VILLI, VAPAA JA VÄRIKÄS -KESÄNÄYTTELY 16.5.-23.8.2020

Naivistit Iittalassa -kesänäyttely on avoinna 4.6.-23.8.2020 avoinna joka päivä klo 10-19. (Päivitämme tietoa facebookissa ja kotisivuilla.)

Jo 1800-luvun lopulla teollistuminen ja kaupungistuminen synnyttivät kuvataiteilijoissa vastareaktion. Tunnetuin ja äärimmäisin esimerkki on ranskalainen Paul Gauguin (1848-1903), joka matkusti Pariisista Tahitille.

Gauguin halusi löytää maalauksiinsa jotain ehdottoman alkuperäistä ja luonnonmukaista, mikä länsimaisista yhteiskunnista oli katoamassa. Samaan aikaan Kultakauden taiteilijamme etsivät Karjalasta omaa kansallista alkuperäänsä.

Naivismin pioneerin Henri Rosseaun (1844-1910) ei tarvinnut matkustaa kaukomaille. Hän löysi viidakkoaiheidensa ympäristön Pariisin luonnontieteellisestä museosta.  Aivan hyvin hän olisi naivistille ominaisella fantasiakyvyllään voinut jatkaa matkaa vaikka avaruuteen. Oikeastaan hän tekikin niin maalauksessaan Nukkuva mustalainen (1897), joka oli tärkeä esikuva surrealisteille.

Surrealistit olivat erityisen kiinnostuneita matkasta, joka on maailman lyhin, mutta samalla haastavin. He etsivät oikeaa kompassisuuntaa alitajuntaan ja siellä lymyäviin salaisuuksiin. Sieltä he kokivat löytävänsä ihmisen villissä luonnontilassa.

Surrealistit ajattelivat niin, että päämäärä oli saavutettavissa taiteellisilla menetelmillä, joita ei hallitse tietoinen kontrolli eikä sääntöihin sidottu tyyli.  Yhden tärkeän mallin he löysivät itseoppineiden taiteesta. Naivistit toimivat heille hyvinä matkaoppaina.

Edellä esitetystä voi varmistua, että naivismilla on ollut todella tärkeä rooli modernistisen taiteen kehityksessä. Nykytaiteessa sitä ei juurikaan tuoda esiin. Siksi onkin niin tärkeää, että naivistit omatoimisesti tunnistavat yhteytensä historiaan taiteellisen identiteettiinsä tärkeänä tukipisteenä.

Iittalan Naivismikeskus pyrkii monipuolistamaan näyttelytoimintaansa niin, että historia ja jatkuvasti muuttuva nykyaika kytkeytyvät vilkkaaseen vuoropuheluun. Kesänäyttelyllä on naivismikeskuksen kokonaisuudessa selkeä tehtävä: se on tarkoitettu aivan uusimman naivistisen taiteen esittelyyn. Kuraattorille kesänäyttelyn kokoaminen on antoisaa, sillä jatkuvasti eri puolilta Suomea löytyy naivisteja, jotka kesän aikana tulevat tutuiksi yli  20 000 näyttelyvieraalle.

Moni naivisti on myös todennut, että nimenomaan vierailu Iittalan kesänäyttelyssä antoi rohkeuden taiteen tekemiseen. Ehkäpä niin tapahtuu sinullekin.

Yhä edelleen itseoppineen taiteen sisältämä villiys ja vapaus sopivat vastareaktioksi aikamme tuottamalle stressille ja kiireelle, mitä yksikään teknologinen innovaatio ei ole kyennyt poistamaan. Taiteilijan rinnalla myös taideyleisö tunnistaa itsessään naivismista säteilevän vastareaktion lempeän vaikutuksen.

Kuin iskulauseeksi kesänäyttelylle sopii myös näyttelyvieraan lausahdus: Tiesin, että näyttely on värikäs, mutta sehän on vielä värikkäämpi!

Hannu Castrén

kuraattori

Taiteilijat

Naivistit Iittalassa 20020

TAITEILIJAT:

Alatalo Pirjo, Hämeenlinna

Alsta Kaarina, Espoo

Arhipov Sergei, Helsinki

Backlund Anita, Ylöjärvi*

Bergqvist Mia, Espoo

Björnegran Marit, Ruotsi

Engvall Stina, Kristiinankaupunki

Hakanen Margit, Tampere, Kustavi

Hannula Inka, Tampere

Heikkilä Petra, Tampere

Hurskainen Sinikka, Imatra

Hämäläinen Merja, Koria*

Iso-Lähteenmäki Minna, Tampere

Jalava Kirsi, Janakkala

Jäppinen Arja, Jyväskylä*

Kanerva Maija, Tampere

Katajainen Aimo, Turku

Kivijärvi Reijo, Soini

Kokkonen Anneli, Lahti

Kolari Riitta, Tampere

Korhonen Ritva, Nivala*

Kåira, Hyvinkää

Laaksonen Martti, Turku

Lahtinen Lauri, Turku

Laine Matti, Kauttua

Lehto Sonja, Helsinki*

Lehväslaiho Minna, Porvoo

Leppänen Esa, Kuusamo, Lehtimäki

Levanto Seija, Nakkila

Lusa Talvikki, Teuva

Lylynoja Salla, Valkeakoski

Mariano Luciana, Pirkkala*

Mikola Kati, Sauvo

Männistö-Koski Raija, Kurikka

Niemi Virve, Iittala

Nokkala Raija, Uusikaupunki

Nykänen-Naukkarinen Merja, Pieksämäki

Nyrén Kikka, Lahti

Orkoneva Marjaana, Kirkkonummi

Peltoniemi Terho, Jyväskylä

Pukki Heli, Lappeenranta

Pullinen-Valtonen Pirkko, Iittala

Salminen Päivi, Turku

Tabell Jeroma, Tampere*

Törmälä Helena, Kouvola

Viikilä Eino, Kuhmoinen

Vuorinen Aimo, Eura

Ylinen Pertti, Vantaa

Kesävieras

Yasushi Koyoma, Helsinki*

* merkityt ovat uusia taiteilijoita, jotka eivät olleet näyttelyssä vuonna 2019