Seija Levanto

SEIJA LEVANTO

s. 1960, asuu ja työskentelee Nakkilassa.

Joskus on hyvä tietää, mikä on taideteosten tekniikka ja miten ne ovat syntyneet. Seija Levannon maalaukset ovat juuri sellaisia. Hän on kehittänyt menetelmän, jossa hän yhdistää toisiinsa taidekäsityöläisen taustansa ja intohimonsa maalaamiseen.

Levannon tekniikkoina on silkki- ja akryylimaalaus. Ensin hän maalaa silkkimaalaukseen tarkoitetuilla väreillä raakasilkille, mistä syntyy kuvien valohämyinen ja heleä atmosfääri. Tekovaiheen vapaamuotoisuus tuottaa yllätyksiä, mikä inspiroi taiteilijaa ja vaikuttaa seuraavan vaiheen ratkaisuihin. Raakasilkin karkea pinta antaa miellyttävää vastahankaa siveltimen kululle ja korostaa kuin materiaalin itsensä sisältämänä bonuksena aiheen dramaattisia sävyjä.

Pohjamaalauksen päälle Levanto maalaa akryyliväreillä mielessään olevan idean. Silkkimaalauksen abstraktilta vaikuttava pinta liittyy silloin taustaksi figuratiiviselle aiheelle. Tekniikka ja ilmaisutapa muuttuvat radikaalisti. Taiteilija nopeat liikeradat vaihtuvat hitaiksi ja täsmällisiksi. Hän käyttää lyhyitä ja usein pistemäisiä siveltimenvetoja. Vähitellen kaksi tekniikkaa alkavat palvella samaa päämäärää. Lopputuloksena on taideteos, jonka tunnistaa epäröimättä Seija Levannon tekemäksi.

Tausta säteilee salaperäistä, usein suorastaan kosmista valoa, joka yhdessä symbolistisen aiheen kanssa luo kuvaan kaihoisan, melankolisen ja lyyrisen tunnelman. Kun taideteos alkaa vaikuttaa katsojaan, hän ei enää ajattele sen tekniikkaa, vaan peilaa näkemäänsä omaan tunnemuistiinsa.

Vuonna 1998 Levanto perusti käsityötuotteita markkinoivan Silkki-ikkuna -yrityksen. Kun hän sitten löysi maalaamisen ja kahdelle tekniikalle mielekkään synteesin, hän siirtyi taidemaalariksi. Vuodesta 2008 Seija Levanto on toiminut päätoimisesti kuvataiteilijana.

Työhuone ja Galleria Seija Levanto, Harjavallantie 6, 29250 Nakkila

www.seijalevanto.fi