Liisa Utter

LIISA UTTER

s. 1947

Asuu ja työskentelee Keuruulla.

Liisa Utter on tehnyt ansiotyönsä suurkeittiössä. Kesämökki Pihlajavedellä on toiminut raskaan työn oivallisena vastapainona. Marjastaminen, sienestäminen ja kalastaminen on johdattanut hänet vaelluksille syviin metsiin ja järvien lahtiin. Utterin maalauksista on pääteltävissä, että koira on ollut hänen retkikumppaninaan.

Utterin maalausharrastus alkoi varsin myöhään ja yllätyksellisesti. Vuosituhannen vaihteessa hän ystävänsä houkuttelemana lähti maalaamaan kansalaisopistoon. Jatkossa hän opiskeli myös savitöiden tekemistä. Edelleenkin ajankäytöstä maalaamisen kanssa ”kilpailee” käsitöiden tekeminen. Utter ompelee ja kutoo pääosan vaatteistaan ja tekstiileistään.

Lähes poikkeuksetta Liisa Utterin maalausten aiheet tulevat mökkielämästä luonnon keskellä. Kesäaikaan hän ottaa valokuvia, joista innoittavimmat siirtyvät myöhemmin maalausten aiheiksi. Erityinen kuvauskohde on ollut jo edesmennyt Nelli-koira, jonka luontovaelluksia dokumentoimalla kuviin on tarttunut näkymiä metsään, järvelle ja kallioisille rannoille. Pienellä seikkailevalla koiralla on ollut viehättävä päärooli maalauksissa, mutta samalla taiteilija on voinut myös keskittyä maisemamaalaukseen.

Kun naivismista on kehittynyt oma tyylinsä, varmasti useimmat naivistit pyrkivät kehittämään tyyliä mahdollisimman omanlaisekseen. Alun perin naivismi merkitsi kuitenkin itseoppineiden sisukasta pyrkimystä tehdä kuvansa näkyvän todellisuuden näköiseksi. Liisa Utter edustaa juuri tätä itseoppineen taiteilijan alkuperäistä ihannetta. Maalari itse sanoo, että kyllä hän pyrkii seuraamaan huolellisesti valokuvan tarkkuutta, mutta siihen hän ei yllä. Maalauskankaalla tapahtuukin jotain muuta, jotain erinomaista, kun ”valokuvarealismi” taipuu naivismiksi.

Liisa Utter kuuluu Keuruun ja Suomenselän taiteilijaseuroihin. Toiminta niissä aktivoi taiteen tekemistä ja antaa mahdollisuuden esittäytyä näyttelyissä. Mökkielämästä taulun äärelle kulkee aika yksinäinen reitti, mutta taiteilijaseura antaa mahdollisuuden sosiaalisuuteen taidetta tekevien kanssa. Seurojen jäseninä on myös naivisteja.