Kikka Nyrén – piirtäjä pienestä asti

Kikka Nyrén, 66, teki ensimmäiset piirustuksensa yksivuotiaana. Mainostaiteilija-taidemaalari isä järjesti tyttärelle lisää paperia, ja piti tarkkaan huolta, että hän piirsi vain paperin yhdelle puolelle.

Niinpä ei ole yllätys, että hän on 17-vuotiaasta asti elättänyt itsensä kuvittajana. Parikymppiseksi asti hän opiskeli Ateneumin iltakoulussa graafisella linjalla.

– Varsinainen taidemaailmaan astuminen tapahtui vasta kun olin 50-vuotias. Asuin tuolloin Mikkelissä, ja opiskelin siellä kansanopistossa avoimen yliopiston kautta taideteollisessa korkeakoulussa taiteen perusopinnot, Nyrén kertoo.

Naivistinen tyyli on ollut hänen työskentelyssään aina läsnä, kuvituksiakin tehdessä. Ensimmäinen työ free lancer -kuvittajana oli Postipankin Seteli-lehteen, joka oli Kultapossu-kerholehden edeltäjä. Lastenkeskuksen Lasten pyhäkoulu -lehteä hän kuvitti pitkään.

Nyrénin kuvituksia löytyy muun muassa lukuisista oppikirjoista ja muista kirjoista, sillä hän on työskennellyt useille kustantajille.

Innoittajikseen Nyrén mainitsee Peppi Pitkätossu -tarinoiden kuvitukset. Niissä Ingrid Vang Nymanin vääristyneet perspektiivit tekivät vaikutuksen. Sarjakuvalehti Aku Ankka taas toi selkeät ja kirkkaat värit.

– Jotkut kirjojen kuvitukset olivat todella tylsiä, mutta sitten tulivat Peppi Pitkätossu ja Aku Ankka. Ne olivat uutta ja erilaista 50-luvulla, kun olin pieni. Minä tykkäsin hirveästi, hän kertoo.

– Kuvitukseni ovat olleet aina tyyliteltyjä, ja tietenkin lasten lehtiin tehdään erilaisia kuvituksia kuin aikuisten lehtiin, hän jatkaa.

Kikka Nyrén maalaa varsin kurinalaisesti, vaikka virallisesti eläkeläinen onkin. Hän aloittaa työt kahdeksalta ja lopettaa illalla seitsemältä. Siinä välissä hoituvat kuitenkin monet kodin askareet, joten ihan ympäripyöreätä päivää hän ei kuitenkaan tee.

– Aloitin niin myöhään taiteilijana, joten tuntuu siltä, että on tehtävä vielä kun jaksaa. On hyvä tehdä töitä säännöllisesti ja paljon, että säilyy tekemisen tatsi, hän sanoo.

Maalauksia on aina monta kerrallaan tekeillä, ja taiteilijaa piiskaa eteenpäin tunne, ettei keskeneräisiä töitä saisi olla. Kotona olohuone on saanut muuttua työhuoneeksi ja hän on kesällä 2018 liittynyt lahtelaiseen Ideaverstas-työyhteisöön.

– Minulla on nyt vuokrattuna ikioma 15 neliön työtila keramiikan tekoon. Ehkä teen siellä jatkossa useammin töitä, ainakin oma tila vapauttaa tekemistä.

Ideaverstas on iso, Muotoiluinstituutilta käytöstä pois jäänyt entinen teollisuusrakennus, jossa on halli puun- ja metallintyöstökoneineen käytettävissä pääsymaksua vastaan sekä työpöytiä ja vuokrattavia työhuoneita. Keraamikoilla on käytössään kaksi keramiikkauunia.

– Olen kymmenen vuoden kuluttua 76-vuotias. Vaikea kuvitella, että sen ikäisenä vielä jaksaisin tehdä yhtä paljon. Meidän faija työskenteli yli 80-vuotiaaksi, mutta sitten öljyvärit vaihtuivat akvarelleihin ja kyniin. Hän oli taitava piirtäjä ja se taito pysyi siihen asti, kun piirtäminen kiinnosti. Taiteen tekeminen hiipui  kunnes loppui kokonaan muutama vuosi ennen kuolemaa 94-vuotiaana, Nyrén kertoo.

Ja samaan hengenvetoon kertoo torjuvansa vanhuutta muun muassa päivittäisellä keskiolutpullollisella ja lasillisella viiniä ruuan kanssa. Ei kuitenkaan siksi, että pysyisi nuorekkaana iästä huolimatta.

– Etten eläisi liian vanhaksi, hän huudahtaa.

Ahkerallekin tekijälle tulee työskentelyyn joskus mutkia. Silloin Kikka Nyrén muistuttaa itseään, että liika realismi on karkotettava.

– Aina ei vaan kuva tunnu onnistuvan, se ei näytä omalta. Mutta kun muistaa vapauttaa itsensä taiteen säännöistä aika ajoin, torjua todellisuuden hyökkäykset, niin helpottaa, hän vahvistaa.

Kikka Nyrén maalaa mieluiten eläimiä, metsän eläimiä ja sirkuseläimiä kirkkailla väreillä. Ajan myötä ilmaisu on selkiintynyt ja värimaailma tullut voimakkaammaksi.

Hänen eläimillään on usein silmät vinossa ja ne näkyvät hassusti yhtä aikaa samalta puolen naamaa. Hirven jalat menevät juoksusta vinkuralleen luonnonvastaisesti, mutta niin veikeällä tavalla. Vääristyneet perspektiivit, vinot naamat ja kirkkaat värit ovat Nyrénin juttu.

– Näyttää kivemmalta, kun maalaus on vähän väärin tehty, hän sanoo.

Kikka Nyrén asuu miehensä kanssa Lahdessa ja tekee myös keramiikkaveistoksia. Hän on syntynyt 1951 Helsingissä, ja on asunut Helsingissä, Suonenjoella, Mikkelissä ja Heinolassa. Naivistit Iittalassa -näyttelyissä hän oli ensimmäisen kerran mukana vuoden 2009 joulunäyttelyssä.

Kuvataideopinnot:

Lahden työväenopiston ja Vellamo-opiston keramiikka 2005–12, op. Marjut Liesmäki

Lahden Harjulan opiston kuvanveisto 2005, op. Reijo Huttu

Heinolan kansalaisopiston keramiikka ja kuvanveisto 1998–2005, op. Sirpa ja Panu Patomäki

Taideteollisen Korkeakoulun taiteen perus- ja jatkokurssit

(avoin yliopisto), 1997–2005, op. Taisto Rauta

Mikkelin kansalaisopiston taidekurssit 1993–98, op. Tapio Salo

Taideteollisen iltakoulun graafinen linja 1969–71

 

Apurahat:

Kuvittajat r.y.:n kuvitusapuraha 2007

SAK:n kulttuuriapuraha 1998

Mikkelin kans.opiston apuraha 1996

 

Teksti: Susanna Mattila

Muraalikuvat: Pirkko Valtonen-Pullinen