Katja Mesikämmen

KATJA MESIKÄMMEN

s. 1968

Asuu ja työskentelee Turussa.

Katja Mesikämmen oli jo pitänyt menestyksekkään yksityisnäyttelyn kotikaupungissaan Turussa, ennen kuin hän uskaltautui tarjoamaan teoksiaan Naivistit Iittalassa -näyttelyyn. Hän oli mukana kesänäyttelyssä ensimmäisen kerran vuonna 2006.

Hän pitää näyttelyyn pääsyään ratkaisevana taiteensa ja taiteilijauransa kehitykselle. Mesikämmen on todennut, ettei hän valinnut naivismia vaan naivismi valitsi hänet. Pääseminen kesänäyttelyyn myös vakuutti, että näin myös tapahtui:

Sinä olet naivisti!

Samankaltainen tilanne koskee myös jokaisen teoksen syntyä sinänsä. Kun taiteilija idean saatuaan ryhtyy maalaamaan, hän ei tiedä, mihin se hänet johdattaa. Hänen työskentelytapansa on avoin. Yhtenä tärkeänä mittapuuna näyttäisi kuitenkin olevan, että lopputuloksen pitää olla täyteläinen. Mesikämmen ei pohdi pelkistämistä, vaan kun teos alkaa lähestyä valmistumistaan, hän pikemminkin ajattelee, mitä siihen voisi vielä lisätä.

Runsaus on siis Katja Mesikämmenen taiteen persoonallinen piirre. Lasten vapaan mielikuvituksen lisäksi hän on maininnut yhden taiteellisen esikuvan, joka näyttää vaikuttaneen juuri uhkean runsauden ihanteeseen. Ranskalainen naivisti Seraphine de Semilis (1864–1942) on toiminut hänen historiallisena neuvonantajanaan:

Unohda skandinaavinen niukkuuden estetiikka ja anna elämänilon näkyä ilman ulkoisia pidäkkeitä!

Tosiaankin, kauempaa katsoessa Mesikämmenen maalaukset näyttävät aika ekspressiivisiltä. Lähelle mentäessä huomaa, että kuvapinta onkin täynnä tai täpötäynnä yksityiskohtia. Näin on, olipa sitten kyse kaupunki- tai luontoaiheista.

Katja Mesikämmen on opiskellut 1990-luvulla askarteluohjaajaksi Kankaanpään opistossa ja sen jälkeen Porin taidekoulussa. Ehkäpä näiden kahden opinahjon positiivisena synteesinä ovat teokset, joissa hän leikkaa ja liimaa kuva-aiheensa ja rakentaa niistä reliefimäisen kollaasin. Tekniikka sopii mainiosti taiteilijan ilmaisutapaan ja kehittyy kaiken aikaa. Menetelmä on hänen spesialiteettinsa.

Katja Mesikämmen on taiteilija ja kuvittaja. Kuvituksia hän on tehnyt muun muassa Sirkus Finlandialle ja Brio oy:lle.