Pertti Ylinen

PERTTI YLINEN

s. 1947

Asuu ja työskentelee Vantaalla.

Pertti Ylinen muistaa piirtäneensä sarjakuvia jo ennen kuin osasi kirjoittaa. Se oli hänen tapansa leikkiä mielikuvitusleikkejä. Siksi oli myös luonnollista, että hän myöhemmin hankki öljyvärit ja alkoi maalata.

Maalaaminen on minulle henkisesti tosi tärkeää, on tunne, että on ”pakko maalata”.

Ylinen on ollut mukana Naivistit Iittalassa -näyttelyissä jo vuodesta 1996. Hänen mukaansa kesänäyttelyt tuovat naivismia tunnetuksi suurelle yleisölle, millä on suuri merkitys myös hänelle naivistisena maalaarina. Kun taulut on lähetetty Iittalaan, on yksi vuoden tärkeimmistä tavoitteista saavutettu.

Pertti Ylinen sanoo maalaavansa sitä, mikä hänelle on ominaista ja mieleistä ja mikä tulee luonnostaan. Näkemyksellään hän kiteyttää myös yhden naivismin keskeisen piirteen: naivismi syntyy pakottomasti henkilökohtaisesta ilmaisun tarpeesta. Ilmeisesti juuri tästä syystä hän ei määrittele täsmällisesti omaa kehitystään maalarina, vaan aprikoi, että ehkä hänen maalaustyylinsä on vuosien varrella kehittynyt johonkin suuntaan. Kun hyvä aihe tulee mieleen, hän maalaa siitä taulun. Sitten tulee seuraava hyvä aihe.

Taiteilija on ehdoton siinä, että jokaisen maalauksen syntyyn pitää olla jokin syy:

Ei riitä, että se on pelkkä taulu.

Yksi hänen tuotantoaan yhdistävä piirre liittyy selvästi suomalaisen elämänmuodon auvoisten, pilvipoutaisten hetkien kuvaamiseen. Sellaisesta useimmat yhä vielä kaamosajan työstressin keskellä unelmoivat ja aivan liian harvoin saavat siihen lopulta mahdollisuuden.

Pertti Ylinen maalaa helein värein ja täsmällisesti. Miniatyyrikoko korostaa yksityiskohtien huolellisen kuvaamisen merkitystä. Ylisen taidetta huomaa katsovansa miltei nokka kiinni maalauksissa. Pienestä avautuu suuri maailma, ja se on kiehtovaa.