Naivistit Iittalassa -säätiö

Säätiön tarkoitus

Naivistit Iittalassa -säätiön tarkoitus on edistää, kehittää ja tukea ensisijaisesti naivistista taidetta ja kulttuuria.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö tukee ja avustaa hankkeita ja toimintoja, jotka lisäävät naivismin vetovoimaisuutta ja edistävät kulttuuri- ja virkistystoimintaa paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Säätiö voi perustaa ja ylläpitää Naivismikeskusta osana naivistista kulttuuria. Säätiö voi omistaa ja hallinnoida kiinteistöjä.

Säätiö voi tukea toiminta-alueeseensa liittyvää tutkimustoimintaa ja jakaa apurahoja taiteilijoille, taiteelle ja taidehankkeille. Säätiö voi tuottaa ja järjestää naivistisia taidenäyttelyitä ja ylläpitää naivistisia taidekokoelmia. Säätiö voi toteuttaa myös muuta vastaavaa säätiön yleishyödyllistä tarkoitusta palvelevaa toimintaa.

Säätiö voi myös hallituksensa päätöksellä harjoittaa sellaista liiketoimintaa, joka tukee säätiön tarkoituksen toteuttamista.

Historia

Naivistit Iittalassa -säätiö perustettiin loppuvuodesta 2008. Varsinaisesti toiminta alkoi vuonna 2009.

Toimintavuoden tärkein tapahtuma on Naivistit Iittalassa -kesänäyttely, joka järjestetään säätiön omissa toimitiloissa Iittalan puukoululla. Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyt ovat alkaneet vuonna 1989 Kalevi ja Aira Heinäsen järjestäminä. Vuonna 2009 toiminta siirtyi Naivistit Iittalassa -säätiölle. Vuonna 2024 Naivistit Iittalassa -kesänäyttely järjestetään 36. kerran.

Toiminta

Naivistit Iittalassa -kesänäyttely on yksi suosituimmista taidenäyttelyistä kesäisessä Suomessa. Näyttelyyn osallistuu 50 Suomen eturivin naivistitaiteilijaa ja esillä on aina noin 500 uutta teosta. Naivismi tuo hyvää mieltä näyttelykävijöille ja kesän aikana naivismin suurkatselmuksen näkeekin yli 20 000 näyttelyvierasta. Suurin osa vierailijoista palaa vuosi toisensa jälkeen kesäiseen Iittalaan.

Naivistit Iittalassa -säätiö järjestää myös Naivismin talvi -näyttelyä, joka on kasvattanut suosiotaan vuosittain. Talvinäyttely esittelee naivismin klassikoita, jotakin yllättävää ja kesänäyttelyistä tuttujen nykynaivistien teoksia. Talvinäyttelyiden yhteydessä puukoululla järjestetään myös erilaisia työpajoja, taiteilijatapaamisia ja kulttuuritapahtumia.

Naivistinen taidelainaamo ja aulaputiikki palvelevat asiakkaita syksystä 2024 lähtien viikonloppuisin ympäri vuoden. Taidelainaamo toimii myös verkossa ja aulaputiikin tuotteet löytyvät naivistien omasta verkkokaupasta.

Iittalan puukoulu

Naivistit Iittalassa -taidenäyttelyt järjestetään tunnelmallisessa 100-vuotiaassa Iittalan puukoulussa. Näyttelyissä vanhan koulun seinät ovat täynnä värikkäitä ja lempeitä teoksia, lattia narisevat ja saleista kuuluu iloista puheensorinaa. Näyttelyt ovat kahdessa kerroksessa, yläkertaan johtavat portaat. Alakerrassa on kolme näyttelysalia ja yläkerrassa kaksi. Aulaputiikissa voi ihastella ja hankkia naivistisia tuotteita ja terassilla nauttia virvokkeita.

Hallitus

Säätiön toimielin on hallitus. Säätiön palveluksessa on toiminnanjohtaja, kuraattori sekä näyttelyvastaavat ja kausityöntekijät.

 • Anne Vesén, hallituksen puheenjohtaja
 • Heikki Aumo, hallituksen varapuheenjohtaja
 • Janne Auvinen, hallituksen jäsen
 • Ursula Finni, hallituksen jäsen
 • Timo Koivu, hallituksen jäsen
 • Juha Laurikainen, hallituksen jäsen

Henkilökunta

 • Ulla Heinonen, toiminnanjohtaja
 • Veikko Halmetoja, kuraattori 2021 – 2025
 • Sanni Hallanvaara, näyttelyvastaava
 • Mia Järvinen, näyttelyvastaava
 • Kira Suomalainen, näyttelyvastaava

Julkaistu: 07.03.2024 - Muokattu: 06.04.2024 |