Raija Männistö-Koski

RAIJA MÄNNISTÖ-KOSKI

s. 1948

Asuu ja työskentelee Kurikassa.

Jo aivan nuoresta asti kuvataide ja kädentaidot ovat antaneet suunnan Raija Männistö-Kosken elämälle. Nuoruudessaan hän opiskeli myös Vapaassa taidekoulussa Helsingissä Unto Pusan johdolla. Koulu on perustamisestaan asti keskittynyt erityisesti maalauksen perusominaisuuksiin, väriin, sommitteluun ja muotoon.

Nuo ominaisuudet on havaittavissa myös Männistö-Kosken maalauksista, mutta omintakeiseen yhteyteen liittyneenä. Kotisivullaan hän määrittelee itsensä naivistiksi. Maalausten lisäksi hän tekee puureliefejä.

Maalausten pääosassa ovat olleet maaseudun ihmiset, joiden työt, toimet ja sosiaalinen elämä antavat alati uusia aiheita:

Olen aina tykännyt maalata ihmisiä, varsinkin naisia. Maalausteni ihmiset ovat yleensä pyyleviä, isonenäisiä, pyöreäposkisia ja pienistä asioista ilahtuvia.

Taiteellisessa mielessä nämä elämänmakuiset ihmiset, jotka eivät laihdutusvinkeistä stressaannu, on kuvattu anatomisen selväpiirteisesti, mutta klassista figuurikuvausta reilusti kansanomaistaen. Lempi syntyy heinäpellolla ja komeaa traktorikuskia liehitellessä. Vanhemmiten tulisuudelman korvaa kumppanin selänpesu saunan lauteilla. Männistö-Koski on maalannut laajan sarjan sauna-aiheesta ja naisten uima- ja kylpyiloittelusta.

Maalausten miljöönä on aina taiteilijan kotiympäristö Etelä-Pohjanmaalla. Sitä korostavat usein myös teoksille annetut nimet, joihin taiteilija on saanut hersyviä aineksia paikallisesta murteesta ja sananparsista. Ihmiset ovat kuitenkin aina pääosassa niin aiheen antajina kuin sommitelman rakentajina. Taiteilija onkin todennut, että maisemat ovat hänen maalauksissaan vain höysteenä.

Viimeaikaisin maalaustuotanto sisältää ennen kaikkea lapsiaiheita. Onnellisella tavalla myös tämä aihe kumpuaa aivan läheltä. Maalauksissa on vahva ”mummunäkökulma”:

Kun nyt olen neljän pienen mumma niin sitten on nuo aiheet ympärillä.

http://www.raijamannistokoski.fi/