Iittala houkuttaa lapsiperheitä hakemaan iloa elämään naivistinäyttelystä

Heinäkuussa Naivistit Iittalassa -säätiön kesänäyttelyssä Villi, vapaa ja värikäs! eletään jo edelliskesien tunnelmissa. Kesäkuu päättyi helteisesti, ja vauhditti kesälomalaisten liikkumista. Iittalan vanhan puukoulun lattiat narisevat mukavan tiuhaan tahtiin, kun näyttelyvieraat vaeltavat huoneesta toiseen nauttimassa naivismin elähdyttävästä vaikutuksesta.

“Heinäkuun alku on ilahduttavasti muistuttanut viime vuotta kävijämäärissä. Kesälomalaiset ovat selvästi lähteneet liikkeelle ja hakevat iloa, väriä ja lempeyttä elämään naivistisesta taiteesta”, iloitsee Naivistit Iittalassa -säätiön asiamies Ulla Heinonen.

Näyttely jakautuu useampaan huoneeseen, joten näyttelyvieraiden on helppo ottaa etäisyyttä toisiinsa. Kulkeminen huoneesta toiseen on sujunut mallikkaasti, ja vaikka näyttelyvieraita on käynyt tunnin aikana saman verran kuin viime vuonna heinäkuussa, on tilaa riittänyt kaikille kulkea. Näyttelyvieraat ottavat turvavälit ilahduttavasti huomioon.

Näyttelyssä vierailevat lapset on huomioitu mukavalla puuhatehtävällä. Aika kuluu kivasti kettuja tauluista etsiessä. Jokainen saa myös piirtää oman tulkintansa punaturkkisesta repolaisesta. Kuvat leikataan irti ja ne liimataan yhteisiin kehyksiin Aulaputiikin seinälle. Palkintokin on luvassa ahkerille kettubongareille.

Naivistit Iittalassa kesänäyttelyssä vierailee noin 2000 lasta joka vuosi. Naivistisen taiteen iloiset ja kirkkaat värit, veikeät satuhahmot ja lempeä huumori vetoavat myös lapsivieraisiin. Naivistinäyttelyyn on myös turvallista tulla lasten kanssa, sillä aiheen käsittely on lempeän humoristista silloinkin kun se on yhteiskunnallisesti kantaaottavaa. Alle 18-vuotiailta ei peritä pääsymaksua.

Iittala Villagen Lasimäeltä löytyy koko perheen kesäpäiväksi paljon muutakin nähtävää ja tekemistä. Lähellä ovat niin mukava leikkipaikka, suklaatehdas kuin ravintolakin. Ja moni piipahtaa muutaman minuutin päässä Äimäjärven rannassa uimassa. Uintiretkellä on naivistisessa kesänäyttelyssä pitkä perinteet, sillä jo Aira Heinänen aikoinaan kuljetti näyttelyvieraita bussilasteittain Äimäjärven rantaan uimaan.

Kesänäyttelyssä on esillä noin 400 työtä 50 naivistitaiteilijalta. Suurin osa taiteilijoista on näyttelyvieraille tuttuja suosikkeja vuosien takaa, kuten Reijo Kivijärvi, Raija Nokkala ja Kati Mikola. Aivan uusia tuttavuuksia on tänä vuonna peräti viisi ja yksi paluun näyttelyyn tekevä. Uudet taiteilijat ovat Anita Backlund Kurusta, Merja Hämäläinen Korialta, Arja Jäppinen Jyväskylästä, Ritva Korhonen Nivalasta, Luciana Mariano Pirkkalasta ja Jeroma Tabell Tampereelta. Paluun näyttelyyn tekee Sonja Lehto Helsingistä. Näyttelyn kesävieras on Yasushi Koyama, japanilaislähtöinen taiteilija Helsingistä.

Naivistit Iittalassa säätiön kesänäyttely Villi, vapaa ja värikäs! on avoinna joka päivä klo 10–19 niin arkena kuin pyhänäkin 23.8.2020 saakka. Kaikki alle 18-vuotiaat pääsevät näyttelyyn pääsymaksutta, aikuisten liput maksavat 9 euroa. Opiskelijat, työttömät ja eläkeläiset saavat lipun 7 euron hintaan. Pääsylippuna toimii maksukuitti, ja sillä pääsee kesän aikana vierailemaan näyttelyssä uudestaan. Lippu on henkilökohtainen. Jos haluat välttää ruuhkaa, voit ajoittaa tulosi myöhempään iltapäivällä. Varaudu kuitenkin mahdolliseen jonotukseen, jos yleisömäärä sisällä ylittää hetkellisesti 50 henkilöä.

Susanna Mattila

Julkaistu: 10.07.2020 - Muokattu: 15.03.2024 |