Heli Pukki

HELI PUKKI

s. 1969

Asuu ja työskentelee Lappeenrannassa.

Jos yrittää kuvailla Heli Pukin luovan energian eri piirteitä, voi olla ihan varma, että jotain jää puuttumaan. Siksi onkin suositeltavaa, että lukija menisi mitä pikimmin hänen kotisivuilleen. Sivuilta löytyy myös video, Heli Pukki – Kuvien ja runojen etsijä, jossa taiteilija kertoo työskentelystään ja luovan alan yrityksestään Ideristä. Pian voi huomata, että luovuus on hänelle elämäntapa, jossa arkisin arkikin voi sisältää ihmeitä.

Heli Pukilla on Lappeenrannan keskustassa kivijalkaputiikki Ideri. Siellä on mahdollisuus kattavasti tutustua hänen tuoteperheeseensä, jossa jäseniä on vaikka millä mitalla ja uusia syntyy kaiken aikaa. Ryppääseen kuuluu muun muassa postikortteja, kalentereita, julisteita, tekstiilejä, sisustusesineitä, kirjoja ja akvarellitauluja.

Pukin luovan rihmaston tärkein yhteinen nimittäjä on akvarelli. Akvarelli on hallitseva tekniikka hänen kuvituksissaan ja kuvataiteessaan. Nimenomaan hänen akvarellitaulujaan on esillä Naivistit Iittalassa -näyttelyssä. Jos muissa tekemisen muodoissa akvarelli viittaa erityisesti kuvittamiseen, itsenäisissä akvarelleissa tunnistaa kosketuskohdan naivismiin. Ero osapuolten välillä on hiuksen hieno, mutta ratkaiseva.

Heli Pukki on valmistunut sisustussuunnittelijaksi. Pian hän tunsi kuitenkin olonsa epämukavaksi kolmiulotteisessa suunnittelussa ja mitta kädessä. Vähitellen työn vastapainona syntyneet akvarellit saivat yhä hallitsevamman roolin ja lopulta ne rohkaisivat tekijänsä irrottautumaan leipätyöstään: sisustussuunnittelutoimistosta syntyi Ideri vuonna 1996.

Kun on sama pää, kaikki voi liittyä kaikkeen. Akvarelleissa kiinnittää huomiota lehdistä saksitut tekstileikkeet, jotka vaikuttavat ensin pelkästään visuaalisina täsmennyksinä, mutta paljastuvat sitten aforistisiksi lauseiksi tai kuin runon säkeiksi. Yhtä hyvin taiteilija voi ommella akvarelliin lankaa kokonaisuutta yhdistäviksi säikeiksi tai fantasiaa nostattaviksi vauhtiviivoiksi. Satu, runo ja akvarelli liittyvät Heli Pukin työpöydällä samaan kimaraan.

www.ideri.fi