Tarja Polari

TARJA POLARI

s. 1943

Asuu ja työskentelee Vantaalla.

Tarja Polari lahjoitti vuonna 2018 Naivistit Iittalassa säätiölle useita maalauksiaan tuotantonsa eri vaiheista. Lahjoituksesta kiitollisena säätiö halusi esittää osan maalauksista heti seuraavassa kesänäyttelyssään Uskalla iloita! Polarin taide suorastaan alleviivaa näyttelyn otsikkoa.

Lahjoituskokoelman voisi sekä tyyliltään että aihepiiriltään jakaa kahteen osaan. Mukana on useita teoksia, jotka edustavat perinteistä suomalaista naivismia ja sitten ryhmä, joka suorastaan shokeeraa omaperäisyydellään. Maalauksia katsoessa alkaa automaattisesti pohtia, miksei niitä ole nostettu näkyvämmin esiin Suomen taiteessa. Tarja Polari olisi sellaisen huomion ansainnut.

Polari löysi ainekset persoonalliseen taiteeseensa jo 1960-luvulla. Vuosikymmentä on luonnehdittu kokoavasti kokeilevaksi 60-luvuksi, johon Polarin taidekin on liitettävissä. Vaikka nykynäkökulmasta saattaa tuntua ristiriitaiselta, hänet väkisinkin yhdistää yhteen kokeilevan 60-luvun monista tyyleistä, pop-taiteeseen. Pop-taiteen piirissä hän on kuitenkin tyylin kannalta yhtä omaperäinen tai marginaalinen taiteilijapersoona kuin värillisiä puuveistoksia tehnyt Heikki Virolainen.

Virolainen etsi aiheensa Kalevalasta, kun taas Polarin maalaukset synnyttävät voimakkaita mielleyhtymiä Etelä-Amerikan inkojen ja mayojen taiteeseen. Heti kun ajatus matkaa kauas menneisyyteen, se palaa yhtä nopeasti nykyaikaan. Polarin karnevalistisissa kuvissa on juuri sellaista visuaalisuutta, jonka voisi kohdata graffiteina urbaanissa ympäristössä. Samaan mielleyhtymien ja ihastuksen piiriin liittyy kesänäyttelyn järjestäjien oikeaoppinen idea painaa kuva Polarin maalauksesta t-paitaan.

Tarja Polari itse luonnehtii taidettaan seuraavasti:

Maalausteni aiheita ovat vuosikymmenien aikana olleet mm. ihmiset, eläimet, kasvit, naamiot, solut, siivet, aurinko ja kuu. Työni ovat voimakkaita, kirkkaan värisiä, leikkimielisiä, humoristisia ja niistä löytyy erotiikkaakin. Olen kiinnostunut muinaisista kulttuureista, ja se näkyy töistäni.

Tarja Polari on taiteilijakodin lapsi Seinäjoelta. Siten Etelä-Pohjanmaa ja Etelä-Amerikka asettuvat aivan kuin rajanaapureiksi hänen taiteessaan. Isältään, taidemaalari Oiva Polarilta (1912–1996), Tarja Polari sai tärkeimmät taideoppinsa. Oiva Polari on tunnettu pohjanmaan lakeuksien maalarina, joka oli mieltynyt sinisävyihin. Nelimarkka-museossa oli esillä 15.12.2018–10.2.2019 näyttely POLARIT – ISÄ JA TYTÄR.

Tarja Polarin ensimmäinen yksityisnäyttely oli Helsingissä vuonna 1970.  Taiteilijan retrospektiivinen näyttely oli esillä Seinäjoen Taidehallissa vuonna 2003.  Naivistit Iittalassa -näyttelyissä hän on aikaisemmin ollut mukana vuosina 1989–1992.

http://www.elisanet.fi/tarja.polari/