Minna Lehväslaiho

MINNA LEHVÄSLAIHO

s. 1967

Asuu ja työskentelee Porvoossa.

Minna Lehväslaiho vieraili vanhempiensa kanssa historian ensimmäisessä Naivistit Iittalassa -näyttelyssä vuonna 1989. Näyttely teki häneen niin voimakkaan vaikutuksen, että hän päätti löytää itsestään naivistin. Näin myös tapahtui! Vuonna 2014 hänen teoksiaan oli esillä naivistien joulunäyttelyssä Iittalassa ja seuraavana vuonna ensimmäisen kerran varsinaisessa kesänäyttelyssä.

Noin 20 vuoden mittainen ympyrä sulkeutui. Siinä välissä ehti tapahtua paljon. Lehväslaihon lapsuudenkodissa harrastettiin kulttuuria monipuolisesti ja jo lapsuudesta juontaa myös hänen kuvataiteen harrastuksensa. Iittalan ratkaiseva kokemus ei tehnyt hänestä suinkaan naivistia kertaheitolla, vaan kuvataiteen harrastus jatkui edelleen vireänä, vaikkakin aikaisempaa määrätietoisemmin. Taiteilija on todennut, että hän kehittyi naivistiksi tavallaan kiertoteitse.

Vuonna 1989 Minna Lehväslaiho aloitti biokemian opinnot Helsingin yliopistossa. Jatkossa biokemistin työ vei hänet ja hänen miehensä useiksi vuosiksi ulkomaille: 1996 Englantiin, 2005 Etelä-Afrikkaan ja 2009 Saudi-Arabiaan. Taiteen pariin hän omistautui tutkimustyön ja lastenhoidon ohessa. Ennen pitkää Iittalassa syntynyt unelma edellytti kuitenkin vapaa-ajan harrastusta rankempaa välienselvittelyä tieteen ja taiteen välillä. Sellainen mahdollisuus tarjoutui suorastaan kohtalonomaisesti Saudi-Arabiassa, kun Lehväslaiho otti vastaan kansainvälisen koulun kuvaamataidonopettajan viransijaisuuden.

Hän sai virkavapaata väitöskirjan tekemisestä ja keskittyi 350 lapsen opettamiseen. Työssään hän huomasi, kuinka suuri merkitys kuvataiteella on lapsiin, ja kuinka vähäiseltä lopulta tuntui yhden tiedenaisen panos siihen suhteutettuna. Minna Lehväslaiho ei enää palannut tieteen tekemiseen eikä myöskään jatkanut opettajana. Vihdoinkin oli aika antaa naivistille pääosa. Lehväslaiho toteutti päätöksensä perinpohjaisesti: Kun hän kotiutui Suomeen vuonna 2014, hän ryhtyi vapaaksi taiteilijaksi. Perhe oli hankkinut talon Porvoon Ilolasta, ja pian taiteilija löysi sopivan työtilan Porvoon vanhasta kaupungista. Voisiko naivistille enää paremmin käydä?

Vapaa taiteilija on positiivinen muoto käsitteelle ammattitaiteilija. Lehväslaiho korostaa naivistin henkilökohtaista tyyliä, jonka löytämiseen ja kehittämiseen meni hyvinkin koko siihenastinen elämä. Oikeus omaan ilmaisukieleen on ehdoton silloinkin, kun taiteilijan pitää elää taiteellaan. Minna Lehväslaihon taiteessa ei havaitse ristiriitaa luovaan vapauteen omistautuvan ja aineellisia edellytyksiä arvioivan ammattitaiteilijan välillä. Ehkäpä ristiriidattomuus johtuu siitäkin, että hän jakaa taiteilijaidentiteettinsä kahteen osaan. Hän on taiteilija ja kuvittaja.

Kuvittajana Lehväslaiho on tehnyt erityisesti postikortteja. Korttien tilaajina ovat olleet Unicef, SPR, Paletti, Korttitalo ja Lions-liitto. Tyylillistä eroa taiteilijan ja kuvittajan välillä ei kuitenkaan ilmene, vaan molempien keskeisinä piirteinä on graafisuus, koloristisuus ja sadunomaisuus. Erityistä on, että hänen taiteelliset esikuvansa löytyvät enimmäkseen lastenkirjojen kuvittajista. Yksi sellainen on usein Iittalassakin esiintynyt Seija Juva. Seuraavana uutena tavoitteena onkin oman satukirjan tekeminen.

Lehväslaiho tiedostaa, että hänen oleskelunsa ulkomailla on tuonut tekemiseen visuaalisia virikkeitä. Silti tärkeimmäksi nousee lapsuuden aika maaseudulla ja siellä koettu turvallisuuden ja leppoisuuden ilmapiiri. Teoksissa esiintyy kuin kirkkaina muistijälkinä maatilojen pihapiirejä, koivuja ja kanoja sekä onnellisia lapsia. Ei siis mikään ihme, että taiteilija pitää naivismia inhorealismin täydellisenä vastakohtana. Jos siis etsii Minna Lehväslaihon taiteesta kiteyttävää sanomaa tai jopa kantaaottavuutta, se liittyy poikkeuksellisen voimakkaaseen elämänilon ja onnellisuuden ylistykseen. Naivismi sopii sellaisen ilmentämiseen täydellisesti.

Maailmalla asuneena Minna Lehväslaihon on ollut kovin luontevaa osallistua kansainvälisiin naivismin näyttelyihin. Luova Keskus on kuitenkin vanhan kaupungin työhuone, jossa naivismiin ihastunut voi sovitusti vierailla. Lehväslaiho on ollut myös aktiivi Suomen naivistit ry:n toiminnassa.

www.minna.co/