Matti Laine

MATTI LAINE

s. 1953

Asuu ja työskentelee Kauttualla Eurassa.

Usein ajatellaan, että humoristi on humoristi täyspäiväisesti ja koko persoonaltaan. Huumori on kuitenkin ensi sijassa yksi keino tarkastella todellisuutta, ihmisiä ja heidän edesottamuksiaan. Humoristi itse ei siis välttämättä ole eikä halua olla sosiaalisten tilanteiden keskipisteenä, vaan mieluummin hän tarkkailee tilanteita sivummalta. Humoristit sanovatkin usein olevansa vakavia ihmisiä ja huumorin tekemisen olevan heille vakava asia.

Matti Laine edustaa omalla lämminhenkisellä tavallaan tällaista persoonaa. Vasta kun teos on valmis ja tekijä on siihen joltisenkin tyytyväinen, hänenkin suupieliinsä saattaa muotoutua hymyn kare. Sekin voi tosin olla kriittisesti varautunut.

Pienestä pitäen Matti Laine on harrastanut piirtämistä, eikä kiinnostus unohtunut vielä silloinkaan, kun hän valmistui toimittajan ammattiin. Paikallislehden toimittajana 1970-luvulla Laine alkoi kuvittaa lehteä piirroksillaan. Hän onkin todennut, että hänen naivismissaan tunnistettavan tyylin juuret on löydettävissä jo silloisista piirroksista. Sittemmin Laine on tehnyt myös kirjankuvituksia. Vuonna 2016 Eura vietti 150-vuotisjuhlavuottaan, ja sen merkeissä Laine piirsi kunnan historiaa valaisevan värityskirjan.

Matti Laine hankki öljyvärit 1980-luvulla ja liittyi Euraan perustettuun taideyhdistys Efraan. Piirtämisen rinnalle tuli maalaaminen, mikä lisäsi intoa taiteen tekemiseen. Vaikka persoonallisen tyylin piirteet olivatkin jo löytyneet edellisen vuosikymmenen piirroksiin, ei maalari Laine sitä huomannut.

Oikeastaan vasta 2000-luvun alussa eri vuosikymmenien aikana syntyneet yksilöllisyyden sirpaleet alkoivat yhdistyä, ja kirkastivat Laineen ajatuksen taiteensa ydinolemuksesta. Ratkaiseva askel itsenäiseen taiteen tekemiseen oli oikeastaan enää pienestä kiinni. Matti Laine otti sen kuin kesäloman rentouttavana toimenpiteenä:

Joskus kesähelteellä 2002 kuitenkin kolahti. Tein yhden humoristisen maalauksen, sitten toisen, kolmannen… Olin löytänyt naivismin.

Kun Laine vuonna 2005 pääsi ensimmäisen kerran Naivistit Iittalassa -näyttelyyn, hän ajatteli, että se on nyt siinä – oma taidesuuntaus on löytynyt. Hän sanoo, että humoristin aiheet syntyvät elämän ”monitoikkoisuutta” tarkkailemalla. Maalauksista voi löytää ripauksen verran salaivaa, mutta ilkeitä ne eivät koskaan ole. Taiteilijan mielestä maailmassa on ilkeyttä jo muutenkin liikaa.

Laine maalaa yleensä puhtaalla paletilla ja rajatuin väripinnoin. Piirros on siis läsnä maalauksissakin. Piirros myös takaa sen, että sommittelu on sekä ryhdikäs että vauhdikas.

Maalauksissa esiintyy usein eläimiä, vaikka Laineella ei ole lemmikkieläimiä eikä erityisen läheistä suhdetta eläimiin. Hän on syntynyt Tyrväällä, maalaisympäristössä ja eläimet ovat oikeastaan perua sieltä, lapsuuden elinympäristöstä. Siksi, samalla kun humoristi vetäytyy hieman sivuun, hän saattaa peruuttaa myös reilusti ajassa taaksepäin. Maalaisympäristö ja siellä muhineet kansanviisaudet antavatkin humoristille hyvän viitekehyksen käsitellä nykyaikaa.

www.mattilaine.fi

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]