Inka Hannula

INKA HANNULA

s. 1981

Asuu ja työskentelee Tampereella.

Inka Hannulan mukaan hänen tyyliään ei voi lokeroida mihinkään tyylisuuntaan. Kun ystävä oli nähnyt maalauksia näyttelyssä, hän tiedusteli, oliko Inka koskaan ajatellut lähettää niitä Naivistit Iittalassa -näyttelyyn. Ei ollut, sillä vaikka tyyli lokeroimattomanakin viittaa moneen suuntaan, naivismi ei silti tule nykytaiteilijalle ensimmäisenä mieleen.

Hannulan cv vakuuttaa hänen luovasta monipuolisuudestaan, mikä varmasti edellyttää nopeaa tarttumista kulloinkin tarjolla olevaan mahdollisuuteen. Niinpä hän välittömästi otti yhteyttä kesänäyttelyn kuraattoriin, ja muutaman kuukauden päästä maalaukset olivat esillä Naivistit Iittalassa -näyttelyssä. Samalla yksi lokero oli saanut nimen.

Inka Hannula on kuvataiteilija, kulttuurituottaja ja kuvataideohjaaja. Maalaamisen rinnalla hän työskentelee yhteisötaiteilijana ja poikkitaiteellisissa projekteissa: Musiikin, kuvataiteen, teatterin yhdistäminen performatiivisella tai osallistuvalla tavalla on loputtoman innostava leikkikenttä. Viime aikoina erityisesti musiikin osuus on kasvanut hänen taiteellisissa projekteissaan: Teen äänitaidetta, sekä yksin että talvella perustamamme ääni-improvisaatioryhmä Kuminapuun kanssa. Vanhainkotikeikoille hän saattaa ottaa mukaan vaikkapa ukulelen, jolla säestää yhteislaulua.

Kun osallistuvuus ja sosiaalisuus tulevat niin vahvasti esiin monissa luovissa aktiviteeteissa, maalaamisessa Hannula omistautuu täysin itselleen. Hänen suhteensa maalaamiseen on intuitiivinen, eikä hän tiedä, mihin sivellin häntä vie.

Teoksiini eksyvät usein kummalliset ja hassut otukset puuhastelemassa milloin mitäkin. Joskus ne kiitävät kovaa vauhtia jonnekin, toisinaan vain oleskelevat omanlaisissa paikoissa.

Kuva syntyy kuin fantastisina näkyinä eikä ole ihme, että hän valmiin teoksensa ääressä itsekin naurahtaa. Nauru ja hyvä mieli ovat maalausten tärkein viesti myös vastaanottajalle. Taiteilijan mukaan maailmassa on niin paljon pahoja ja ikäviä asioita, että hän kokee tärkeäksi tuoda esiin myös elämän positiivisia asioita. Tälläkin tavalla Hannula liittyy nykynaivistien joukkoon, sillä niin monet ovat määritelleet taiteensa päämäärän samalla tavalla.

Inka Hannula maalaa akryylillä ja mehiläisvahalla puulle. Paperille maalatessaan hän käyttää mustetta ja tussia. Aina hän ei pitäydy pelkästään maalauspinnan suorakaiteisessa muodossa, vaan antaa aivan kuin ”teoksiin eksyneiden otustensa” muotoilla myös maalausten muodon. Silloin maalaukset eivät enää noudata näyttelytilassa ns. normaalia ripustuskorkeutta vaan voivat lennähtää ”yläilmoihin”.

Taiteilija on huomannut, että kun hän aikaisemmin keskittyi lähinnä tummaan väriasteikkoon, hän äitiyden jälkeen valitsi palettiin myös kirkkaita pastellisävyjä. Muutokset elämässä vaikuttavat muutoksiin taiteessa. Intuitio rekisteröi tarkasti muutokset ja ohjaa tekijää niiden ilmaisussa.

www.inkahannula.com

www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/fi/taiteilijat/3683

Instagram: @inkahannula