Merja Nykänen-Naukkarinen

MERJA NYKÄNEN-NAUKKARINEN

s. 1967

Asuu ja työskentelee Pieksämäellä.

Merja Nykänen-Naukkarinen on koulutukseltaan savenvalaja-artesaani. Hän valmistui ammattiin Varkauden käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta vuonna 1997. Hän ei kuitenkaan suuntautunut artesaanille tyypilliseen käsityö- tai taideteollisuusalan ammattiin, vaan siirsi saamansa opit onnistuneesti omiin taiteellisiin päämääriinsä.

Jo ennen koulutustaan Nykänen-Naukkarinen oli kiinnostunut taiteen tekemisestä. Vuonna 1991 hän osallistui ensimmäisen kerran taidenäyttelyyn. Taiteilijavuosiensa aikana hän on pitänyt lähes 20 yksityisnäyttelyä ja osallistunut myös näyttelyihin ulkomailla. Taiteen tekemisen rinnalla hän on toiminut keramiikan ja kuvataiteen opettajana.

Kuten taidehistoriammekin osoittaa, savea on käytetty varsin vähän kuvanveiston materiaalina. Vasta viime vuosina sen merkitys kuvanveistotaiteessa on ratkaisevasti lisääntynyt. Merja Nykänen-Naukkarista voi pitää yhtenä saven suosioon johtaneen kehityksen pioneeritaiteilijoista.

Nykytaiteessa veistosta ei mielletä enää pelkästään yksiväriseksi. Usein jopa näkee veistoksia, jotka vertautuvat maalausten monivärisyyteen. Tässä voisi myös olla yksi syy keramiikkaveistosten lisääntyneeseen suosioon. Nykänen-Naukkarisen teokset osoittavat, kuinka luontevasti värit ja erilaiset lasitukset kuuluvat keramiikkaveistokseen. Hänen kolorisminsa on pastellimaisen heleää. Se sopii täydellisesti vaikkapa veistokseen fantastisesta merenneidosta tai syntymäpäiväkakusta.

Merja Nykänen-Naukkarinen luonnehtii itseään sekä keramiikkataiteilijaksi että kuvanveistäjäksi. Samaa kaksinaisuutta painottavat myös hänen jäsenyytensä: hän kuuluu sekä teollisuustaiteen liitto Ornamoon että Suomen kuvanveistäjäliittoon. Itse taideteoksissa ei liittojen edustamaa rajanvetoa tunnista. Niiden edustama naivismi on suunnattu yksinomaan katsojaa kohti:

Teoksissani korostuu hauskuus, iloittelu ja tarinointi.

Merja-Nykänen Naukkarisen pitkään suosima aihe on hattupäinen naishahmo. Rintaveistoksissa tunnistaa romanttisnostalgista kaihoa menneisiin aikoihin. Siinä samassa, kun kohtaat hattupäisen leidin kadulla, nostalgia onkin siirtynyt elävöittämään nykyhetkeä.

www.merjanykanennaukkarinen.fi

www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi

www.finnishdesigners.fi/portfolio/merja.nykanen_naukkarinen