Naivistit Iittalassa -säätiö

Tarkoitus

Naivistit Iittalassa -säätiön tarkoitus on edistää, kehittää ja tukea ensisijaisesti naivistista taidetta ja kulttuuria.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö tukee ja avustaa hankkeita ja toimintoja, jotka lisäävät naivismin vetovoimaisuutta ja edistävät kulttuuri- ja virkistystoimintaa paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Säätiö voi perustaa ja ylläpitää Naivismikeskusta osana naivistista kulttuuria. Säätiö voi omistaa ja hallinnoida kiinteistöjä.

Säätiö voi tukea toiminta-alueeseensa liittyvää tutkimustoimintaa ja jakaa apurahoja taiteilijoille, taiteelle ja taidehankkeille. Säätiö voi tuottaa ja järjestää naivistisia taidenäyttelyitä ja ylläpitää naivistisia taidekokoelmia. Säätiö voi toteuttaa myös muuta vastaavaa säätiön yleishyödyllistä tarkoitusta palvelevaa toimintaa.

Säätiö voi myös hallituksensa päätöksellä harjoittaa sellaista liiketoimintaa, joka tukee säätiön tarkoituksen toteuttamista.

Historia ja toiminta

Naivistit Iittalassa -säätiö perustettiin loppuvuodesta 2008. Varsinaisesti toiminta alkoi vuonna 2009.

Toimintavuoden tärkein tapahtuma on Naivistit Iittalassa -kesänäyttely, joka järjestetään säätiön omissa toimitiloissa Iittalan vanhalla puukoululla. Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyt ovat alkaneet vuonna 1989 Kalevi ja Aira Heinäsen järjestäminä. Vuonna 2009 toiminta siirtyi Naivistit Iittalassa -säätiölle.

Naivistit Iittalassa -kesänäyttely on yksi suosituimmista taidenäyttelyistä kesäisessä Suomessa. Alkuvuosien noin 6 000 vierailijan kävijämäärä on kasvanut vähitellen nykyiseen noin 21 000 kävijään. Näyttelyllä on suuri merkitys Hämeenlinnan seudun matkailuelinkeinolle ja erityisesti Iittala Villagelle.

Naivistit Iittalassa -säätiö järjestää myös Naivismin talvi -näyttelyä, joka on kasvattanut suosiotaan vähitellen. Viikonloppuisin avoinna olevassa talvinäyttelyssä vierailee noin 2000 kävijää vuosittain. Naivismikeskuksessa järjestetään varsinkin talvikaudella myös erilaisia taide- ja käsityöpajoja, pieniä taidetapahtumia ja alueen kulttuuri- ja matkailutoimijoiden tapaamisia.

Naivistit Iittalassa -säätiön tiimi on mukana kisaamassa Hämeenlinnan elinkeinoyhtiö Linnan Kehitys Oy:n järjestämässä Linnan Business Turnajaiset -kasvusarjassa kaudella 2023. Kasvusarja on suunnattu uudistusta ja kasvua hakeville hämeenlinnalaisille matkailutoimijoille. Lue lisää Hämeenlinnan seudun matkakohteista ja tapahtumista Hämeenlinnan kaupungin sivuilta.

Hallitus

Säätiön toimielin on hallitus. Säätiön palveluksessa on asiamies sekä kuraattori. Näyttelyiden aikana on kausityöntekijöitä.

Anne Vesén, hallituksen puheenjohtaja

Heikki Aumo, hallituksen varapuheenjohtaja

Janne Auvinen, hallituksen jäsen

Ursula Finni, hallituksen jäsen

Timo Koivu, hallituksen jäsen

Juha Laurikainen, hallituksen jäsen

Toiminnanjohtaja

Ulla Heinonen

Kesänäyttelyn kuraattori vuonna 2024

Veikko Halmetoja

Projekti- ja kausityöntekijät

Kira Suomalainen

Sanni Hallanvaara

Mia Järvinen