Yasushi Koyama

YASUSHI KOYAMA

Asuu ja työskentelee Helsingissä.

Japanilainen taiteilija Yasushi Koyama on asunut Suomessa vuodesta 2007 alkaen. Vuosi vuodelta hänen taiteestaan on tullut yhä tunnetumpaa ja suositumpaa kaikenikäisten suomalaisten keskuudessa.

Taiteilijaksi ryhtyminen merkitsi Yasushi Koyamalle radikaalia elämänmuutosta. Hän opiskeli lakia yliopistossa ja työskenteli pankissa, mutta päätti alkaa opiskella taidetta. Vuonna 2006 hän osallistui Kiotossa asuneen taidegraafikko Tuula Moilasen kurssille, jolta Koyama sai tietoa myös suomalaisista taidekouluista. Jo seuraavana vuonna hän aloitti opinnot Saimaan Amk:n kuvataidelinjalla Imatralla.

Edelleenkin Yasushi Koyaman veistoksista säteilee lapsenmielistä iloa ja viattomuutta. Hänen eläinveistoksensa viihtyvät hyvin naivistien kesänäyttelyn elämäniloisessa ilmapiirissä. Perinteistä puunveistoa Koyama on opiskellut Japanissa, Suomessa, Uudessa-Seelannissa ja Transilvaniassa.

Taidekoulussa minä sain oppia suomalaiselta kuvanveistäjältä Pasi Karjulalta. Hän vaali perinteistä tapaa veistää puuta kirveellä ja käsitaltalla, aivan kuten muutkin minua opettaneet kuvanveistäjät.

Koyaman mukaan suomalaista ja japanilaista kulttuuria yhdistää syvä suhde luontoon ja puuhun. Taiteilija on kertonut, että häneen ovat vaikuttaneet Katja Tukiaisen maalaukset, Kim Simonssonin veistokset, Muumit ja Marimekko. Japanilaisia vaikuttajia ovat olleet manga ja anime sekä japanilainen neo-pop-taiteen edustaja Yoshitomo Nara.

Japanista Suomeen on rantautunut populäärikulttuurin suuntaus, joka on kiteytettävissä sanaan söpö (kawaii).  Söpö on japanilaisessa kulttuurissa monimerkityksellinen käsite, mutta myös asiaa tuntematon suomalainen osuu aivan oikeaan, kun hän Koyoman veistoksen nähdessään huudahtaa ”Voi kuinka söpö!”.

Yasushi Koyama on osallistunut aktiivisesti näyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla. Niiden yhteydessä taiteilija on kertonut positiivisesta energiasta, lempeydestä, ilosta ja tietenkin söpöydestä, joita haluaa veistoksillaan välittää ihmisille. Hänen taiteensa yhteiskunnallinen motiivi tulee esiin silloin, kun hän vie veistoksiaan ja veistämistään taideinstituution ulkopuolelle. Taidetta lapsille -projektia hän on toteuttanut jo vuodesta 2012 alkaen.

Sosiaalisen taiteen (public art) projekteissa Yasushi Koyama alkaa veistää monen sadan kilon puupölkkyä ja ennen pitkää hän löytää sen sisältä eläimen. Yleisö seuraa veistäjän performanssia lumoutuneena.

www.yasushikoyama.com