Possutkin lentää Iittalan naivistisella taideasemalla

Ilmalennolla Iittalaan

Pirkko Pullinen-Valtonen maalaa mielellään eläimiä. Hänen elämillään ei ole vaatteita päällä, ellei kyseessä ole sirkusnorsu. Ne eivät myöskään tee asioita, joihin eivät ruumiinrakenteensa vuoksi kykene. Niinpä possu roikkuu sateenvarjosta saparollaan, puput istuvat sateenvarjon kyydissä ja musta koira roikkuu sateenvarjon kahvasta hampaillaan. Eläimillä on lempeä, suorastaan rakastava katse, joka ilahduttaa varmasti asemalla kulkijoita.

Pirkko Pullinen-Valtonen maalaus Iittalan taideaseman kaivonrenkaisissa kuvaa Ilmalentoa. Hän ei osaa sanoa, mistä ajatus ilmalennosta alun perin tuli. – Ehkä sillä on jotain tekemistä sanonnan ”Sataa kissoja ja koiria” kanssa. Ja kun asemalla ollaan, onhan se naivistisen luontevaa, että osa matkustajista saapuu ilmateitse.

Pohjasuunnitelma muuttui matkalla

Alkuperäisessä suunnitelmassa kaivonrenkaat muodostivat tornin. Suunnitelma ei kuitenkaan toteutunut. Rakennelman tukeminen ja perustaminen olisi tullut liian kalliiksi, joten nyt renkaat ovat asemalla itsenäisinä elementteinä molemmin puolin rataa. Kaareva pinta oli taiteilijalle haastava maalattava. Pirkko maalasi renkaat kotipihassaan. Renkaat kipattiin siten, että kaksi niistä osuivat hiukan liian lähellä toisiaan. – Ensimmäisestä hetkestä, kun renkaat tulivat pihalle, tuli tunne, että täytyy alkaa heti tekemään. Säät osuivat työskentelyajaksi aivan nappiin. Joskus on vappunakin ollut vielä lunta maassa, mutta juuri tälle keväälle osuivat lämpimät ja kauniit säät. Maalaukset valmistuivat noin 12 päivässä. – Enkä edes maalannut kokonaisia päiviä. Vaikka kaareva pinta oli haastava, oli työ hauskaa. Mukavaa oli, ettei työ vaatinut kiipeilyä, eikä se hirveästi eronnut pienemmän taulun maalaamisesta. Itse maalaustyö oli yllättävänkin samanlaista, voisihan sitä tehdä enemmänkin isoja töitä, hän kertoo.

Edesmenneet lemmikit taiteeksi

Biologiaakin opiskelleelle taiteilijalle eläimet ovat olleet aina tärkeitä. Hän kertoo ”yrittäneensä olla” luonnonsuojelija koko elämänsä. Usein hänen eläinhahmonsa ovat muotokuvia edesmenneistä lemmikeistä. Yksi onkin ikuistettu kaivonrenkaaseen, nimittäin se hampaillaan sateenvarjosta roikkuva koira. Iittalan naivistisen aseman kaivonrengasmuraalit ovat Pirkko Pullinen-Valtoselle ensimmäinen tilaustyö taiteilijana. Tilaustöitä hän on tehnyt aiemmin graafikkona ja kuvittajana. Hän on ollut mukana Naivistit Iittalassa -näyttelyissä vuodesta 2012. •

Iittalan Taideasema avataan lauantaina 9.6.2018. Avajaisjuhlallisuudet rautatieasemalla klo 13.30, Kotkajärventie, Asemakuja.

 

Teksti Susanna Mattila

Kuvat Pirkko Valtonen-Pullinen ja Susanna Mattila

Julkaistu: 31.05.2018 - Muokattu: 15.03.2024 |