Satumetsän asukit Iittalan asemalla

Satumetsän asukit matkalla näyttelyyn

Kikka Nyrén hyrisee tyytyväisyyttä. Suuret maalaukset Iittalan aseman alikulkukäytävän molemmin puolin ovat hyvässä vauhdissa. Ilmat ovat olleet ihanat, välillä hiukan liiankin lämpimät.

– Tosi kivat paikat sain näille maalauksille, eikä ole palellut maalatessa. Olen pyrkinyt aina työskentelemään aurinkoa välttäen, hän kertoo.

Lahtelainen Kikka Nyrén on asunut Iittalassa pienessä mummon mökissä koko yhdeksänpäiväisen maalausrupeamansa ajan. Sekin on ollut mukavaa vaihtelua, ja viikonlopun hän vietti kotonaan Lahdessa.

Naivistit Iittalassa -säätiö pyysi alun perin Kikkaa tekemään ehdotuksen Iittalan naivistisen taideaseman muraaliksi. Syntyi satumetsä, jossa erilaiset metsän- ja sirkuseläimet ovat vauhdilla menossa kohti Iittalan näyttelyä. Puiden latvoissa laululinnut sirkuttavat ja oravat naksuttelevat.

Betonin syvennykset puiden rungoiksi

Maisema on iloisen keltainen, puut keväisen vihreitä ja kettu kirkkaan punainen. Muraalien maalaamiseen Kikka käyttää sokkelimaalien huomiovärejä. Niitä, joita yleensä rakennuksissa käytetään huomattavan vähäisiä määriä.

Kikan maalausurakka alkoi suoraan hahmojen luonnostelusta, sillä keltaisen pohjavärin maalaustyö teetettiin maalausliikkeellä. Etumatkasta huolimatta Kikka teki pitkää päivää. Hän nousi joka aamu kuudelta, tuli seitsemäksi alikulkutunnelille. Päivä päättyi yleensä kahdeksalta illalla. Välissä täytyi pitää tietenkin pakollisia ruoka- ja vessataukoja, joita varten hän fillaroi lainapyörällä majapaikkaansa.

– On ollut ilo tehdä tällaista isoa maalausta. Ja olen todella iloinen, kun sain nämä paikat. Tarjousta tehdessäni kuvittelin, että maalaus tulee tunneliin. Päädyissä maalaukset ovat hyvässä valossa ja ne näkyvät kaikille, jotka tunnelissa kulkevat, hän toteaa.

Todellisuudesta täytyy vapautua aika ajoin

Alikulkutunnelin päissä betoniin on valettu pystyt syvennykset, mikä olisi voinut toisenlaisen maalauksen kohdalla tuottaa ongelmia. Kikka otti syvennykset hyötykäyttöön, niistä tuli satumetsän puiden rungot.

– Maalaan kerros kerrokselta, joten kaikki neljä muraalia ovat yhtä aikaa kesken. Ohikulkijat eivät ole tätä huomanneet, vaan kyselevät ihmeissään, että joko nämä ovat valmiita, hän kertoo.

Kikka Nyrénin maalausten maailmassa perspektiivit ovat vääristyneet, ja naamat ovat vinossa. Ketun molemmat silmät ovat näkyvissä, vaikka oikeasti ei tietenkään ole.

Nyrén sanookin, että maalaus näyttää kivemmalta, kun se on vähän väärin tehty. Yleensä, jos maalaaminen alkaa jumittaa, on todellisuus alkanut hiipiä liikaa maalauksen maailmaan.

– Välillä täytyy muistuttaa itseään, että todellisuutta pitää karttaa. Todellisuudesta täytyy vapautua, hän sanoo.

“Kuin paraatiisiin ajaisi!”

Palaute maalauksista on ollut poikkeuksetta positiivista. Haastatteluhetkellä isä ja poika pyöräilevät alikulkutunneliin, ja tekevät äkkijarrutuksen. Seinään on ilmestynyt kettu, ja pieni poika tulee katsomaan sitä oman kettukaverinsa kanssa, joka matkustaa pyörän sarviin kiinnitettynä.

– Eräs vanhempi mies ajoi tästä eräänä päivänä pyörällä, pysähtyi kohdallani ja sanoi, että tämä on kuin olisi paratiisiin ajanut, Kikka Nyrén kertoo hymyillen.

Suurten muraalien tekeminen ei voisi enempää poiketa Kikan normaalista taiteellisesta työskentelystä. Yleensä hän maalaa pienikokoisia maalauksia täynnä yksityiskohtia. Suuri koko on kuitenkin tuntunut inspiroivalta, ja saanut haaveilemaaan isommista kankaista. Kotona odottaakin noin metri kertaa metrinen kangas kiilakehyksissä.

– Ensi syksynä on Lapuan taidemuseossa 10 naivistimaalarin näyttely, sinne voisi ehkä tehdä yhden ison maalauksen, hän suunnittelee.

Kikka Nyrénin maalauksia on esillä tänäkin kesänä Iittalan lisäksi muun muassa Varkaudessa, Väinölän taidekeskuksessa ja ulkomailla. Hän voitti Belgiassa Liegen kaupungissa olevan Warouxin naivistibiennaalen Prix Juryn kaksi vuotta sitten, ja on tänä vuonna maalannut näyttelyn julisteen. Näyttelyyn on tulossa töitä viideltätoista suomalaistaiteilijalta.

Warouxin linnan biennaalen lisäksi Nyrénin töitä on muun muassa Belgiassa Bryggessä ja Katowichin naivismifestivaalilla.

Lauantaina 9.6. Upea Iittalan kesänavaustapahtuma Lasimäellä ohjelmaa koko päivän, Naivistisen juna-aseman avajaiset, Suvikortin päivä Iittalan yhteiskoululla ja kaikkea muuta mukavaa koko perheelle.

Teksti Susanna Mattila

Kuvat Pirkko Valtonen-Pullinen

Julkaistu: 03.06.2018 - Muokattu: 15.03.2024 |