Naivistit Iittalassa -kesänäyttely 4.6.–23.8.2020
Avoinna joka päivä klo 10–19
VILLI, VAPAA JA VÄRIKÄS
Jo 1800-luvun lopulla teollistuminen ja kaupungistuminen synnyttivät kuvataiteilijoissa vastareaktion. Tunnetuin ja äärimmäisin esimerkki on ranskalainen Paul Gauguin (1848–1903), joka matkusti Pariisista Tahitille.
Gauguin halusi löytää maalauksiinsa jotain ehdottoman alkuperäistä ja luonnonmukaista, mikä länsimaisista yhteiskunnista oli katoamassa. Samaan aikaan Kultakauden taiteilijamme etsivät Karjalasta omaa kansallista alkuperäänsä.
Naivismin pioneerin Henri Rousseaun (1844–1910) ei tarvinnut matkustaa kaukomaille. Hän löysi viidakkoaiheidensa ympäristön Pariisin luonnontieteellisestä museosta. Aivan hyvin hän olisi naivistille ominaisella fantasiakyvyllään voinut jatkaa matkaa vaikka avaruuteen. Oikeastaan hän tekikin niin maalauksessaan Nukkuva mustalainen (1897), joka oli tärkeä esikuva surrealisteille.
Surrealistit olivat erityisen kiinnostuneita matkasta, joka on maailman lyhin, mutta samalla haastavin. He etsivät oikeaa kompassisuuntaa alitajuntaan ja siellä lymyäviin salaisuuksiin. Sieltä he kokivat löytävänsä ihmisen villissä luonnontilassa.
Surrealistit ajattelivat niin, että päämäärä oli saavutettavissa taiteellisilla menetelmillä, joita ei hallitse tietoinen kontrolli eikä sääntöihin sidottu tyyli. Yhden tärkeän mallin he löysivät itseoppineiden taiteesta. Naivistit toimivat heille hyvinä matkaoppaina.
Edellä esitetystä voi varmistua, että naivismilla on ollut todella tärkeä rooli modernistisen taiteen kehityksessä. Nykytaiteessa sitä ei juurikaan tuoda esiin. Siksi onkin niin tärkeää, että naivistit omatoimisesti tunnistavat yhteytensä historiaan taiteellisen identiteettiinsä tärkeänä tukipisteenä.
Iittalan Naivismikeskus pyrkii monipuolistamaan näyttelytoimintaansa niin, että historia ja jatkuvasti muuttuva nykyaika kytkeytyvät vilkkaaseen vuoropuheluun. Kesänäyttelyllä on naivismikeskuksen kokonaisuudessa selkeä tehtävä: se on tarkoitettu aivan uusimman naivistisen taiteen esittelyyn. Kuraattorille kesänäyttelyn kokoaminen on antoisaa, sillä jatkuvasti eri puolilta Suomea löytyy naivisteja, jotka kesän aikana tulevat tutuiksi yli 20 000 näyttelyvieraalle.
Moni naivisti on myös todennut, että nimenomaan vierailu Iittalan kesänäyttelyssä antoi rohkeuden taiteen tekemiseen. Ehkäpä niin tapahtuu sinullekin.
Yhä edelleen itseoppineen taiteen sisältämä villiys ja vapaus sopivat vastareaktioksi aikamme tuottamalle stressille ja kiireelle, mitä yksikään teknologinen innovaatio ei ole kyennyt poistamaan. Taiteilijan rinnalla myös taideyleisö tunnistaa itsessään naivismista säteilevän vastareaktion lempeän vaikutuksen.
Kuin iskulauseeksi kesänäyttelylle sopii myös näyttelyvieraan lausahdus:
Tiesin, että näyttely on värikäs, mutta sehän on vielä värikkäämpi!
Hannu Castrén
kuraattori
KESÄN 2020 TAITEILIJAT
Alatalo Pirjo
Alsta Kaarina
Arhipov Sergei
Backlund Anita
Bergqvist Mia
Björnegran Marit
Engvall Stina
Hakanen Margit
Hannula Inka
Heikkilä Petra
Hurskainen Sinikka
Hämäläinen Merja
Iso-Lähteenmäki Minna
Jalava Kirsi
Jäppinen Arja
Kanerva Maija
Katajainen Aimo
Kivijärvi Reijo
Kokkonen Anneli
Kolari Riitta
Korhonen Ritva
Kåira
Laaksonen Martti
Lahtinen Lauri
Laine Matti
Lehto Sonja
Lehväslaiho Minna
Leppänen Esa
Levanto Seija
Lusa Talvikki
Lylynoja Salla
Mariano Luciana
Mikola Kati
Männistö-Koski Raija
Niemi Virve
Nokkala Raija
Nykänen-Naukkarinen Merja
Nyrén Kikka
Orkoneva Marjaana
Peltoniemi Terho
Pukki Heli
Pullinen-Valtonen Pirkko
Salminen Päivi
Tabell Jeroma
Törmälä Helena
Vallinoja Salla
Viikilä Eino
Vuorinen Aimo
Ylinen Pertti
Kesävieras
Koyama Yasushi