Outi Markkanen, PISKI ja ANNIKI -näyttely Tampere-talon Talvipuutarhassa 20.11. – 6.12. 2018

Outi Markkasen näyttely Piski ja Anniki järjestetään Tampere-talon Talvipuutarha-galleriassa 20.11.-6.12.2018. Näyttely esittelee kaksi taiteilijan töissä esiintyvää uteliasta hahmoa. Piski on kuljeksiva koira, joka päätyy katsojaksi ja kokijaksi monenlaisiin tilanteisiin, tapahtumiin ja maisemiin. Piski on esiintynyt Outi Markkasen teoksissa jo vuodesta 1997 lähtien. Piski-teosten materiaalina on käytetty sekä lehdissä julkaistuja että taiteilijan itsensä ottamia valokuvia. Piski-hahmo valittiin vuonna 2018 kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnalliseksi symboliksi.
Piski ja Anniki on Outi Markkasen ensimmäinen yksityisnäyttely Tampereella. Näyttelyn toteuttamisessa ovat mukana Kulttuurikasvatusyksikkö TAITE, Tampereen taidemuseo, Jyväskylän taidemuseo sekä Tampere-talo. Vapaaehtoiset kulttuuriluotsit lähtevät pyynnöstä seuraksi myös Piski ja Anniki -näyttelyyn.
Lue alta taiteilijan oma kertomus Piskin ja Annikin synnystä!
Talvipuutarha-näyttelyn  hahmot Piski ja Anniki ovat taiteilijaminän ulokkeita, jotka ilmentävät sellaisia puoliani, jotka ehkä muuten jäisivät ilmaisematta. Piski on kuljeksiva koira, katselija, tarkkailija ja vaikutteiden kerääjä.
Piski-sarjoissa käytän materiaalina pääasiassa sanomalehdissä julkaistuja kuvia. Kuvia, joita olen pysähtynyt katsomaan ja joita toivon toisten ihmisten myös katsovan, pidempään kuin hetken tai ohimennen lehteä selaillessa. Sijoitan Piskin katsojaksi ja kokijaksi monenlaisiin tilanteisiin, tapahtumiin, maisemiin. Lehtikuvia olen kä
yttänyt sarjoissa ERÄÄN KOIRAN TUTKIMUKSIA, PISKI TAITEEN MAAILMASSA ja PISKI JA TYYPIT. PISKIN ALBUMI -sarjassa Piski esiintyy paikoissa, joissa itse olen ollut ja joista olen ottanut kuvat.
Piski on ollut olemassa taiteessani vuodesta 1997 alkaen. Jo vuosia olemassa ollut sunnuntaimaalarihahmo sai nimen Anniki alkuvuodesta 2017, jonka vietin Istanbulissa. Samoin kuin Piski on Anniki outsider, varjo, joka tulee mustan värinsä kautta näkyväksi. Myös Anniki on keräilijä, se tallentaa näkemänsä ja ideoidensa lisäksi tavaroita: esineitä, ehjiä ja risoja, kirjoja, postikortteja ja -merkkejä, löytöjä luonnosta, oksia, juuria, lehtiä, kiviä, simpukoita… Melkein mitä vain, mistä vain, milloin vain!
Istanbulissa löydöistä ja kokemuksista syntyi teoskokonaisuus Lentävällä matolla, 18 kollaasin sarja, joka on mukana näyttelyssä.  Piski, yksi Annikin kääpiömäistä sukua edustava hahmo ja kaksi apinaa ovat vanerista tehtyjä veistoksia, jotka täydentävät näyttelyä.

Julkaistu: 08.11.2018 - Muokattu: 15.03.2024 |