Kati Mikola

KATI MIKOLA

s. 1961

Asuu ja työskentelee Sauvossa.

Kati Mikola asuu vanhassa kansakoulussa Sauvossa. Hän on antanut koululle uuden nimen, Art Alsila. Asunnon ja ateljeen lisäksi siellä on taidegalleria ja toimintakeskus, jossa järjestetään taidekursseja ja -leirejä. Jo Mikolan maalauksista voi aavistella, että hän vie mielellään kurssilaisetkin maalaamaan keskelle kesäluontoa. Sitä todistavat myös hänen kotisivullaan olevat kuvadokumentit.

Mikola on tunnettu muotokuvamaalari. Oikeastaan hän halusikin löytää vastapainon tilaajan toiveille perustuvalle muotokuvataiteelle, kun hän vuonna 2004 toi rinnalle naivistissävytteisen maalaamisen. Hän halusi itse päättää niin aiheet kuin ilmaisutavankin ja antaa mielikuvitukselle mahdollisimman suuren siivet.

Taiteilija on huomannut, että muotokuvatilausten määrä on viime vuosina vähentynyt, kun ihmiset ovat alkaneet suosia studiokuvia. Niinpä luovaan ”rentoutukseen” alkujaan tarkoitettu tekeminen onkin noussut yhä hallitsevampaan osaan hänen työskentelyssään ja ottanut välillä jopa pääosan. Vuonna 2016 Mikolalla oli Riihimäen taidemuseossa näyttely Tule kaunis päivä, jossa ei ollut esillä yhtään muotokuvaa.

Tarkemmin tutkiessa naivistiset maalaukset ovat aika erikoinen tyylien yhdistelmä. Kati Mikola opiskeli Turun piirustuskoulussa vuosina 1978–81. Aika edusti realistiseen taiteeseen painottuneen 1970-luvun viime vaihetta. Ihmeellistä on, kuinka sadun eläimiksi muuttuneet kettu, karhu ja jänis niin luontevasti elävät hyvinkin realistisesti kuvatuissa maisemissa ja kylä- ja kaupunkimiljöissä.

Samalla eläimet myös lumoavat katsojansa niin täydellisesti, etteivät he edes ajattele mitään ristiriitaa olevan olemassakaan. Toisaalta myös sadun lumo syntyy lopulta varsin yksinkertaisella tavalla, kun metsän eläimet omaksuvat ihmisen käyttäytymistapoja ja kykyjä. Siitä kumpuaa maalausten huumori ja ilo, johon taiteilija myös pyrkii.

Kati Mikolan maisemissa huomaa usein kaikuja aina Suomen Kultakauden ulkoilmamaalauksesta asti. Taiteilija on kertonut, että maalausten maisemat ja kylänäkymät hän löytää yleensä omalta kotiseudultaan Sauvosta; siis samasta maisemasta, johon Art Alstilan kurssilaisetkin vaeltavat. Seuraavassa maalauksessa eläimet saattavat jo olla ihmettelemässä suurkaupungin pilvenpiirtäjiä tai lentää yli kansallismaiseman tai kamppailla tyrskyjä vastaan romantiikan ajan taiteelle tyypillisessä merimaisemassa. Ketun, jäniksen ja karhun avulla Kati Mikola voi siirtyä paitsi paikasta ja ajasta myös taiteen tyylistä toiseen.

https://www.facebook.com/pg/painterkatimikola