Vietä ihana juhannus Iittalassa!

Naivistisen taiteen suurkatselmus Iittalan vanhalla puukoululla on avoinna juhannuksenakin joka päivä. Tule bongaamaan sen seitsemän kukkasta ja kokemaan keskikesän taika puukoulun ainutlaatuisessa tunnelmassa. Iittalassa kesä on Villi, vapaa ja värikäs!

Keräätkö tyynysi alle seitsemän kukkasta vai yhdeksän yrttiä juhannusyönä? Vai ajattelitko kävellä alasti takaperin halkopinoon, ja antaa pyllyyn tökkäävän halon kertoa, minkälaisen aviomiehen saat? Halkaistu tarkoittaa varattua tai leskimiestä, kokonainen vapaata.

Juhannuksena voi nähdä myös niityillä alasti kieriviä neitoja, metsissä virvatulta jahtaavia aartenetsijöitä ja lampien ja lähteiden reunalla veteen tuijottelevia puolison metsästäjiä. Kun päivä on pisimmillään, on myös taikamaailman ovet hieman enemmän raollaan. Silloin on hyvä ennustaa tulevaa ja vastauksia mieltä polttaviin kysymyksiin. Onhan juhannus keskikesän valon ja yöttömän yön juhla, mutta myös hedelmällisyyden juhla. 

Yrttejä voi bongailla kuitenkin myös Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyssä, jossa on esillä noin 400 naivistista teosta noin 50:ltä taiteilijalta. Voit aloittaa vaikka Minna Iso-Lähteenmäen Kellojen kokoontumisesta (kuva ylhäällä) ja jatkaa kohti Ritva Korhosen Mikro ja skooppiset -puureliefiä. Nämä yritit voit tallentaa muistoihisi, tai ostaa omaksesi – ellei kukaan toinen ole ehtinyt ensin. Näyttelyssä on myös hieman alastonta pintaakin, sillä Esa Leppäsen mainostyttö ei enää saa käyttää kansallispukua mainoksissa! Lue lisää Esa Leppäsestä ja muutamasta muustakin taiteilijasta tästä linkistä.

Naivistisesta taidenäyttelystä on kuitenkin turha etsiä niin sanottuja perinteisiä kukkatauluja. Naivistinen taide katselee maailmaa lempeän vinksahtaneesti. Kukkasia löytyy, mutta fokus on jossain muualla. Kukkasia kastelevassa pienessä haltijassa, kesäpäivän lempeässä yhdessä olon tunnelmassa tai polkupyörällä keulivassa mummossa. Painovoimaa uhmataan näyttelyssä tänä vuonna tuon tuosta, liikutaanpa sitten kuumailmapallolla tai avaruusraketilla. Arja Jäppisen parkouraajat ja musikantit tuntuvat venyttävän painovoiman käsitteenäkin uuteen muottiin.

Naivistit Iittalassa -kesänäyttely Villi, vapaa ja värikäs! on avoinna myös juhannuksena joka päivä klo 10–19. Tule kokemaan taidenäyttely juhannuksen taianomaisessa valossa Iittalan puukoululle!

 

Mikros ja Kooppiset, Ritva Korhonen.
China rose, Virve Niemi.
Ulpukkaunelmia, Kirsi Jalava.
Kesäuni, Kaarin Alsta.

Julkaistu: 18.06.2020 - Muokattu: 15.03.2024 |