Naivistit_Iittalassa_Matti_Laine_Kutsumaton_Vieras

Kesänäyttelyyn valmistautuminen on täydessä vauhdissa

Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyn taiteilijat toivat viime viikonloppuna Puukoululle uudet teoksensa. Nyt täällä iloisessa värien sekamelskassa luetteloimme teoksia ja valmistelemme niitä kuraattori Veikko Halmetojan ripustuspäiviä varten. Mukana on itämaisia tiikereitä, hehkuvia auringonkehriä, kuntoilevia piruja sekä veistoksia, joiden taso tänä vuonna on suorastaan tyrmäävä. 

Kesän näyttelystä tulee jälleen kerran kokoelma värin loisketta ja hykerryttäviä tunteita, jotka takuuvarmasti piristävät mieltä ja ilahduttavat pitkäksi aikaa. Ja ainahan voi tulla uudestaan! Muistathan, että kun kerran ostat kesän lipun, pääset samalla lipulla tämän kesän näyttelyyn niin monta kertaa kuin haluat. Iittala Village on muutenkin erinomainen kesäkohde yksittäisille kävijöille, lapsiperheille ja ryhmille. Kuvataiteen lisäksi alue tarjoaa monenlaista tekemistä kaikille matkailijoille.

Naivistit_Iittalassa_Olli_Sammakka_Taivaallinen_rauha

Kesän 2024 uusi taiteilija Olli Sammakka  

Olet täällä ensimmäistä kertaa. Millaista on tulla Iittalaan taiteilijaksi?

“On todella kiva tulla tänne. Olen täällä aikaisemminkin käynyt, tämä on hieno kesäkohde ja talvinäyttely myös. Tämä on ensimmäinen näyttely minulle, eli todella hieno asia, että pääsin mukaan. Heti kun sain tiedon, että olen päässyt tänne, soitin isälle. Isä on suuri naivistisen taiteen ystävä, ja vanhemmat ovatkin aina kannustaneet minua taiteen tekemisessä. He odottavatkin jo innolla Iittalassa vierailua.”

Kerro vähän taiteestasi ja teoksistasi, joita toit näyttelyyn.

“Minun taiteessani on tietyt toistuvat hahmot. On kiukkuinen kirahvi, jota ottaa aina päähän, meditoivat porsaat ja erilaiset pirut. Minua kiinnostavat suomalaiset vanhat kansantarustot, ja piru on tullut sitä myöten. Se on minulla kansanomainen hahmo tekemässä arkisia asioita.”

Mitä taiteen tekeminen sinulle merkitsee?

“Se on tapa rentoutua ja rauhoittua, oman mielenmaiseman ulos tuloa ja esittämistä muille. Se kuvaa omaa huumoria ja mielentilaa.”

Naivistit_Iittalassa_Hamalainen_avulias_janojussi_puutarhassa

Toiminnanjohtaja Ulla Heinonen muistuttaa lempeän ja rauhallisen hetken arvosta

Kesän 2024 teemana on Keltainen talo, joka viittaa tähän vanhaan koulurakennukseen, jossa naivistinäyttelyt järjestetään. Mitä haasteita ja mahdollisuuksia tämä talo tarjoaa?

“Tämä talo ja sen tunnelma ovat oikeasti kesänäyttelyn perusta. Kotoisat huoneet isoine ikkunoineen ja narisevine lattioineen sopivat naivistisen taiteen henkeen ja tuovat siihen oman lisänsä. Toki vanhaan taloon liittyy toiminnallisia haasteita esteettömyydestä varastotiloihin, mutta yritämme tehdä pieniä parannuksia joka vuosi. Tärkeää on kuitenkin säilyttää vanhan puukoulun tunnelma.”

Kesän näyttely järjestetään nyt 36. kertaa. Miten Naivistit Iittalassa -näyttely on kehittynyt vuosien varrella? 

“Taiteilijoiden määrä on kaksinkertaistunut, ja kävijämäärät ovat nelinkertaistuneet alkuajoista. Näyttely on kasvanut ja kehittynyt koko ajan. Ammattikuraattorit ovat tuoneet tärkeää näkemystä ja osaamista omilla panoksillaan. Viime vuosina olemme myös tulleet lähemmäksi nykytaidetta, kun olemme saaneet uusia nuoria taiteilijoita mukaan näyttelyyn. Taiteilijoilla on hyvin erilaisia taustoja. Osa taiteilijoista on itseoppineita ja osa taidekoulujen käyneitä. Nuoret naivistitaiteilijat tuovat myös nuorta yleisöä. Vaikka naivistinen taide kehittyy ja muuttuu koko ajan, säilyvät väri, ilo ja lempeys.”

Millainen on Naivistit Iittalassa -näyttelyn vaikutus Hämeenlinnan kulttuurielämään ja matkailuun?

“Me olemme alueen ehdoton vetonaula kesän aikana. 70 % kävijöistämme tulee ensin meille ja sen jälkeen käyvät Iittalan muissa kohteissa, eli meidän olemassaolomme auttaa lähialueen yrityksiä. Meidän yli 20 000 näyttelyvierasta käy monissa muissakin kulttuurikohteissa samalla matkalla. “

Minkälaisia terveisiä haluaisit antaa kesän tuleville kävijöille?

“Tervetuloa taas nauttimaan upeasta taiteesta ja tekemään kulttuuriretki Iittalaan! Näyttely on, jos vain voi sanoa, entistäkin monipuolisempi. Tänä vuonna on erityisen iloisia töitä ja teosten koko on kasvanut. On myös tullut hienoja veistoksia – koskettavia, kantaaottavia ja hauskoja. Näyttely antaa varmasti jokaiselle hyvää mieltä, ja toivon myös, että kävijät malttavat seisahtaa teosten äärellä ja antaa itselleen rauhallisen hetken. 

Jos jokin teos herättää ihmettelemään ja pohtimaan jotain tai jää kytemään mieleen kysymykseksi, se on hieno asia. Lempeys ja rauhallinen hetki on se, mitä haluamme tarjota vieraillemme.”

Julkaistu: 23.04.2024 |