Vuoden 2020 julistetaiteilija Pirkko Pullinen-Valtonen

Pirkko Pullinen-Valtonen maalaa mielellään eläimiä. Hänen maalauksissaan kissa näyttää kissalta, koira koiralta ja possu possulta. Katse kiinnittyy kuitenkin eläinhahmojen suuriin silmiin, joiden katseessa on lempeyttä, lämpöä ja iloista pilkettä.

Naivistit Iittalassa -säätiön asiamies Ulla Heinonen on erittäin tyytyväinen vuoden 2020 julisteeseen, jonka Pullinen-Valtonen on maalannut.

”Näinä vihapuheen aikoina tarvitaan elämään iloa ja väriä sekä lempeää yhteisöllisyyttä ihmisten ja eläinten kesken. Pirkon maalauksessa kaikenlaiset ihmiset ja eläimet ovat kutsuttuina samaan pöytään, kaikille on tilaa ja kaikki ovat tervetulleita. Mikäpä sen parempi teema tähän aikaan”, sanoo Heinonen.

”Sain kuukauden aikaa maalata ehdotukseni julisteeksi. Mieleeni tuli ajatus nyyttäreistä, johon voisi koota ihmisiä ja eläimiä. Ajattelin, että nyyttärit voisi kuvata sitä, että me naivistitkin olemme kaikki erilaisia”, kertoo Pirkko Pullinen-Valtonen.

Pirkko Pullinen-Valtonen. Kuva: Terho Aalto

Pullinen-Valtosen nyyttäripöytään on katettu keittokattila ja lisää tarjottavaa tuodaan kukkakedon keskellä. Pöydän ääressä istuvat niin kissat, koirat kuin kettukin ja hirvikin kahlaa kukkien keskellä kohti nyyttäreitä. Työtä kehystävät puun oksat. Etualalla mustarastas ja orava hymyilevät toisilleen ja raukea raidallinen kissa seuraa tapahtumia korkeuksista.
Taiteilija kertoo olevansa hidas tekijä, jolla on yleensä useampi työ yhtä aikaa kesken. Jokaisen työn kypsyttelyyn kuluu useampi kuukausi. Nyt julisteeksi valittu työ on siinäkin mielessä poikkeuksellinen, että se on tehty valmiiksi kuukaudessa.

Pirkko Pullinen-Valtonen on työskennellyt koko elämänsä kuvien parissa. Hän harrasti jo opiskeluaikana mainosten tekemistä ja piirtämistä tuottaen myös kuvia ystävien seinille.

Lahdessa koulunsa käynyt Pirkko opiskeli Helsingin yliopistossa biologiaa, kun sai osa-aikaisen työn Suomen Lähetysseuran kuvittamossa. Samana vuonna, vuonna 1973 hän vaihtoi opiskelunsa suuntaa ja siirtyi Taideteollisen korkeakoulun graafiselle iltalinjalle.

Pullinen-Valtonen on piirtänyt kuvituksia lehtiin ja kirjoihin, postikortteihin, joulukalentereihin, hän on piirtänyt karttoja, diasarjoja, julisteita ja paperinukkeja. Joulukortteja hän on tehnyt muun muassa Suomen Lähestysseuralle, Tuomasyhteisölle ja Helsinki-Missiolle. Puolet työurastaan hän on työskennellyt miehensä Jukka Valtosen kanssa mainosalan yrittäjänä.

Valtoset muuttivat Iittalaan vuonna 2011, aivan sattumalta.

“Samoihin aikoihin aloin maalaamaan öljyväreillä. Naapurit näkivät vanhempia tekemiäni joulukortteja, ja kehottivat tarjoamaan niitä Naivistien näyttelyyn,” Pirkko Pullinen-Valtonen kertoo.

Tarkoitus oli alunperin ollut kokeilla maalaamista ensin muutama vuosi, mutta kannustettuna hän rohkaistui tarjoamaan töitään heti Naivisteille. Ensimmäisen kerran kokoelma hänen vanhempia vesiväritöitään ja uudempia akryylimaalauksia oli esillä Naivistien joulunäyttelyssä 2012.

Pullinen-Valtonen oli jo kuvittajana työskennellessään saanut usein kuulla töidensä olevan tyyliltään naivistisia, eikä hän oikein pitänyt tästä määritelmästä. Hän kertoo ensin mieltäneensä naivistisen taiteen kuvastoksi pulleat mies- ja naishahmot, joiden piirtäminen ei oikein istunut omaan tekemiseen.

Myöhemmin mielikuva ja käsitys naivismista alkoi muuttua, eikä vähiten Iittalaan muuton myötä. Käynti Naivistit Iittalassa -näyttelyssä avasi Pullinen-Valtosen silmät aivan uudella tavalla naivistiselle taiteelle. Käsitys muuttui perusteellisesti, ja naivismi on Pullinen-Valtoselle nyt tapa toteutaa omia ajatuksiaan ja näkemyksiään taiteilijana.

Julkaistu: 13.06.2020 |