Naivistit Iittalassa kesän taiteilijat on julkaistu

Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyn lehdistötiedote 19.2.2019, julkaisuvapaa heti.

Uusia ja näyttelyyn palaavia taiteilijoita, ja monta muuta syytä iloon kesällä 2019.

Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyn 2019 taiteilijat ovat nyt selvillä. Kesän 2019 Uskalla iloita -näyttely esittelee jälleen muutamia uusia taiteilijoita. Mukana on myös useampi näyttelyyn paluun tekevä taiteilija.
”Uusia taiteilijoita ovat Kirsi Jalava Janakkalasta, Aura Kajas Helsingistä, runoilija Heli Laaksonen Raumalta ja Salla Lylynoja Valkeakoskelta. Paluun näyttelyyn tekevät Marit Björnegran Ruotsista, Aimo Katajainen Turusta, Anneli Kokkonen Lahdesta ja Tarja Polari Vantaalta,” kertoo Naivistit Iittalassa -säätiön asiamies Ulla Heinonen.
Näyttelyn kuraattori Hannu Castrénille kuratoinnin lähtökohtana ovat aina teokset. Näin on oltava, sillä vaikka uusia taiteilijoita otetaan ilolla vastaan, on näyttelyyn mahtuvien teosten määrä jotakuinkin vakio.
”Joskus kuratointi tuottaa iloisia yllätyksiä. Löytyy veistosten tekijöitä, kuten Aura Kajas, joka osoittautui vielä olevan tavanomaista tekijäkaartia nuorempaa ikäpolvea,” kertoo Hannu Castrén.

Runoilija naivistitaiteilijana

Raumalainen runoilija Heli Laaksonen esittäytyy ensimmäistä kertaa Naivistit Iittalassa -näyttelyssä kuvataiteilijana. Castrén toteaa, että Laaksosen töissä näkyy runoilijalle tyypillinen elämänilo arjessa ja arjen juhlistaminen naivismiin sopivalla tavalla.
Kesänäyttelyn julistetaiteilijaksi valittiin tänä vuonna huikean lahjakas Sergei Arhipov. Suomeen yli 20 vuotta sitten paluumuuttajana tulleen Arhipovin sukujuuret ovat äidin puolelta suomalaiset.
Hannu Castrénin mukaan Arhipovin lahjakkuus on niin ilmeistä, että on ihme ettei häntä ole vielä napattu minkään gallerian tai kustantamon listoille.
”Arhipovin töissä näkyy vaikutteita venäläisestä kansanperinteestä, konstruktivismista ja jopa kubismista. Hän hyödyntää taidehistoriaa erittäin mielenkiintoisella tavalla. Hänellä on sellaista lahjakkuutta, mikä kantaisi myös kuvittajan ammatissa,” Castrén luonnehtii.

Näyttely saa iloiselle mielelle

Castrén kertoo vastustavansa ajatusta jatkuvasta uudistumisesta sekä teemanäyttelyistä. ”Tuttuja elementtejä saa löytyä. Jopa niin, että muodostuu yleisöasiantuntijuutta. Taiteilijat taas kokevat teeman usein rajoittavaksi tekijäksi,” sanoo Hannu Castrén.
Hän luonnehtiikin näyttelyn nimeä, Uskalla iloita, lähinnä atmosfääriseksi elementiksi. Nimi tulee suoraan yleisöltä, vuosien mittaan saadusta palautteesta. Kävijät kertovat tulleensa näyttelyssä iloiselle mielelle. Samalla otsikko haluaa ottaa kantaa positiivisuuden ja ilon puolesta.
”Edelleen taiteen korkeakulttuurista arvoa heijastaa vakava syvämietteisyys. Nykytaiteelta vaaditaan kantaaottavuutta globaalin ahdistuksen ehdottomuudella. Naivistitaiteilijat torjuvat tällaista yksioikoisuutta ja puolustavat ihmisen oikeutta optimismiin”, toteaa Castrén.

Lisätiedot:
Ulla Heinonen, asiamies, Naivistit Iittalassa -säätiö p. 040 5111466
Hannu Castrén, kuraattori, p. 050 5950759

USKALLA ILOITA

Naivistit Iittalassa – taiteilijat 2019

Aho Kia-Maria

Alsta Kaarina

Alatalo Pirjo

Arhipov Sergei

Berqvist Mia

Björnegran Marit

Engvall Stina

Hakanen Margit

Hannula Inka

Heikkilä Petra

Hirsivuori Hannu

Hurskainen Sinikka

Iso-Lähteenmäki Minna

Jalava Kirsi

Kajas Aura

Kanerva Maija

Katajainen Aimo

Kivijärvi Reijo

Koivisto Rauni (Kåira)

Kokkonen Anneli

Kolari Riitta

Laaksonen Heli

Laaksonen Martti

Lahtinen Lauri

Laine Matti

Lehtonen Kauko

Lehväslaiho Minna

Leppänen Esa

Levanto Seija

Lusa Talvikki

Lylynoja Salla

Markkanen Outi

Meuronen-Majamaa Hanna

Mikola Kati

Männistö-Koski Raija

Niemi Virve

Nokkala Raija

Nykänen-Naukkarinen Merja

Nyrén Kikka

Orkoneva Marjaana

Peltoniemi Terho

Pukki Heli

Pulkkinen Asta

Pullinen-Valtonen Pirkko

Salminen Päivi

Törmälä Helena

Viikilä Eino

Vuorinen Aimo

Ylinen Pertti

Polari Tarja, lahjoituskokoelma

Julkaistu: 19.02.2019 - Muokattu: 15.03.2024 |