Kettujahti ja naivistinen värikylpy odottavat Iittalassa

Tiedätkö, kuinka pitkät jalat on ketulla? Entäpä, kuinka pitkät jalat on naivistisella ketulla? Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyssä voi näitäkin asioita pohtia yhdessä perheen pienimpien kanssa. Iittala Villagessa vierailee vuosittain noin 2000 lasta aikuistensa kanssa. Ei ihme, sillä naivistinen taide kiinnostaa kaikkia, etenkin lapsia! Ja lapsilla on sitä paitsi näyttelyyn vapaa pääsy.

Kettuhan on koiramainen otus, jolla on hieman matalammat jalat kuin koiralla. Naivistisella ketulla voi tosin olla vaikka kuinka pitkät sääret tahansa – mikä nyt on sattunut taiteilijan silmää eniten tehdessä miellyttämään. Kuulostaako mukavalta? Naivistitaiteilija saa venytää ketun jalkoja tai häntää, siis maalata ihan miten itse haluaa!

Kettuja seikkailee monissa Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyn tauluissa. Tässä Minna Lehväslaihon teoksessa Ihmeellinen metsälintujen laulu kettuja on useampi.

Kettuihin liittyy myös lapsille suunnattu tehtävä, jonka alle 18-vuotiaat näyttelyvieraat saavat halutessaan täyttää. Tehtäväsi on etsiä kuusi erilaista kettua näyttelyn tauluista. Jokaisesta ketusta annetaan sinulle vihjekuva, mutta tehtävän vaikeus on siinä, että kuvat ovat vain pieniä yksityiskohtia kokonaisista maalauksista. Kun tehtävä on suoritettu, voit vielä piirtää oman tulkintasi ketusta ja lopuksi leikata sen irti ja liimata kehyksiin toisten kettujen seuraan Aulashopin seinällä oleviin kehyksiin. Palkinnoksi saat valita postikortin.

Villi, vapaa ja värikäs -kesänäyttelyyn lapsetkin tulevat mielellään. Naivistisen taiteen kirkkaat värit, lempeä huumori ja veikeät hahmot puhuttelevat myös lapsia. Lasten kanssa kannattaa jutella näyttelyvierailun aikana maalauksista. Monella perheellä on tapana valita oma suosikkitaulu jokaisessa näyttelyhuoneessa. Joistakin maalauksista voi myös ostaa muistoksi postikortin.

Aulashopissa on myynnissä vihkoja ja kyniä, joista voi löytyä pelastus pienelle näyttelyvieraalle. Omaa taidetta tehden aika kuluu nopeammin, jos muu perhe haluaa vielä kierrellä katselemassa maalauksia ja veistoksia. Janon yllättäessä Aulashopista voi ostaa myös pillimehuja ja pieniä limupulloja. Aikuisille on tarjolla myös kivennäisvettä.

Kati Mikolan maalauksessa Kesätori ketut ja puput puuhailevat sulassa sovussa. Löydätkö maalauksesta muita eläimiä?

Iittala Village on monen lapsiperheen kesäretken kohde. Monet eivät kuitenkaan tule ajatelleeksi, että Iittalassa voi helposti viettää koko päivän. Kun aikaa varaa riittävästi, voi edetä lasten tahdissa kohteesta toiseen ja välillä virkistäytyä hampurilaisella, käydä katsomassa suklaan valmistusta, leikkiä leikkipuistossa ja päivän pääteeksi vaikkapa pulahtaa Äimäjärven suloisiin aaltoihin. Uimarannalle on vain muutaman minuutin ajomatka. Junalla tai linja-autolla tulleille Keramiikkapaja Anubis lainaa kyläpyöriä, joilla uimaretki onnistuu kätevästi. Retki uimarannalle oikeastaan kuuluu ihan asiaan, sillä jo Aira Heinänen aikoinaan kuljetti linja-autolasteittain näyttelyvieraita Äimäjärven rantaan uimaan. Pulahda sinäkin puhtaisiin aaltoihin!

Lasten kanssa Villi, vapaa ja värikäs -näyttelyssä:

  • Lapsille oma puuhatehtävä näyttelyvierailun ajaksi. Tehtävän suorittaneet saavat palkinnoksi valita postikortin kesänäyttelyn valikoimasta.
  • Aulashopista voi ostaa värikyniä ja vihkoja omia taideteoksia varten.
  • Naivistinen taide sopii kaikenikäisille.
  • Taideteoksissa on lempeätä huumoria, joka vetoaa myös lapsiin.
  • Naivistisessa taiteessa värit ovat usein kirkkaita ja ilmaisu kutkuttaa mielikuvitusta.
  • Naivistit Iittalassa -säätiö järjestää työpajoja, jotka sopivat myös kouluikäisille lapsille.
  • Iittala Villagessa on lisää nähtävää ja koettavaa lapsille. Myös leikkipaikka löytyy läheltä ja Ravintola Taikan listalla on myös lapsille sopivia annoksia.
  • Monelle lapsiperheelle käynti suklaatehtaalla on huippukokemus! Kultasuklaan tehtaanmyymälässä voi ikkunan takaa seurata, miten suklaata valmistetaan.
  • Kuumana päivänä lapset ja aikuisetkin voivat palkita itsensä uintiretkellä läheiselle Äimäjärvelle. Autolla uimarannalle ajaa parissa minuutissa, eikä matka polkypyörälläkään kauaa kestä. Kyläpyöriä voi lainata Keramiikkapaja Anubiksesta.
Molskis ja loiskis! Äimäjärven aallot kutsuvat Iittalan keskustan kupeessa virkistäytymään.
Molskis ja loiskis! Äimäjärven aallot kutsuvat Iittalan keskustan kupeessa virkistäytymään.

Julkaistu: 06.07.2020 - Muokattu: 15.03.2024 |