Raija Nokkala

RAIJA NOKKALA

s. 1956

Asuu ja työskentelee Uudessakaupungissa.

Raija Nokkalan elämä on ollut niin toiminnallista, että liuska täyttyisi pelkästään erilaisten tekemisten luettelosta. Hän on toiminut puheterapeuttina, erityisopettajana, näytelmäkirjailijana sekä teatteritaiteen opettajana ja ohjaajana. Taiteen palo on ollut kuitenkin niin voimakas, että kiireenkin keskellä hän on maalannut tarvittaessa vaikka yöaikaan. Ensimmäisen yksityisnäyttelyn hän piti vuonna 1986 ja sen jälkeen niitä on ollut jo toistasataa. Ulkomaisiin näyttelyihin hän alkoi osallistua 1990-luvun alussa.

Taistelu ajasta oli taiteen kannalta oikea päätös. Raija Nokkala siirtyi päätoimiseksi kuvataiteilijaksi vuonna 2002. Päätöksen jälkeen yöaikaan sijoittunut maalaaminen saikin osakseen päivän valoisimmat tunnit.

Kun presidentti Tarja Halonen vieraili Uudessakaupungissa 2000-luvun alussa, hän kutsui taiteilijan tuomaan maalauksensa Kultarantaan yhdessä kaupungin johdon kanssa. Vierailun yhteydessä presidentti ehdotti, että kaupungissa voisi toimia oma erityinen taidetalo. Siitä Raija Nokkala sai kimmokkeen Pilvilinnan rakentamiseen, josta on vuosien aikana tullut kaupungin suosituin matkakohde.

Taidetalo Pilvilinna valmistui vuonna 2011 meren rantaan perheen vanhalle kesämökkitontille. Taidetalo muutti vielä kerran taiteilijan maalausrytmiä, sillä kesäaika on varattu Pilvilinnan vieraille ja teatterille. Taiteilija kirjoittaa ja dramatisoi näytelmät yhdessä miehensä kanssa. Vasta, kun kesäkauden tapahtumat ovat ohi, taiteilija kipuaa Pilvilinnassa olevaan torniin ja alkaa maalata. Kesään mennessä siellä on syntynyt teoksia näyttelyihin koti- ja ulkomailla ja tietysti Pilvilinnan kesänäyttelyyn. Maalausten lisäksi kesänäyttelyyn valmistuu noin sata pienoisveistosta, jotka vierailija kohtaa Pilvilinnan piha- ja metsäalueilla.

Erään Pilvilinnassa vierailleen blogista löytyy täsmällinen kuvaus nähdystä: Nokkaloitten koti on kuin Raijan taide – iloista, värikylläistä, yllätyksiä tarjoavaa, hyväntuulista ja pehmeää. Taiteilija itse on todennut, että hänen taiteensa on julistusta paremman maailman puolesta, maailman, jossa kaikki ovat ystäviä keskenään. Siihen hän tarvitsee avukseen koko satumaisen metsänväen, kuten maalauksista voi nähdä.

Pilvilinna on kuin naivistinen kokonaistaideteos. Kun Nokkala yleensä jatkaa maalaamista myös kehyksiin, Pilvilinnan kohdalla on käynyt niin, että hän on aivan kuin jatkanut maalaamista vielä kehysten ylikin, jatkanut ja jatkanut… Samalla taideteosten sisältämä fantasiamaailma on täyttänyt koko taiteilijakodin visuaalisuudellaan. Elämään eivät kehykset sovikaan, tai se muuttuu koordinoiduksi suorittamiseksi ja byrokratiaksi.

On varmaan paljon myös ihmisiä, jotka tuntevat Raija Nokkalan maalaukset parhaiten hänen taidekorteistaan. Hän aloitti taidekorttien tekemisen jo 1980-luvun lopulla. Vuosittain syntyy uusia kortteja taiteilijalle tärkeimmistä uusista maalauksista. Nyt sarjaan kuuluu jo yli 300 erilaista korttia.

taidetalopilvilinna.fi