Anne_Leppanen_Munina_helpompia_Akryyli_2022

TAIVAS KATTONA 16.5.–28.8.2022

Naivistit Iittalassa -säätiön kesänäyttelyssä kurkotetaan tänä vuonna taivaisiin. Näyttelyn nimi on Taivas kattona, ja se on, jos mahdollista, entistäkin värikylläisempi. Näyttelyn kuraattori Veikko Halmetoja viittaa näyttelyn nimellä unelmiin, jotka voikukan hahtuvien tapaan lentävät kohti korkeuksia. Aivan kuten Kati Mikolan maalauksessa, joka on tämän kesän näyttelyn julisteessa.

– Nimi viittaa toiveisiin ja haaveisiin, jotka voivat nyt pandemian hiipuessa toteutua. Näen että jokaisen ihmisen on syytä saada tilaisuus haaveilla ja sukeltaa unelmiin. Siksi vain taivas on kattona.

Upeita taiteilijoita, hienoja teoksia ja hyvää kesämieltä – niistä on Iittalan kesänäyttely tehty. Veikko Halmetojan mukaan näyttelyssä on paljon perinteistä Iittalan ydintä, vahvaa ja vakaata naivismin henkeä. Klassista naivismia, jossa maaseutu näyttäytyy lintukotona ja jossa kissoilla ja koirilla on paljon inhimillisiä piirteitä. Toisaalta mukana on myös pieniä, uusia juttuja. Kuten esimerkiksi videoteos sekä valokuvataidetta.

– Tämä ei ole iso muutos viidenkymmenen taiteilijan joukossa, mutta koen uusien tekniikoiden laajentavan mukavasti käsitystä naivistisen taiteen olemuksesta, Halmetoja sanoo.

Uudet taidemuodot löytyivät kahta kautta. Videotaiteilija Saija Mäki-Nevala tarjosi  itse teostaan näyttelyyn hakuprosessin kautta. Lydia Toivasen valokuvat taas löytyivät Instagramin kautta. Halmetoja alkoi seurata Toivasta sosiaalisessa mediassa ja löysi tämän teoksista naivistisia sävyjä, huumoria ja leikkimieltä.

– Kutsuin mukaan myös yhden erityistä tukea tarvitsevan taiteilijan, Aleksiina Salmen. Osa hänen teoksistaan on selkeästi naivistisia, mutta mukana on myös sarja maalauksia, jotka lähentelevät realismia. Koen, että esimerkiksi kehitysvammaisten ja autismin kirjon taiteilijoiden tulee voida osallistua kaikkiin näyttelyihin, ei vain heille itselleen räätälöityihin tapahtumiin.

Veikko Halmetoja kuratoi Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyn nyt toista kertaa.

Julkaistu: 05.06.2022 - Muokattu: 15.03.2024 |