Luciana Mariano

LUCIANA MARIANO

s. 1971

Asuu ja työskentelee Pirkkalassa.

Luciana Mariano on syntynyt Sao Paolossa Brasiliassa, mutta suvun juuret ovat Portugalissa ja Italiassa. Työläisperheessä jokaisella oli intensiivinen suhde johonkin taiteen lajiin, kuten musiikkiin, piirtämiseen maalaamiseen, keramiikkaan ja kirjoittamiseen.

Naivistimaalareita on ollut kolmessa sukupolvessa, mutta maalaamiseen suhtauduttiin harrastuksena ilman ammatillisia pyrkimyksiä yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.

Setäni Roberto Dotali Mariano oli loistava naivistimaalari ja alkoi maalata ammattimaisesti, mutta kuoli aivan liian nuorena, 32-vuotiaana.

Luciana Mariano on suvussaan toinen, joka halusi taiteesta ammatin. Hän kertoo maalanneensa koko elämänsä, mutta ammattimaisesti hän alkoi työskennellä varsin myöhään, 38-vuotiaana. Kun hän oli aikaisemmin maalannut ennen kaikkea itselleen ja osana omaksumaansa elämäntapaa, ei ollut aivan helppoa tulla julkisuuteen oikeana taidemaalarina.

Itse asiassa tuhosin kaiken maalaamani ennen ensimmäistä taidenäyttelyäni vuonna 2008. Siitä lähtien olen ajatellut antavani taiteelleni mahdollisuuden, enkä hävittänyt töitäni enää.

Täyskäännöksessä muuttui suhde maalaamiseen, mutta vielä tärkeämpää oli, että Mariano tunnisti vihdoin oman lahjakkuutensa taiteilijana. Taiteilijaidentiteetin löytämisestä oli huimat seuraukset: kymmenen vuoden aikana hän sanoo tehneensä yli 600 maalausta.

Ensimmäisen näyttelynsä hän piti synnyinkaupungissaan Sao Paolossa ja sen jälkeen näyttelyitä on ollut ympäri maailmaa. Kotimaansa Brasilian lisäksi hän on asunut Italiassa, Englannissa ja Tanskassa. Suomeen hän muutti vuonna 2017.

Naivistinen taide on usein sisällöltään elämäkerrallista tai liittyy tekijänsä elämään tässä ja nyt. Myös Luciana Marianon maalauksissa tunnistaa vahvasti tällaisen piirteen; hän maalaa kuin visuaalista päiväkirjaa. Silti, vaikka häntä voikin luonnehtia maailmankansalaiseksi, maalausten ilmaisulliset ja sisällölliset piirteet viittaavat edelleen vahvasti brasilialaisiin juuriin.

Luciana Mariano on elämänmyönteinen koloristi, joka rakastaa runsaita yksityiskohtia. Teoksista tunnistaa myös latinalaiseen temperamenttiin liittyvää tunnevoimaisuutta. Mariano on todennut, että hän rakastui tähän maahan jo aikaisemmin, ennen kuin tapasi suomalaisen miehensä.

Suomi on vaikuttanut minuun ja myös taiteeseeni. Minä rakastan tätä maata, sen ihmisiä, tunnen itseni täällä onnellisemmaksi kuin missään maassa tätä ennen.

lucianamariano.wordpress.com

 

Sininen sohva

 

Koronakevät

 

Avoimet ovet