Uskalla iloita! 18.5.-25.8.2019

Kun on kerran vieraillut Naivistit Iittalassa -näyttelyssä, haluaa sinne seuraavana kesänä uudestaan.
18.5.2019 Iittalassa aukesi 31. naivistisen taiteen kesänäyttely.

 

Kyse ei ole mainoslauseesta, vaan johtopäätös, joka perustuu yleisön reaktioihin. Ilmiselvästi näyttelylle on muodostunut vuosien ja jopa vuosikymmenten aikana oma uskollinen yleisönsä ja koko ajan mukaan liittyy uusia naivistisen taiteen “faneja”.

Vuonna 2018 kävijämäärä ylitti 20 000:nen maagisen rajan, mikä on kuuman kesän tulokseksi huikea. Selitys voi silti olla varsin yksinkertainen: Iittalaan on pakko päästä, satoi tai paistoi!

Kesänäyttelyn henkilökunnan mukaan yleisöpalautteessa toistuu yksi erityinen sisältö. Moni kävijä on todennut, että sisään astuessa mieli oli täynnä huolta ja murhetta, mutta näyttelyssä se vaihtui ilontunteisiin. Jos siis näyttelytilasta kuuluu jopa remakkaa naurua, kyse ei ole provokaatiosta saati etikettivirheestä, vaan taiteen sensuroimattomasta vaikutuksesta vastaanottajaansa. Naivismin resepti toimii.

Ilon julkinen ilmaisu ei välttämättä ole aivan ongelmaton asia, olipa se kuinka vilpitöntä tahansa. Tuntuu, että ihmisen pitäisi kätkeä ilo sisälleen samaan tapaan kuin rikas salaa varallisuutensa tai Raamatusta tuttu leski roponsa. Taiteen piirissä puhutaan paljon elämyksellisyydestä, mutta edelleen taiteen korkeakulttuurista arvoa heijastaa vakava syvämietteisyys.

Tällä hetkellä nykytaiteelta vaaditaan kantaaottavuutta globaalin ahdistuksen ehdottomuudella. Samalla edellytetään, että otsarypyt eivät ole ilon tuomia, vaan huolestuneen tietoisuuden aiheuttamia. Naivistitaiteilijat torjuvat tällaisen yksioikoisuuden ja elämän vastatuulia kokeneina puolustavat myös ihmisen oikeutta optimismiin.

Uskalla iloita! onkin oikeastaan yleisön antama nimi kesän 2019 näyttelylle. Samalla se edustaa myös itse taiteilijhoiden kannanottoa elämänmyönteisen asenteen puolesta. Se, jos jokin on viisautta.

Näyttelyn kuraattori
Hannu Castrén

[envira-gallery id=”3977″]