Pirkko_Pullinen_Valtonen_Piknik

Kesä 2020 on villi, vapaa ja värikäs

Naivismi syntyi 1800-luvun lopulla vastareaktiona teollistumiselle ja kaupungistumiselle. Tuolloin Paul Gaugain matkasi Tahitille löytääkseen aitoa luonnontilaisuutta.

“Naivistit tekevät tämänkin näppärämmin: Henri Rousseau meni luonnontieteelliseen museoon ja maalasi siellä viidakkoaiheita. Hän ei ikinä käynyt viidakossa”, kertoo Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyn kuraattori Hannu Castrén.

Naivismi ei ole taidetyyli siinä missä ekspressionismi tai impressionismi. Naivismia ei voi pakottaa yhteen tiettyyn muottiin, sillä naivismi koostuu useista erilaisista tyyleistä – jokaisella taiteilijalla on omansa.

“Ensi kesän teema määrittelee naivismia erittäin hyvin. Naivismi on villiä, vapaata ja värikästä”, hän luonnehtii.

Naivismitaiteilijat ovat sekä itseoppineita että taidekouluja käyneitä taiteilijoita. Heidän ikäjakaumansa vaihtelee, mutta usein naivistinen tekeminen löytyy kun elämän perusasiat on keski-ikäisenä suoritettu eli alkaa vapaus velvoitteista.

“Iäkkäin aloittaja lienee edelleenkin 76-vuotiaana ensimmäisen taulunsa maalannut. Naivistit ovat siis usein villejä ja vapaita eläkeläisiä, jotka tekevät mitä tahtovat”, Castrén sanoo.

“Värikkyys puolestaan on niin vahva osa naivisminäyttelyä, että näyttelystä ostettu taulu saattaa tuoda värikkyyden tullessaan minimalistiseen, skandinaaviseen sisustukseen. Tai kuten eräs näyttelyssä käynyt asian totesi: Tiesin, että näyttely on värikäs, mutta sehän oli värikkäämpi!”

Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyssä on tänä kesänä 50 naivistitaiteilijaa eri puolilta Suomea. Kaikki heidän teoksensa ovat tätä näyttelyä varten maalattuja. Uusia taiteilijoita on seitsemän, heistä yksi tekee paluun vuoden tauon jälkeen.

Yksi uusista on Merja Hämäläinen Korialta Kouvolasta, joka tuo näyttelyyn akryylimaalauksia. Hän kertoo tehneensä aiemmin lyijykynällä muun muassa muotokuvia.

“Minusta maisemat ja asetelmat ovat maailman tylsimpiä aiheita. Muutama vuosi sitten löytyi oma tapa maalata, ja nyt voin maalata ihan mitä haluan. Ja se on ihan mielettömän hauskaa”, hän sanoo.

Arja Jäppinen Jyväskylästä kertoo, että on vuosia tehnyt paperiveistoksia. Hän on toiminut parikymmentä vuotta Suomen nukketaiteilijoiden näyttelyvastaavana. Hän kuuluu niihin taiteilijoihin, joka ei ole tunnistanut naivistia itsessään.

“Töissäni on aina huumori mukana. Ehkä siksi minulle on usein sanottu, että tarjoa töitäsi naivistinäyttelyyn. Tänne aion tuoda tanssija-aiheisia veistoksia,” Jäppinen kertoo.

Yksi kiinnostavimmista taiteilijoista näyttelyssä on myöskin ensikertalainen, brasilialaissyntyinen Luciana Mariano, joka maalaa akryyliväreillä. Hän kertoo maalanneensa aina, mutta tuhonneensa omat työnsä 38-vuotiaaksi asti.

“Perheessäni kaikki maalasivat, en pitänyt omia töitäni taiteena tai säilyttämisen arvoisena. Äitinikin korosti sitä, että kunnon ammatti täytyy hankkia”, Luciana kertoo.

Hänen maalauksissaan värit ovat usein iloisia, mutta sanoma vakava. Maalauksen aiheena voi olla tyttöjen ja naisten voimauttaminen ja naisiin kohdistuvan väkivallan vastustaminen.

Paluun näyttelyyn tekee helsinkiläinen Sonja Lehto, joka on aiemmin tehnyt satuaiheisia tussipiirroksia. Näyttelyyn hän tuo öljyvärimaalauksia. Lehto kuuluu niihin naivisteihin, joille vapaus koitti kun lapset kasvoivat isoksi.

“Päästä tulee vähän kaikenlaisia aiheita, nyt on vapaus tehdä mitä itse haluaa”, hän sanoo.

Naivistit Iittalassa Villi, vapaa ja värikäs -kesänäyttely on avoinna 16.5.-23.8.2020 joka päivä klo 10-19. Avajaisviikonloppuna Iittalan kylässä tapahtuu paljon muutakin, sillä koko Iittala Villagessa juhlitaan kesänavausta.

 

Kesän 2020 taiteilijat:

Alatalo Pirjo, Hämeenlinna

Alsta Kaarina, Espoo

Arhipov Sergei, Helsinki

Backlund Anita, Ylöjärvi*

Bergqvist Mia, Espoo

Björnegran Marit, Ruotsi

Engvall Stina, Kristiinankaupunki

Hakanen Margit, Tampere, Kustavi

Hannula Inka, Tampere

Heikkilä Petra, Tampere

Hurskainen Sinikka, Imatra

Hämäläinen Merja, Koria*

Iso-Lähteenmäki Minna, Tampere

Jalava Kirsi, Janakkala

Jäppinen Arja, Jyväskylä*

Kanerva Maija, Tampere

Katajainen Aimo, Turku

Kivijärvi Reijo, Soini

Kokkonen Anneli, Lahti

Kolari Riitta, Tampere

Korhonen Ritva, Nivala*

Kåira, Hyvinkää

Laaksonen Martti, Turku

Lahtinen Lauri, Turku

Laine Matti, Kauttua

Lehto Sonja, Helsinki*

Lehväslaiho Minna, Porvoo

Leppänen Esa, Kuusamo, Lehtimäki

Levanto Seija, Nakkila

Lusa Talvikki, Teuva

Lylynoja Salla, Valkeakoski

Mariano Luciana, Pirkkala*

Mikola Kati, Sauvo

Männistö-Koski Raija, Kurikka

Niemi Virve, Iittala

Nokkala Raija, Uusikaupunki

Nykänen-Naukkarinen Merja, Pieksämäki

Nyrén Kikka, Lahti

Orkoneva Marjaana, Kirkkonummi

Peltoniemi Terho, Jyväskylä

Pukki Heli, Lappeenranta

Pullinen-Valtonen Pirkko, Iittala

Salminen Päivi, Turku

Tabell Jeroma, Tampere*

Törmälä Helena, Kouvola

Viikilä Eino, Kuhmoinen

Vuorinen Aimo, Eura

Ylinen Pertti, Vantaa

 

Kesävieras

Yasushi Koyama, Helsinki

Julkaistu: 11.02.2020 - Muokattu: 15.03.2024 |