikana on mahdollisuus tavata myös muita talvinäyttelyssä mukana olevia upeita nykynaivistejamme!

Näyttelystä voi ostaa teoksia, ja osa on hankittavissa kotiin myös taidelainaamon kautta.

Julkaistu: 12.02.2022 - Muokattu: 15.03.2024 |