Marjaana Orkoneva

MARJAANA ORKONEVA

s. 1959

Asuu ja työskentelee Kirkkonummella.

Marjaana Orkonevan maalausten aiheet syntyvät monista lähteistä kuten mielikuvituksesta, muistoista ja tunnelmista:

Käsilaukussani on aina pieni muistikirja, johon piirrän lyijykynällä vaikkapa bussissa. Usein kuvissani on luontoa ja eläimiä, mutta myös kylä- ja kaupunkinäkymiä.

Taiteilija tekee kankaalle ensin liitupohjan ja maalaa ensimmäisen kerroksen yleensä temperalla. Sen jälkeen hän maalaa öljyvärillä useita kerroksia päällekkäin. Jokaisen kerroksen pitää kuivua, jotta taiteilija voi edetä seuraavaan kerrokseen, ja siksi maalauksen valmistumiseen menee paljon aikaa. Viimeisen kerroksen hän saattaa kuullottaa ohuesti.

Maalaamisen aikana värit ja niiden suhde toisiinsa tarkentuvat. Marjaana Orkonevan kolorismi perustuu vaistonvaraisuuteen. Siksi aihe saa lopullisen muotonsa tekemisen aikana. Välillä hän käyttää yksinomaan palettiveistä:

Palettiveitsellä saan aikaan rappausmaisen maalijäljen.

Orkoneva on opiskellut Taideteollisen korkeakoulun opintokeskuksessa ja monilla kursseilla eri oppilaitoksissa. Taideopinnoista huolimatta hänen ilmaisunsa näyttää itseopitulta:

Tyyliäni on sanottu naivistiseksi, koen sen itselleni luontaiseksi. Kuvissani on usein jokin tarina. Joskus kirjoitan sen pieneksi runoksi.

Maailma on täynnä ristiriitoja ja jännitteitä, mutta Marjaana Orkoneva haluaa korostaa taiteessaan olemassaolomme positiivisia piirteitä:

Haluan luoda kuviini turvallisen maailman ja myös kertoa, miten suuria pienetkin asiat voivat olla. Meissä jokaisessa voi asua jänis, kissa tai koira. Ehkä on myös todellisuus, jota emme voi silmillämme nähdä.