Sergei Arhipov

SERGEI ARHIPOV

s. 1956

Asuu ja työskentelee Helsingissä.

Sergei Arhipov muutti suomalaisena paluumuuttajana Murmanskista Turkuun vuonna 1998. Hänen äidinisänsä oli kotoisin Nurmeksesta ja äidinäiti Kittilästä. Koulutukseltaan Arhipov on venäjän kielen ja kirjallisuuden maisteri. Murmanskissa hän työskenteli toimittajana ja aloitti kuvataiteilijana vuonna 1990.

Vuonna 1991 hänen teoksiaan oli esillä Murmanskin Taidemuseossa ja seuraavana vuonna Rovaniemen Taidemuseossa. Erityisen kannustavana hän pitää Ars Jok´vars -näyttelyä Jämsässä vuonna 2002, jolloin hän saavutti kolmannen sijan yleisöäänestyksessä näyttelyn kiinnostavimmasta taiteilijasta. Voipa olla niinkin, että Iittalassa hän on monen katsojan mielestä jo selvä ykkönen.

Suomessa työskentelee useita venäjältä muuttaneita taiteilijoita, jotka ovat saaneet maan akateemiseen traditioon perustuvan taidekoulutuksen. Arhipov on itseoppineena taiteilijana poikkeus. Hänen maalauksissaan voi tunnistaa vaikutteita venäläisestä kansantaiteesta ja löytää yhtymäkohtia venäläis-ranskalaiseen taidemaalariin Marc Chagalliin. Molempien kohdalla vakuuttuu siitä, että maalaamalla taiteilija kykenee ilmaisemaan muistojaan, kaipuutaan ja unelmiaan. Sellaisessa maalauksessa lehmäkin osaa lentää.

Ehkäpä akateeminen tausta on vaikuttanut siihen, että Arhipov rohkenee suhtautua maalaamiseen opitusta vapaana alueena. Hän onkin todennut:

Pyrin maalaamaan kuin lapsi, joka ottaa ensimmäistä kertaa kynän käteensä ja alkaa piirtää.

Arhipovin maalauksia hallitsee pastellinomainen, heleä kolorismi, joka usein jatkuu myös kehysten värivalinnoissa. Uusi teos saa aina alkunsa jostain tarinasta.

Runsaassa ja monipuolisessa tuotannossa kiinnittyy huomio Maapallo-sarjaan. Ne ovat kuin matkamiehen maailmankarttoja, jotka ilmaisevat vertauskuvallisesti, että koti on siinä paikassa, mihin hän laskee reppunsa. Arhipovin kohdalla pitää vielä hieman varioida nykynomadin slogania ja asettaa repun rinnalle myös maalausteline.

Suomessa Sergei Arhipov on jatkanut toimittajan, kirjailijan ja opettajan töitään. Yhä useampi tuntee hänet jo ennen kaikkea kuvataiteilijana.