Villi, vapaa ja värikäs!

Naivistit Iittalassa -kesänäyttely 4.6.–23.8.2020

Avoinna joka päivä klo 10–19

VILLI, VAPAA JA VÄRIKÄS

Jo 1800-luvun lopulla teollistuminen ja kaupungistuminen synnyttivät kuvataiteilijoissa vastareaktion. Tunnetuin ja äärimmäisin esimerkki on ranskalainen Paul Gauguin (1848–1903), joka matkusti Pariisista Tahitille.

Gauguin halusi löytää maalauksiinsa jotain ehdottoman alkuperäistä ja luonnonmukaista, mikä länsimaisista yhteiskunnista oli katoamassa. Samaan aikaan Kultakauden taiteilijamme etsivät Karjalasta omaa kansallista alkuperäänsä.

Naivismin pioneerin Henri Rousseaun (1844–1910) ei tarvinnut matkustaa kaukomaille. Hän löysi viidakkoaiheidensa ympäristön Pariisin luonnontieteellisestä museosta. Aivan hyvin hän olisi naivistille ominaisella fantasiakyvyllään voinut jatkaa matkaa vaikka avaruuteen. Oikeastaan hän tekikin niin maalauksessaan Nukkuva mustalainen (1897), joka oli tärkeä esikuva surrealisteille.

Surrealistit olivat erityisen kiinnostuneita matkasta, joka on maailman lyhin, mutta samalla haastavin. He etsivät oikeaa kompassisuuntaa alitajuntaan ja siellä lymyäviin salaisuuksiin. Sieltä he kokivat löytävänsä ihmisen villissä luonnontilassa.

Surrealistit ajattelivat niin, että päämäärä oli saavutettavissa taiteellisilla menetelmillä, joita ei hallitse tietoinen kontrolli eikä sääntöihin sidottu tyyli. Yhden tärkeän mallin he löysivät itseoppineiden taiteesta. Naivistit toimivat heille hyvinä matkaoppaina.

Edellä esitetystä voi varmistua, että naivismilla on ollut todella tärkeä rooli modernistisen taiteen kehityksessä. Nykytaiteessa sitä ei juurikaan tuoda esiin. Siksi onkin niin tärkeää, että naivistit omatoimisesti tunnistavat yhteytensä historiaan taiteellisen identiteettiinsä tärkeänä tukipisteenä.

Iittalan Naivismikeskus pyrkii monipuolistamaan näyttelytoimintaansa niin, että historia ja jatkuvasti muuttuva nykyaika kytkeytyvät vilkkaaseen vuoropuheluun. Kesänäyttelyllä on naivismikeskuksen kokonaisuudessa selkeä tehtävä: se on tarkoitettu aivan uusimman naivistisen taiteen esittelyyn. Kuraattorille kesänäyttelyn kokoaminen on antoisaa, sillä jatkuvasti eri puolilta Suomea löytyy naivisteja, jotka kesän aikana tulevat tutuiksi yli 20 000 näyttelyvieraalle.

Moni naivisti on myös todennut, että nimenomaan vierailu Iittalan kesänäyttelyssä antoi rohkeuden taiteen tekemiseen. Ehkäpä niin tapahtuu sinullekin.

Yhä edelleen itseoppineen taiteen sisältämä villiys ja vapaus sopivat vastareaktioksi aikamme tuottamalle stressille ja kiireelle, mitä yksikään teknologinen innovaatio ei ole kyennyt poistamaan. Taiteilijan rinnalla myös taideyleisö tunnistaa itsessään naivismista säteilevän vastareaktion lempeän vaikutuksen.

Kuin iskulauseeksi kesänäyttelylle sopii myös näyttelyvieraan lausahdus:

Tiesin, että näyttely on värikäs, mutta sehän on vielä värikkäämpi!

Hannu Castrén
kuraattori

KESÄN 2020 TAITEILIJAT

Alatalo Pirjo

Alsta Kaarina

Arhipov Sergei

Backlund Anita

Bergqvist Mia

Björnegran Marit

Engvall Stina

Hakanen Margit

Hannula Inka

Heikkilä Petra

Hurskainen Sinikka

Hämäläinen Merja

Iso-Lähteenmäki Minna

Jalava Kirsi

Jäppinen Arja

Kanerva Maija

Katajainen Aimo

Kivijärvi Reijo

Kokkonen Anneli

Kolari Riitta

Korhonen Ritva

Kåira

Laaksonen Martti

Lahtinen Lauri

Laine Matti

Lehto Sonja

Lehväslaiho Minna

Leppänen Esa

Levanto Seija

Lusa Talvikki

Lylynoja Salla

Mariano Luciana

Mikola Kati

Männistö-Koski Raija

Niemi Virve

Nokkala Raija

Nykänen-Naukkarinen Merja

Nyrén Kikka

Orkoneva Marjaana

Peltoniemi Terho

Pukki Heli

Pullinen-Valtonen Pirkko

Salminen Päivi

Tabell Jeroma

Törmälä Helena

Vallinoja Salla

Viikilä Eino

Vuorinen Aimo

Ylinen Pertti

Kesävieras

Koyama Yasushi