Naivistitaiteilija Esa Leppänen

Esa Leppänen (s. 1967) asuu ja työskentelee Kuusamossa ja Lehtimäellä.

Esa Leppänen tekee sekä naivistisia maalauksia sekä nykyään myös naivistisia veistoksia.Esa on osallistunut ensimmäistä kertaa Naivistit Iittalassa näyttelyyn vuonna 2016 ja on ollut vakiovieras näyttelyssä siitä asti.

Esa, mikä veti sinut naivismin pariin ?

Se tuntui helpolta ja luonnolliselta asialta, koska pikkupojasta asti olen ollut kiinnostunut kuvataiteista. Alussa itsellä oli kova halu tehdä valokuvantarkkaa maalausta, mutta se ei oikein onnistunut ja kamppailin asian kanssa 10-15 vuotta. Sitten kun olin käynyt täällä Iittalassa huomasin, että asioita voi tehdä rehellisen erinäköisesti ja ei tarvitse olla valokuvantarkkaa ilmaisua oman näkemyksensä ilmaisuun. Sellaisen ilmaisun hakeminen tuntui silloin aikanaan oikealta, mutta enää se ei ole välttämätöntä ja ennen kaikkea olennaista.

Olen myös kiinnostunut veistotaiteesta ja siksi olen alkanut tekemään myös naivistisia veistoksia, jotka ovat antaneet yhden kielen lisää ilmaista itseäni. Naivismin yksi hienouksista on se, että siinä on niin monta tyylilajia ja kaikille löytyy jotain.

 

Ketkä taiteilijat ovat vaikuttaneet sinuun ?

Heitä on monta, mutta olen aina pitänyt esimerkiksi Kimmo Kaivannosta. Erityisen tärkeitä ovat olleet myös suomalaiset naivistiset kuvataiteilijat kuten Kalervo Palsa, Martti Innanen, Martti Lehto ja Hannu Riikonen. Palsan tuotanto on hieman synkkää, mutta toisaalta se on todella ilmaisuvoimaista, mikä on kiehtovaa ja jossain määrin voin pitää häntä jopa esikuvanani.

 

Voitko nostaa jotain taideteosta tai taideteoksia jotka ovat erityisesti vaikuttaneet sinuun tai inspiroineet sinua ?

Vaikea ottaa yhtä esille yhtä, mutta Martti Innasen 90-luvun alkupuolen maalaukset ovat aina olleet hyvin inspiroivia. Pidän niiden rehellisen karusta meiningistä, joka viehättää.

 

Onko mikään muu maalaustyyli kiehtonut naivismin lisäksi ?

Itselle naivismi on ollut se omin, mutta realismista olen myös aina pitänyt ja siksi pyrinkin valokuvantarkkaan ilmaisuun aluksi. Wrightin veljesten lintumaalaukset ovat inspiroineet siihen suuntaan jo nuoresta pitäen.

 

Mitkä teemat ovat juuri tänään eniten mielessä maalatessasi ?

Juuri nyt mielessä on loma. Olen ajatellut pitää touko-syyskuun lomaa maalaamisesta. Sitten tarkoitus olisi jatkaa jostain humoristisesta teemasta. Erityisesti mielessä on ollut jonkinlainen humoristinen luontoaihe. Lisäksi miesten ja naisten välisiä suhteita olisi mielenkiintoista käsitellä humoristisin keinoin. Siinä riittää ammennettavaa.

 

Mikä ilahduttaa sinua tässä ajassa ?

Itseäni ilahduttaa tänään se kun kukaan ei valita mistään mitään ja ei itsekään tarvitse.

 

Mikä tekee sinut surulliseksi tässä ajassa ?

Tekee surulliseksi kun tulee valitettua pienistä asioista vaikka ei tarvitsisi. Ehkä se on vähän sama myös meillä kaikilla.

 

Mitä annettavaa naivismilla on mielestäsi tälle ajalle ?

Mielestäni paljon, mutta ne joille se antaisi ehkä eniten eivät seuraa taidetta ja se on valitettavaa. Naivismi antaa sellaisen “perus-humoristisen pläjäyksen” ja  auttaa ihmisiä unohtamaan turhat ilkeilyt.  Itse olen sitä mieltä, että ihmisten pitäisi keskittyä elämässä maalamaan ja viihdyttämään toisiaan.

 

Mihin suuntaan sinun mielestäsi naivismin taidemuotona pitäisi mennä ?

Naivismissa on nykyään niin monta alalajia, että ei oikein osaa sanoa mikä on nousussa tai laskussa. Tärkeää on se, että olisi monia eri suuntia, koska se antaa enemmän katsojille. Monimuotoisuus ja moniäänisyys on naivismin voima.

Itselle naivistiset veistokset ovat olleet uusi mielenkiintoinen aluevaltaus. Valitettavasti monesti ne vielä kategorisoidaan ITE-taiteeksi, mikä on omasta mielestäni turha rajanveto. Tämä on hieman yllättävää, koska naivistisia veistoksia on ollut jo pitkään. Esimerkiksi voisin nostaa vaikka Hannu Riikosen tunnetut teokset. Tosin on totta, että veistoksia on ollut merkittävästä vähemmän kuin maalauksia ja veistoksia saisi olla enemmän. Onneksi tässä suhteessa on tapahtunut positiivista kehitystä.

Yhdeksi uudeksi alueeksi voisin ottaa esille moottorisahaveistämisen. Moottorisahaveistäjissä on monia, jotka voisivat olla myös naivistien piirissä. Tämä tuli esille Pellossa, jossa olin hiljattain aiheeseen liittyvässä veistotapahtumassa. Siellä jopa tuomaristo nosti esille sen, että jossain teoksissa on naivistisia piirteitä

 

Digitaalinen taide – uhka vai mahdollisuus naivismille ?

Vaikea sanoa. Itsellä ei ole ollut kiinnostusta, mutta olen sitä mieltä, varmasti digitaalisestikin voi tehdä naivismia ja kyllä se naivismiin tyylisuuntana mahtuu. Digitaalisen taiteen menetelmistä itselle on ehkä tutuin videokamera, jolla olen tykännyt kuvata omia teoksiani, mutta en ole koskaan ajatellut tätä kuvaamista taiteen kulmasta.

 

Haastattelu tehtiin Iittalan Lasimäellä Kuvataiteen päivänä 10.7.2022.

Haastattelijana Juha Sipilä.

 

Lähteet:

Esa Leppänen: https://naivistit.fi/esa-leppanen-2/

Kimmo Kaivannon maalauksia: http://www.kimmokaivantofoundation.fi/teokset/maalauksia.html

Palsa-Museo: http://www.palsamuseo.fi/kalervo-palsa/

Martti Innanen – maalauksia: https://www.kaukosorjosensaatio.fi/martti-innanen-taulut-11pieni/

Ferdinand von Wright – Taistelevat metsot : https://www.kansallisgalleria.fi/fi/object/389906